Kuraklık ve sıcaklık Porsuk Çayı’nda oksijeni azalttı, balıklar tehlikede

Eskişehir’i ortadan ikiye ayıran ve gondol veya tekne gezintileri ile turizmin gözdesi olan Porsuk Çay’ında kuraklık ve aşırı sıcaklar nedeniyle sudaki çözünmüş oksijen miktarlarında ciddi oranda düşüş yaşandığı belirlendi. Oksijen...

Google Haberlere Abone ol
Kuraklık ve sıcaklık Porsuk Çayı’nda oksijeni azalttı, balıklar tehlikede

Eskişehir’i ortadan ikiye ayıran ve gondol veya tekne gezintileri ile turizmin gözdesi olan Porsuk Çay’ında kuraklık ve aşırı sıcaklar nedeniyle sudaki çözünmüş oksijen miktarlarında ciddi oranda düşüş yaşandığı belirlendi. Oksijen sıkıntısı çeken balıkların ve diğer su canlılarının, oksijenin nispeten daha fazla olduğu akıntılı bölgelere, su yüzeylerine ve suda şelale oluşan bölümlerine doğru harekete geçtikleri, ilerleyen süreçte yeterli oksijenin bulunamaması durumunda ise ölümlerin yaşanılmasının kaçınılmaz olacağı kaydedildi.

Eskişehir İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdür Vekili Murat Eren, Porsuk Çayı içerisinde mevcut balıkların su yüzeyine yakın olarak yüzmelerinin ilginç görüntüler oluşturmasıyla ilgili yapılan incelemeyi kamuoyuyla paylaştı. Eren, konunun araştırılması için su ürünleri kontrol görevlilerince Porsuk Çayı’nda incelemeler yapıldığını, farklı noktalardan su numuneleri alınarak analizleri yapılmak üzere Bursa Gıda ve Yem Kontrol Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’ne gönderildiğini belirtti.

Sıcak ve kurak bir döneme giren Eskişehir’de, yoğun şekilde tarımsal sulama yapılmasının yanı sıra artan buharlaşma oranları nedeniyle akarsu debileri ile göl su seviyelerinde hızlı düşüşler yaşandığını vurgulayan Eren, bu bağlamda, sıcaklık artışlarıyla birlikte sucul hayatın ihtiyaç duyduğu, sudaki çözünmüş oksijen miktarların ciddi oran düşmekte olduğunu aktardı. Bu nedenle oksijen sıkıntısı çeken balıkların ve diğer su canlılarının, oksijenin nispeten daha fazla olduğu akıntılı bölgelere, su yüzeylerine ve suda şelale oluşan bölümlerine doğru harekete geçtikleri gözlemlendiğinin altını çizen Eren, "Böylece, metabolizmalarının ihtiyaç duyduğu yeterli oksijeni karşılamaya çalışmaktadırlar. Yeterli oksijenin bulunamaması durumunda ise ölümlerin yaşanılması kaçınılmazdır. Yapılan ön değerlendirme neticesinde balıkların, su debilerindeki düşüş ve artan sıcaklığa bağlı oksijen yetersizliği nedeniyle bu tür davranışlar gösterdiği kanaatine varılmıştır." diye konuştu.

Bu sıkıntının artmaması için çiftçilere uyarıda bulunan Eren, şöyle dedi: "Kış ayının kurak geçmesi nedeniyle yaşanan su sıkıntısının ciddi boyutlara ulaşmaması, buna bağlı olarak hem sucul yaşamın olumsuz şekilde etkilenmemesi hem de çiftçilerimizin yoğun ürün kayıpları yaşamamaları adına bilinçli su tüketmeli. Ayrıca yetiştirilecek bitkisel ürün tercihleri iklim koşullarına uygun çeşitlilikte yapılmalı. Tarımsal sulamada modern tekniklerin tercih edilmesi büyük önem arz etmektedir." CİHAN

Yorumlar