'Kurumlar suç içeriğe sahip web sitelerine erişimi engelleyici tedbirler almalı'

Bilgisayar Sistem Analisti ve Uzmanı Avukat Ali Yılmaz Katlav, işletme sahiplerine “Teknolojideki hızlı gelişme kâbusunuz olmasın” uyarısında bulundu. Katlav, işletme yöneticilerinin bilişim alanındaki suçları öğrenip, buna göre tedbir...

Google Haberlere Abone ol
'Kurumlar suç içeriğe sahip web sitelerine erişimi engelleyici tedbirler almalı'

Bilgisayar Sistem Analisti ve Uzmanı Avukat Ali Yılmaz Katlav, işletme sahiplerine “Teknolojideki hızlı gelişme kâbusunuz olmasın” uyarısında bulundu. Katlav, işletme yöneticilerinin bilişim alanındaki suçları öğrenip, buna göre tedbir almasını istedi.

Bilgi iletişiminin anında yapılmasına imkan veren bilgisayarlar, yeni nesil akıllı mobil sistemler ve onlar arasındaki iletişimi sağlayan internetin “siber suçlar” diye ifade edilen yeni bir suç tipini ortaya çıkardığını hatırlatan Katlav, “Yeni dijital dünyada iyi niyetli insanları korumak için çeşitli yasal düzenlemeler yapılmış olmasına rağmen siber suçların ne olduğunu bilinmemektedir. Sosyal ağlar, bloglar, sohbet siteleri ve forumlar gibi kişilerin birbirleriyle iletişim kurmasını sağlayan internet siteleri kapsamında işlenebilen tüm suçları burada sayabiliriz. Buna ilaveten, 5237 sayılı TCK’nun 243, 246. maddeleri arasında yer alan ‘Bilişim Alanında Suçlar’ başlığı altında düzenlenen ve klasik suçların aksine, sadece bilişim vasıtasıyla işlenmekle kalmayıp, aynı zamanda bütün hareket ve neticenin de bilişim alanında doğduğu suçları da ekleyebiliriz.” dedi.

“Hiçbir suçunuz olmadığı halde yapmadığınız bir şeyle suçlanırsanız. Üstelik elde edilen deliller neticesinde bir de suçun faili olarak siz görünürseniz ne hissedersiniz?” diye soran Katlav, şöyle devam etti: “Bir işletmenin sahibisiniz ve işyerinizde internet bağlatınız var. Fakat çalışanlarınızdan biri bu internet bağlantısını kullanarak bilişim suçu işliyor. Veya bir kafenin sahibisiniz ve burada müşterilerinize ücretsiz internet hizmeti vermektesiniz. Böylece müşteri kendi mobil cihazları ile sizin ağınıza bağlanıp, bir bilişim suçu işleyebilir. Araştırmalarda belirlenen IP numarası (İnternet Protokol Number) ile işletmenize ait olduğu anlaşıldığında, burada iş yeri sahibi sorumlu oluyor.”

5651 sayılı yasada toplu internet kullanım sağlayıcılarını ilgilendiren maddelerin bulunduğuna dikkat çeken Katlav, "Kanun çerçevesinde tüm kurumlar konusu suç olan içeriğe sahip web sitelerine erişimi engelleyici tedbirler almakla yükümlüdür. Her kuruluşun bir URL filtering (filtreleme) çözümü kullanmasını zorunludur. Ayrıca tüm kurumlar iç IP dağıtım kayıtlarını (DHCP logları) ve erişim kaydını elektronik olarak saklamakla yükümlüdür. Aslında yasanın ilgili maddelerinin amacı, internet erişiminin kontrol altına alınmasını amaçlamaktadır. Bu sayede internet üzerinden işlenen bilişim suçlarının önemli ölçüde önüne geçilmekte. Ayrıca suç unsuru içeren herhangi bir olay sonrasında suçlunun suçsuzdan kolayca ayrılmasını sağlamaktır. Ayrıca kullanıcıların internet üzerinden aldatılmaları engellenmiş ve yasal içerikte olmayan kötü amaçlı içeriklerden de korunmaları sağlanmış olur." diye konuştu.

CİHAN

Yorumlar