Kurtulan madenci: Madende ölen elektrik teknisyeni 17 gün önce uyarmıştı

Maden faciasında sağ kurtulan kazı ustası Mehmet Ali Dinçer, aynı mesaide çalıştığı elektrik teknisyeni arkadaşı Ergün Sidal’ın 17 gün önce kablo ve panoyla ilgili amirlerini uyardığını ancak önlem alınmadığını söyledi. O madende...

Google Haberlere Abone ol
Kurtulan madenci: Madende ölen elektrik teknisyeni 17 gün önce uyarmıştı

Maden faciasında sağ kurtulan kazı ustası Mehmet Ali Dinçer, aynı mesaide çalıştığı elektrik teknisyeni arkadaşı Ergün Sidal’ın 17 gün önce kablo ve panoyla ilgili amirlerini uyardığını ancak önlem alınmadığını söyledi. O madende yaşamını yitiren Sidal ile bu yüzden amirlerinin tartıştığını belirten Dinçer, buna rağmen önlem alınmadığını ve arkadaşlarının öldüğünü ifade etti.

Manisa’nın Soma ilçesinde 5 gün önce meydana gelen maden faciasında olaydan 6 saat sonra sağ olarak kurtulan madenci Mehmet Ali Dinçer o anları anlattı. Olayın saat 14.50 gibi meydana geldiğini belirten Dinçer, “Patlama olduğunu söylediler ancak ben uzaktaydım ses duymadım. Amirimiz kablo kısmında patlama olduğu ve yukarı çıkmamızı söyledi. Çıkış noktasına uzaktık. Belirli bir mesafe geldikten sonra arkamızdan duman geldi. 'Herkes maskesini taksın' dediler biz de taktık. Taktıktan sonra 150 metre kadar yürüdük duman iyice bastırdı. Göz gözü görmez oldu. Önümüzü göremedik mesafe 1 metreye kadar düştü. Plastik boruları testereyle kestik. Oradan bir süre hava aldık. 45 dakika geçti maskenin kullanımı bitti. Bizi başka bir yöne doğru yönlendirdiler. Önce daha iyiydi temizdi. Daha sonra üstümüze duman geldi. O esnada arkadaşlarımız bayıldı. O andan itibaren duman iyice çöktü, nefes alamaz hale geldik. Çamurla abdest alıp dua etmeye başladık. Konuşmadım kimseyle enerjimi harcamadım. Sadece bekledim. Ondan sonra arkadaşlarımın çocuğu bağıra bağıra bayıldı. Bizim sayımız orada 142’ydi. Üşümeye başladım. Bir ara temiz hava geldi kendime geldim biraz. Bir arkadaş geldi 'hadi' dedi. Biz yavaş yavaş hareket ederken ölü yaralı bilmiyorum komple insan vardı. Adım atacak yer yoktu. İnsanların üstüne basarak yürüdük.” diye konuştu.

'HARAM PARA PEŞİNDE OLSAYDIK MADENE GİRMEZDİK'

Mesai arkadaşı elektrik teknisyeni Ergün Sidal’in anlattıklarını aktaran Dinçer, şöyle devam etti: “17 gün önce demiş ki 'bu kablo bu panoyu taşımaz.' Bunda bir yanlışlık var. Ya bu kablo ya da pano patlar demiş. Amirleriyle tartışmış. Diğer vardiyaya ya da bir şekilde yaptırırız diyerek savuşturmuşlar. 'Bizim ölümümüz madende' olacak demiş. O arkadaşımın ne acıdır ki öldüğü gün çocuğu dünyaya geldi. O çocuk sizi uyarmışsa önlem alma yetkiniz yok mu? Kablo patladı deyince ben bunu öğrendim. Bir daha oraya girmeyi düşünmüyorum. Ne iş olursa olsun yaparız. Herkes ekmeğini taştan çıkarıyor biz de çöpten çıkarırız. Nereden olsa bulurum ekmeğimi. Haram para peşinde olsaydık madene girmezdik. Kendi hesabıma göre sayı fazla olması lazım. Bir vardiyada 750 kişi giriyorsa sen orada ölü sayısını 300 gösteriyorsan 400 kişi nerede? Sen oradan 400 adamı canlı çıkardın mı?”

'EŞİMİN SAĞ KURTULMASINA SEVİNEMİYORUM'

Mehmet Ali Dinçer’in eşi Şerife Diçner de, o gün eşinin madende kaldığı haberini alınca hastaneye gittiği ve gelen ambulanslara bakarak gömleğinden tanımaya çalıştığını söyledi. Eşinin sağ oluP olmadığını bilmeden hastane önünde yaşadıklarını anlatan Dinçer, “Eşimin öleceğini aklımdan bile geçirmedim. Olay günü saat 21.00 civarı haber geldi ve eşimin sağ kurtulduğunu söylediler. Ambulanslara bakarak eşimi gömleğinden tanımaya çalıştım. Yüzleri kap karaydı zaten tanınacak halde değillerdi. Eşim geldi o anda sevindim ama arkadaşlarımın eşleri öldü. Çoğu hamileydi. Bunları görünce sevinemedim. Evimde 5 gündür yemek pişmiyor. Yemek yiyemiyoruz. Eşim kurtuldu Allah’a şükür çocuğuna çoluğuna bağışladı Allah. Öbürleri… Bana herkes geçmiş olsuna geliyor. Belki bana da başsağlığına geleceklerdi. Eşimi sapa sağlam canlı gördüğüm halde bu hissi yaşıyorsam geride kalanlar ne yaşıyor? Onların acısı daha büyük. 5 gündür televizyondan haberleri izliyoruz. Tanıdık var mı yok mu onlara bakıyoruz.” şeklinde konuştu.

CİHAN

Yorumlar