Kurvaziyer ve yat limanı için panel düzenlendi

Çanakkale Valiliği ve Gestaş Deniz Ulaşım AŞ ortaklaşa 'Çanakkale Kurvaziyer ve Yat Limanı Paneli' düzenledi. Vali Ahmet Çınar, kurvaziyer ve yat limanı konusunda Çanakkale’ye en iyisini yapmak istediklerini söyledi. ÇTSO Kongre Fuar Merkezi...

Google Haberlere Abone ol
Kurvaziyer ve yat limanı için panel düzenlendi

Çanakkale Valiliği ve Gestaş Deniz Ulaşım AŞ ortaklaşa 'Çanakkale Kurvaziyer ve Yat Limanı Paneli' düzenledi. Vali Ahmet Çınar, kurvaziyer ve yat limanı konusunda Çanakkale’ye en iyisini yapmak istediklerini söyledi.

ÇTSO Kongre Fuar Merkezi İÇDAŞ Konferans Salonu'nda düzenlenen panele Vali Çınar, Boğaz Garnizon Komutanı Tuğamiral Aydın Şirin, Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Bülend Engin, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şükriye Aras Hisar, ilçe belediye başkanları, turizm ve denizcilik ile ilgili daire başkanları, çok sayıda üst düzey bürokrat ve işadamları katıldı.

Panelin açılış konuşmasını yapan Vali Çınar, bu konunun geldiği günden beri gündemdeki yerini koruduğunu belirterek, neden yapılmadığını merak ettiğini söyledi. Çınar, "Hem yat limanının hem de kurvaziyer limanın nerede ve nereye yapılacağına bütün tarafların hemfikir olması gereğine inanıyorum. İlimiz için en iyi ve en çağdaş çözümün bulunabilmesi için bu fikir birliği şart. O nedenle konuyu bu kez en iyi bilenlere, uzmanlarına sorma ve herkesin huzurunda konuşma gereği duyduk.” diye konuştu.

Panelin ilk konuşmacısı Deniz Haber Genel Yayın Yönetmeni Recep Canpolat, dünyada 292 adet kruvaziyer gemisi olduğunu, bunların toplam cirosunun 37.1 milyar dolar ve Çanakkale’nin bulunduğu Akdeniz çanağının payının ise 8 milyar dolar olduğunu belirtti. Canpolat, her bir kurvaziyer yolcusunun şehirde yaptığı harcamanın ortalama 98 dolar olduğunu vurgulayarak, bu durumda 3 bin kişilik bir kurvaziyer gemisinin Çanakkale esnafına yaklaşık 1 milyon TL bırakacağını ifade etti.

Ulaştırma ve Kıyı Yapıları Daire Başkanı İsmail Özdemir ise kıyı yapılarıyla ilgili imar planı süreci ve bu süreçte yer alan kamu kurumlarıyla ilgili bilgi verdi, konuyla ilgili 3621 sayılı Kıyı Kanunu’nu hakkında katılımcıları aydınlattı.

İTÜ İnşaat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlhan Avcı, Çanakkale'nin kurvaziyer turizminde bir uğrak liman olmasının düşünüldüğünü, genişletilerek kurvaziyer limanı olarak planlanan Türkiye Denizcilik İşletmeleri'ne ait iskelenin uygun olduğunu belirtti. Prof. Dr. İlhan Avcı, “Her şeyi sıfırdan yapmak yerine, var olan yapıyı efektif kullanmak adına önerimiz bu iskele oldu. Kurvaziyer iskelesi için çeşitli kriterler söz konusu, seçilen bu yer bu kriterlere en uygunudur. Derinlik yapısında sorun yok, teknik, yasal ve çevresel açıdan yapılmasında hiçbir sakınca yok.” diye konuştu.

Toplantının soru-cevap bölümünde söz alan ÇTSO Başkanı Bülend Engin, amaçlarının Çanakkale ekonomisini canlandırmak, kent esnafının biraz daha fazla kazanmasını sağlamak olduğunu ifade ederek, “Yoksa bu liman orada olmuş ya da olmamış fark etmez. Biz burada sadece kamu yararını gözetiyoruz.” şeklinde konuştu. CİHAN

Yorumlar