Küresel ısınmanın etkileri İzmir'deki zirvede masaya yatırılacak

İklim değişikliğinin şiddetli yağış ve deniz seviyesindeki oynamalar gibi olumsuz etkileri, İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü'nün düzenleyeceği uluslararası sempozyumda masaya yatırılacak.

Google Haberlere Abone ol
Küresel ısınmanın etkileri İzmir'deki zirvede masaya yatırılacak

İklim değişikliğinin şiddetli yağış ve deniz seviyesindeki oynamalar gibi olumsuz etkileri, İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü'nün düzenleyeceği uluslararası sempozyumda masaya yatırılacak. Konusunda uzman isimlerin katılacağı bilimsel çalışmalar sonucunda, küresel ısınma tehdidine karşı yeni stratejiler geliştirilecek.

İZSU, son yıllarda yaşanan iklim değişikliğinin risklerine karşı hazırlıklı olmak ve strateji üretmek amacıyla “İklim Değişikliğinin Kıyı Kentlerine Etkileri” konulu Uluslararası Su Sempozyumu düzenliyor. 30 Ocak 2014 Perşembe günü İzmir Sanat’ta yapılacak sempozyum, halkın katılımına da açık olacak. Bilimadamları, 16 konu başlığında bildiri sunarak iklim değişikliğinin etkilerini tartışacak, alınması gereken önlemler ve yapılacaklara ilişkin stratejiler ortaya koyacak. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun açılış konuşmasıyla başlayacak sempozyumun giriş bölümünde “İklim Değişikliği Senaryoları” ele alınacak. İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nüzhet Dalfes “Türkiye İçin İklim Senaryoları”, İTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu “İklim Risk Yönetimi”, Atina Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Sarantis Sofianos “İklim Değişikliğinin Akdeniz Üzerine Etkileri”, Venedik Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Jacopo Chiggiato “Değişen İklimle Venedik’te Yaşanan Ani Su Baskınları” konularında birer tebliğ sunacak.

İklim değişikliğinin özellikle son yıllarda kararsız hava şartları, şiddetli yağış ve deniz seviyesindeki oynamalar gibi olumsuz etkilerle hem doğal sistemler hem de insan için ciddi bir risk teşkil ettiğini belirten İZSU yetkilileri, yaptıkları açıklamada şunları kaydetti: “Küresel bir sorun olan iklim değişikliğinin, bölgelerin yapılarına bağlı olarak farklı etkileri olabiliyor. Yarı kapalı bir deniz çevresinde yerleşmiş olan İzmir’de olumsuzluklar deniz ve dere taşkınları, seller şeklinde ortaya çıkıyor ve açık deniz kıyısı kentlerin sorunlarına nazaran daha şiddetli yaşanıyor. Bu değişikliklerin hangilerinin doğal, hangilerinin insan etkileri sonucunda oluştuklarını anlamak ve gelecekteki durumunu tahmin edebilecek sistemler geliştirmek için stratejilere ihtiyacımız var. İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak bu sempozyumu düzenlemekteki amacımız kısa, orta ve uzun vadede iklim değişikliğinin kentimiz üzerindeki etkilerini anlamak, adaptasyon stratejileri geliştirmeye bilim temelinde bir başlangıç yapmak ve iklim değişikliğine duyarlı bir yönetim stratejisi geliştirmek.”
CİHAN

Yorumlar