Kuzey Irak ile yeni kapılar için ticari müzakereler başladı

Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi heyeti, ticari müzakereler ve yeni sınır kapıların açılması için Şırnak'a geldi.

Google Haberlere Abone ol
Kuzey Irak ile yeni kapılar için ticari müzakereler başladı

Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi heyeti, ticari müzakereler ve yeni sınır kapıların açılması için Şırnak'a geldi. Kuzey Irak Kürt Bölgesel Yönetimi İçişleri Bakanı Kerim Sincari, Hükümet Sözcüsü Sefin Dizayı, Erbil Valisi Nevzat Hadi, Duhok Valisi Temer Ramazan ve diğer Irak heyeti üyeleri ile Hakkari Valisi Necmettin Kalkan, yeni açılacak olan 5 sınır kapısı ve Habur Sınır Kapısı'na 3’üncü köprünün görüşmeleri için Şırnak'a geldi.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi heyeti ve Hakkari Valisi Necmettin Kalkan, ilk olarak valiliği ziyaret ederek, Vali Hasan İpek ile bir görüşme gerçekleştirdi. Gazetecilere burada açıklama yapan Vali İpek, “Çok değerli Irak Kürt Bölgesel Yönetimi İçişleri Bakanı Kerim Sincari, Hükümet Sözcüsü Sefin Dizayı, Erbil Valisi Nevzat Hadi, Duhok Valisi Temer Ramazan ve Irak’tan gelen diğer heyet üyelerimiz ile Hakkari valimiz, bugün Şırnak ilimizi çok güzel bir konu için ziyaret ettiler. Van ilinde Sayın Neçirvan Barzani ve Dışişleri Bakanımız Sayın Ahmet Davutoğlu ile birlikte yaptığımız protokolün sonucu olarak, Hakkari ilimizde Derecek ve Üzümlü, Şırnak ilimizde Gülyazı, Ovaköy ve Aktepe sınır kapılarının açılması, ayrıca Habur gümrüğüne üçüncü köprünün yapılması ile ilgili protokol görüşmelerini Şırnak’ta yapacağız. Bu amaçla, gerekli ön çalışmaları yaptık. İnşallah Şırnak’ta bu protokoller üzerinde bir aksilik çıkmazsa mutabık kalacağız. Yine görüşmelerimiz sonunda basına bir açıklama yapacağız. Ben bugün kendilerini Şırnak’ta gördüğüm için duyduğum memnuniyeti Şırnak Valisi olarak belirtmek istiyorum. Hoş geldiniz, şerefler verdiniz diyorum.” dedi.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi İçişleri Bakanı Kerim Sincari ise her iki taraf için canlılık yaşanacağını vurgulayarak, şu ifadelere yer verdi: “Bugün Şırnak’ta, Şırnak valisi ile Hakkari valisini burada görmekten dolayı duyduğum mutluluğumu dile getirmek istiyorum. Bizim de heyetimiz bugün Erbil valisi, Duhok valisi ve Hükümeti Sözcüsü, Sayın Hükümet Başkanı Neçirvan Barzani’nin talimatı üzerine bugün görüşmemiz gereken protokolü imzalamak üzere buraya gelmiş bulunuyoruz. Söz etmiş olduğumuz bu kapıların açılması ile her iki tarafa da çok hayırlar getireceğine inanıyoruz. Her iki tarafın da sınırda yaşayan insanlarına çok büyük canlılık verecektir. Umudumuz ve dileğimiz inşallah görüşmemiz iyi geçecek ve imza atmamıza yol açacak. Çok teşekkür ederiz." diye konuştu.

Vali Hasan İpek, daha sonra ziyaretin anısına, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi İçişleri Bakanı Kerim Sincari’ye, Şırnak'ın simgesi Hz. Nuh'un Gemisi maketi, Jirki Kilimi ve Şırnak balı takdim etti.


CİHAN

Yorumlar