KURALDER: Savcı, yargısız bir hükmün delillerini temine yönelmiş gözükmektedir

Antalya Kural Hukukçular Birliği (KURALDER) Başkanı Avukat Adnan Taşkın, Ankara Cumhuriyet Savcısı Serdar Coşkun’un 'Camia'ya yönelik hukuk dışı talimatlarıyla ilgili olarak "Yürüttüğü soruşturmalarda da şüpheli lehine ve aleyhine...

Google Haberlere Abone ol
KURALDER: Savcı, yargısız bir hükmün delillerini temine yönelmiş gözükmektedir

Antalya Kural Hukukçular Birliği (KURALDER) Başkanı Avukat Adnan Taşkın, Ankara Cumhuriyet Savcısı Serdar Coşkun’un 'Camia'ya yönelik hukuk dışı talimatlarıyla ilgili olarak "Yürüttüğü soruşturmalarda da şüpheli lehine ve aleyhine delilleri toplamakla yükümlü savcılık makamı, iddialar doğru ise yargısız bir hükmün delillerini temine yönelmiş gözükmektedir." dedi.

    Adnan Taşkın, savcıların yürüttüğü soruşturmalarda şüpheli lehine ve aleyhine delilleri toplamakla yükümlü olduğuna dikkat çekti. Camia’ya yönelik hukuk dışı talimatların doğru olması durumunda savcıların yargısız bir hükmün delillerini temine yönelmiş gözüktüğünü belirten Taşkın, "Değişen siyasi gündemden bu kadar etkilenen bir hukuk anlayışı ise her şeyden önce hukukun namusunu kirletir. Eğer yapılmışsa bu yanlışlıklardan bir an evvel dönülmezse telafisi güç hukuk ihlallerinin yaşanması kaçınılmaz olacaktır. Bu durumun da en çok zarar görenin anayasal güvence altına alınan hukuk devleti ilkesi olacağı muhakkaktır." diye konuştu.

    Antalya Baro Başkanı Alper Tunga Bacanlı da hiçbir şekilde delil üreterek rövanş almak maksadıyla yapılan soruşturmaların sıhhatli olmadığını kaydetti. Askeri casusluk, Odatv gibi davalarda sahte deliler üretildiğini, bunun kimi kesimler tarafından 4-5 yıl sonra anlaşılabildiğini belirten Bacanlı, şöyle devam etti: "Biz o tarihlerde eğer ortada bir suç istidadı varsa bunun muhakkak surette gerçek ve samut vicdani kanat uyandıracak verilerle desteklenmesi gerektiğini her zaman söyledik. Bugün geldiğimiz süreçte de bu Hizmet Hareketi olur veya başka bir sosyal hareket olur. Veya başka bir grup parti olur. Ne olursa olsun hiçbir şekilde delil üreterek rövanş almak maksadıyla yapılan soruşturmalar sıhhatli değil. Bunlar hepsi gelir yargıdan döner. Zorlama yollarla zorlama usullerle değil. Eğer devlet içerisinde iddia edildiği gibi devlet içerisinde devlet gibi davranan gölge devlet gibi bir gurup varsa bu bulunup ortaya çıkarılsın. Ama bunu somut delilleri ortaya koyarak yapacaksınız. Yani sadece insanlar birilerine sempati duyuyor diye. Belli bir dünya görüşüne sahiptir diye alıp bir torbanın içerisinde o insanları mağdur etmeyeceksin. Devletin elinde bütün imkanlar var, asker, MİT, polis, istihbarat. Varsa deliller bir örgüt silah şu bu veya yasa dışı bir takım faaliyetler. Varsa bunu delilleriyle ortaya koyar Cumhuriyet Savcıları aynı zamanda şüpheliler lehine olan delilleri de toplamak zorundadır. Polis sadece aleyhe delilleri toplayacak diye bir kaide yok."

    Bacanlı, objektif bir şekilde bu soruşturma yapılması ve delillerin ortaya konulması gerektiğine dikkat çekti. CİHAN

Yorumlar