Kurban fiyatları bayrama doğru düşebilir

İstanbul Kasaplar Esnaf Odası Başkan Yardımcısı Kocaoğlu kurbanlık fiyatları hakkında konuştu.

Google Haberlere Abone ol
Kurban fiyatları bayrama doğru düşebilir
İstanbul Kasaplar Esnaf Odası (İKEO) Başkan Yardımcısı Murat Kocaoğlu, kurban fiyatlarını yüksek bulduğunu belirterek, 9 günlük bayram tatilinin fiyatları aşağı çekebileceğini söyledi.

Kurban Bayramı'na günler kala, vatandaşları da kurbanlık bulma telaşı sardı. Kurban pazarlarına akın etmeye başlayan vatandaşların bir kısmı, fiyatları yüksek bulduğu için kurbanlık alamadan ayrılıyor.

İstanbul'da canlı büyükbaş hayvanın kilogram fiyatı, Avrupa Yakası'nda 15 - 18 lira, Anadolu Yakası'nda 18- 20 lira, küçükbaş hayvanın kilogramı ise Avrupa Yakası'nda 15 - 16 lira, Anadolu Yakası'nda 18 - 19 liradan satılıyor.

İlgililer, tatilin 9 gün olması dolayısıyla vatandaşların büyük bir bölümün bayramı memleketlerinde geçireceğini belirterek, bu nedenle şehirde kurbanlık satışının azalabileceği ve fiyatların düşebileceği öngörüsünde bulunuyor.

 "Her yıl tonlarca kurban eti çöpe gidiyor"

İKEO Başkan Yardımcısı Kocaoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, vatandaşları, kurban alırken dikkat etmeleri gereken konularda uyararak, her şeyden önce hayvanın kulak küpesinin olup olmadığının kontrol edilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Hayvanın yaşına ve kurbanlık şartlarını sağlayıp sağlamadığına bakıldıktan sonra kurbanlığın alınmasının doğru olacağını anlatan Kocaoğlu, "Her bayramda karşılaştığımız sıkıntılardan biri de vatandaşların acemi kasapların eline düşmesidir. Belediyelerin kesim yerleri bulunuyor.

Kesimlerimizi buralarda yapmak zorundayız. Vatandaşlar bildikleri mahalle kasaplarına kurbanlarını kestirsin. Maalesef vatandaş acemi kasapların eline düşüyor. Bu da hem kesimde hem eti parçalama noktasında sıkıntılara neden oluyor. Yani kesimden sonra etler bize bozulmuş halde geliyor." diye konuştu.

Kurbanlık kesildikten sonra vatandaşların neler yapması gerektiğini de anlatan Kocaoğlu, dikkat edilmediği takdirde kurban etinin zayi olabileceğini söyledi.

Kocaoğlu, kurbanlık kesim ve et işlemlerinin uzmanlık gerektiren bir iş olduğunu vurgulayarak, şu bilgileri verdi:
"Hayvan kesildikten sonra eti 5-6 saat oda sıcaklığında bekletilmelidir. Eti bekletmeden sıcak sıcak üst üste koyduğumuz vakit, bu etlerde yeşerme ve bakteri oluşuyor. Daha sonra da et kokuyor. Bu yüzden her sene tonlarca et çöpe gidiyor. Vatandaş kurbanı kestikten sonra işinin bittiğini sanıyor. Oysa asıl iş bundan sonra başlıyor. Eti hijyenik, sağlıklı şartlarda dağıtmak söz konusu. Bizler kurbanı kesiyoruz sıcak sıcak poşetlere dolduruyoruz. Et sıcak olduğu için yeşerme ve yanma yapıyor. Uzman kasaplara kestirildikten sonra bütün eti mahalle kasaplarına götürsünler. Burada sağlıklı bir biçimde döşünden kıymasını çekiyoruz, kuşbaşısını buttan yapıyoruz. Evlerinde en güzel şekilde buzdolabı poşetlerinde saklayabiliyorlar. Çünkü vatandaşımız eti tanımadığı için bazen bonfile kısmı getiriyor, bunu kıyma yapmamızı istiyorlar. Zaten kurban etlerinin büyük çoğunluğunda bu durum yaşanıyor. Etin en değerli kısımları kıymada kullanılıyor."

 "Etin saklanma şekline dikkat edilmeli"

Kocaoğlu, et ayırma işlemi sırasında dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayarak, "Kıymayı etin döş kısmından yani kaburga kısmından yapsınlar. Böylece kıyma lezzetli olur. Kuşbaşını butlardan, antrikot dediğimiz hayvanın sırt kısmından ve böbrek yatağının altından, yani lokum dediğimiz bonfileden de biftek yapsınlar. Eti iyi ayırmak isteyenler, mahalle kasaplarına getirsinler, en iyi şekilde etlerinden faydalansınlar." diye konuştu.

Vatandaşların etleri taşıma yöntemlerini de değinen Kocaoğlu, bazı vatandaşların eti sağlıklı olmayan siyah poşetlerle kendilerine getirdiğini anlattı. Kocaoğlu, sıcak etin bu poşetlere konulduğunda yanma yaptığını ve bu nedenle bakteri ürettiğini belirterek, şöyle devam etti:
"Vatandaşların, sağlıklı et yemesi için bunlara dikkat etmesi gerekir. Ayrıca, bazı vatandaşlar da etlerini direkt olarak buzluğu atıyor. Donan etin çözülmesi ve kullanılmayan kısmının tekrar saklanması sıkıntıya neden oluyor. Bu yüzden eti ve kıymayı ayırarak ve kullanım miktarına göre gıda poşetlerine konularak saklanmalıdır."

Kurbanlık fiyatları yüksek

İstanbul'da açıklanan kurbanlık fiyatlarını da değerlendiren Kocaoğlu, şunları söyledi:
"Kurbanlık, pazarlıkla alınan bir şeydir. Bayram yaklaştıkça da fiyatlar belirginleşir. Şu anda kurbanlıklar konusunda spekülasyon yapılıyor. Bu da fiyatları yükseltiyor. 9 günlük bayram tatili var. Bayrama doğru kurbanlık fiyatlarının belirginleşeceğini düşünüyorum. Buna göre hareket etmek daha mantıklı. Şu anda fiyatlar şişmiş durumda. Yani yüksek olduğunu söylüyorum. Vatandaşların uygun kurbanlık alabilmeleri için belediyelerin de fedakarlık yapması gerekiyor. Şu anda bir kurban çadırı 5 ile 7 bin lira arasında değişiyor. Bu da maliyetlere yansıyor. Örneğin 10 dana getiren bir kişi, çadır fiyatından dolayı hayvan başına en az 500 lira ekliyor. Çadır fiyatları çok yüksek. Bunu düşürdükleri zaman kurbanlık satıcıların maliyetleri düşer. Vatandaşlar da daha rahat kurbanlıklarını alabilirler."
 

Yorumlar