Kuru yük gemisi 10 gün sonra kurtarıldı

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde 8 Aralık gecesi karaya oturan kuru yük gemisi onuncu gününde kurtarıldı.

Google Haberlere Abone ol
Kuru yük gemisi 10 gün sonra kurtarıldı

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde 8 Aralık gecesi karaya oturan kuru yük gemisi onuncu gününde kurtarıldı. Geminin açığa alınması sırasında yaşanan küçük kaza ise ucuz atlatıldı.

Romanya'dan ERDEMİR' e hurda getiren ve limana sığındıktan sonra karaya oturan 2319 grostonluk, 3468 DWT’luk, 100 metre uzunluğundaki Tanzanya bandıralı, 'CROATIA ZANZIBAR' isimli kuru yük gemisi onuncu gününde kurtarıldı.

8 Aralık gecesi Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları’na getirdiği demir hurdasını boşalttıktan sonra çıkış yapan ancak, olumsuz hava koşulları nedeniyle liman içinde yüksek dalgaların da etkisiyle tarama (sürüklenme) yaparak sahil kısmında karaya oturan gemi için sabah saatlerinde yeniden çalışma başlatıldı. Geminin altında biriken kumu temizlemek için borda yanaşan Vira denizciliğe ait römorkör, yaklaşık 3 saat temizleme çalışması yaptı. Temizleme çalışması sırasında Batı Karadeniz Su altı Denizcilik dalgıçları zaman zaman dalış yaparak geminin alt kısmında incelemelerde bulundu.

Temizleme çalışmasının tamamlanmasının ardından büyük römorkör ile çekilen gemi açığa alındı. Geminin çekilmesi sırasında geminin bordunda bağlı olan acente teknesini tutan halatların kopması sonucu çarpışma yaşandı. Yaşanan küçük kaza ise ucuz atlatıldı.

Yaklaşık 120 bin dolara mal olduğu belirtilen Geminin kurtarma çalışmaları hakkında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Ereğli Liman Başkanı Ahmet Turgay Okur, gemiyi 13.11 itibari ile yüzdürdüklerini ve geminin idari soruşturmasının tamamlanmasının ardından seyir izninin verileceğini söyledi. Okur konuşmasında "Gemi 8 Aralık gecesi karaya oturmuştu. Hava muhalefetinden dolayı. O günden beri Ereğli'nin lokal imkanları ile birlikte, daha sonra da Ulusal çapta yardım alarak bugün de 13.11 itibari ile gemi gördüğünüz üzere yüzdürüldü. Gemide baş su seviyesi üzerinde küçük bir hasar var. O da sahilde kayalıklara çarpması sonucu o da yüzmesi ile ilgili bir sıkıntı değil. Şu anda da gördüğünüz üzere gemi emniyetli şekilde demir attı. Kontroller yapıldıktan sonra Romanya' ya yedeklenerek römorkörler eşliğinde tersaneye gönderilecek. Önce gemiyi emniyete almak prosedürler zaten gerekli prosedürleri biz devam ettirdik. İdari soruşturmaları. Gemi kaptanı dahil olmak üzere o gün olayın vuku bulduğu 8 Aralık günü vardiya da kim varsa personelin ifadeleri alındı. Ona istinaden gerekli idari soruşturma devam ediyor. Geminin idari soruşturmasını bittikten sonra seyir izni verilecek." dedi.
CİHAN

Yorumlar