Kurbanlıklar pazar günü İstanbul'a geliyor

İstanbul'da kurban bayramına hazırlık çalışmaları başladı. Kurbanlık alanlarında yoğun bir çalışma yürütülüyor

Google Haberlere Abone ol
Kurbanlıklar pazar günü İstanbul'a geliyor
Kurban Bayramı hazırlıklarına başlanan İstanbul'da, kurbanlıkların girişine 28 Ağustos Pazar gününden itibaren izin verilecek.

Sultangazi Belediyesi, Kurban Satış ve Kesim Merkezi'ni 120 bin metrekare alan üzerine Esenler Mahallesi Halk Ekmek Fabrikası yanına kurdu. Merkezde 580 kurban satış çadırı, 100 kurban kesim çadırı ve 20 hizmet çadırı yer alacak. Burada, Anadolu'nun değişik bölgelerinden gelen kurbanlıklar satışa sunulacak.

Merkezi basına tanıtan Belediye Başkanı Cahit Altunay, merkezin, 25 bin büyükbaş ve küçükbaş hayvan kapasiteli olacağına dikkati çekti.

Altunay, "Kurban Satış ve Kesim Merkezi, kurbanlıkların bulunduğu çadırdan kesim alanına, temizlikten personeline, makine ve ekipmanlardan sosyal donatılarına kadar düşünülerek yapıldı. Merkezde günlük 3 bin büyükbaş hayvan kesilebilecek. Kurban kesim alanına otomatik kesim konteynerleri konulacak ve beton zeminle kaplanacak. Kesim yerleri kapalı alanlarda, kolay yıkanabilir ve dezenfekte edilebilir yapıda oluşturulacak. Gerekli ışıklandırma, ses ve havalandırma tertibatları kurulacak." diye konuştu.

Merkezde satışı yapılacak hayvanların sıkı bir denetimden geçirileceğini vurgulayan Altunay, merkezde sürekli veteriner ve din adamı bulundurulacağını ve AB standartlarında kesim konteynerleri yer alacağını anlattı.

Cahit Altunay, kesim yerlerinin kapalı alanlarda kolay yıkanabilir ve dezenfekte edilebilir yapıda oluşturulacağını kaydetti. Merkezde kurban satış ve diğer donatı alanlarına gerekli ışıklandırma, ses ve havalandırma tertibatları da kurulacağını aktaran Altunay, kesim alanının zeminin beton zeminle kaplanacağını, mobil banka şubesinin açılacağını, ücretsiz internet (wi-fi) hizmeti verileceğini aktardı. Altunay, merkezde bin araçlık otopark, mescit ve kafeterya yer alacağını vurgulayarak, merkeze banyo ve WC'ler kurulduğunu, kokunun, mikrobun ve sineklerin azalmasına yönelik ilaçlamanın yapıldığı bilgisini verdi.

PAZARLAR HAFTA SONU KURULUYOR

Belediye Başkanı Altunay, bir soru üzerine, kurbanlıkların 28 Ağustos Pazar günü İstanbul'a giriş yapacağını söyledi.

Arife ve bayram günleri taş ocaklarını kapattıklarına dikkati çeken Altunay, "Arife günü ve bayramın birinci günü böyle bir toz yoğunluğunun oluşmaması lazım. Biz bunu sağlıyoruz, taş ocakları bayramda 3 gün çalışmıyor. Bu sene de görüşmelerimizi yaptık. Böyle bir toz sıkıntısı yaşamayacağız." diye konuştu.

İLÇE BELEDİYELERİNDE HAZIRLIKLAR

Bağcılar'da Kurban Bayramı süresince 60 kurban kesim noktasında hizmet verilecek. Bayram boyunca, 32 çöp aracı, 8 yıkama tankeri ve 6 kamyoneti çevre temizliği yapacak. İlçe sakinleri, kurbanlık hayvanların getirildikleri yer, sahipleri ve aşıları ile ilgili bilgilerin kodlandığı "kulak küpesi"ni de kesim yerindeki kutulara bırakabilecek. Bağcılar Belediyesi tarafından hazırlanan kurban ibadeti ile ilgili detaylı bilgilerin yer aldığı broşürler mahalle muhtarlıkları, camiler ve Bilgi Evleri'nden alınabilecek.

BEYKOZ'DA KURBAN KENT

Beykoz'da 2009 yılında kurulmaya başlanan Kurban Kent, bu sene 165 çadırla hizmet verecek.
Beykoz Belediye Başkan Yardımcısı M. Hanefi Dilmaç, ilk senelerde sadece hayvan tüccarlarına satış için yer gösterimi yaptıklarını, zaman içerisinde gelinen noktada Kurban Kent'in ülke çapında bir projeye dönüştüğünü belirtti.

Dilmaç, "Alan standart olduğu için yaklaşık 165 çadır kuruluyor. Arazi toplamda 16 dönüm. Kurban Kent'te her yıl 4000-4500 civarında büyük baş hayvan getiriliyor." dedi.

Mücadele ettikleri konulardan birisinin kurban olamayacak hayvanların satışı olduğunu anlatan Dilmaç, şunları kaydetti:

"Dini kurallara uymayan hayvanları getirip burada satmaya çalışanları kırmızı listeye aldık. O listede olan hiç kimseyi pazara sokmadık. Karantina çadırları oluşturduk. Kurban olamayacak hayvanları o karantina çadırlarına aldık. Bu uygulamayı geçen yıl bizzat yaptık. Tüm uyarılara ve cezai müeyyidelere rağmen 25 kurban olamayacak hayvan getirildi. Onları karantina çadırlarına aldık ve satılmalarına izin vermedik."

SİLİVRİ'DE HAZIRLIKLAR SÜRÜYOR

Silivri Belediyesi, Kurban Bayramı öncesinde kurban satış ve kesim alanları ile ilgili ilçe genelinde hazırlıklara başladı. Hazırlıklar kapsamında belediye, Halk Eğitim Merkezi, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve İlçe Müftülüğü iş birliğiyle Kurban Kesim Elemanı Yetiştirme Kursu açılacak. Önümüzdeki hafta başlayacak eğitimler sonucunda kursa katılanlar Kurban Kesim Elemanı belgesi almaya hak kazanacak.

Veteriner İşleri Müdürü Burçin Sarısaltıkoğlu, Kurban Bayramı öncesinde dış parazit ilaçlamaları ile satış yerindeki hayvanların bulunduğu barınakların ve çevrelerinin dezenfeksiyon ilaçlamalarının yapılacağını dile getirdi.

Büyükçekmece'ye örnek kurban satış ve kesim tesisi

Büyükçekmece Belediyesi'nin, Çakmaklı Mahallesi'ndeki 30 bin metrekare alan üzerine kurduğu kurban satış ve kesim tesisi, eklenen yeni üniteleriyle bu yıl çok daha kapsamlı şekilde hizmet verecek.

Üsküdar'da durum

Üsküdar Belediyesi, kurban satış ve kesim alanlarına toplam 846 çadır kuracak. Bu çadırlardan 726'sı kurban satışı, 100'ü kurban kesim ve 20'si hizmet çadırı olacak.

Satış noktalarına alınmaya başlanacak kurbanlık hayvanların genel sağlık durumları, kulak küpesi ve talep üzerine et muayene kontrolü yapılacak. Ayrıca 2 yaşını doldurmamış büyükbaş kurbanlıklar için satış izni verilmeyecek. Yaş ve sağlık durumları uygun olmayan kurbanlıklar karantina çadırlarında muhafaza edilecek.

Kurban satış yerlerinin tamamında çay, kafeterya, WC gibi sosyal imkanları sağlayacak altyapılar oluşturuldu. Bu noktalarda temiz içme suyu sağlayan hatlar çekildi. Vatandaşların kurban almaya geldiklerinde veteriner hekimle görüşmeleri ve alacakları hayvanların sağlığı konusunda destek alabilmeleri amacıyla veteriner hekim kulübesi konuldu.

Koku oluşmaması için kurban satış yerlerindeki atıklar her gün düzenli alınarak bertaraf edilecek. Ayrıca düzenli ilaçlama ve yıkama yapılarak, koku oluşumunun önüne geçilecek. Bu çalışmaların yanı sıra kesim ve satış yerlerinde dikkat edilecek hususlar ile kurbanlık hayvan alırken nelere dikkat edileceğini belirten bilgilendirici broşürler vatandaşlara dağıtılıp, bu yerlerdeki birçok noktaya da asıldı.

Yorumlar