Kuraklık nedeniyle ormancıları zorlu bir yangın sezonu bekliyor

Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürü Mehmet Sabuncu, kuraklık nedeniyle ormancıları zorlu bir yangın sezonunun beklediğini söyledi.Orman yangınları açısından 2014 yılının hassa bir yıl olacağına işaret eden Sabuncu: “Çok kurak bir yıl...

Google Haberlere Abone ol
Kuraklık nedeniyle ormancıları zorlu bir yangın sezonu bekliyor

Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürü Mehmet Sabuncu, kuraklık nedeniyle ormancıları zorlu bir yangın sezonunun beklediğini söyledi.

Orman yangınları açısından 2014 yılının hassa bir yıl olacağına işaret eden Sabuncu: “Çok kurak bir yıl geçirdik. Sonbahardan, kışın sonuna kadar hiç yağış olmadı, su konusunda da biraz sıkıntı yaşanıyor memlekette. İlkbaharın son günlerinde yağışların artması otların büyümesine sebebiyet verdi, ileriki günlerde bu otların kuruması çok ciddi bir yangın potansiyeli oluşturacak. Ormancıları zor bir sezon bekliyor.” dedi.

Orman yangınlarıyla mücadele kapsamında hazırlıklarını sürdüren Kahramanmaraş Orman İşletme Müdürlüğü, Kapıçam mesire alanında tatbikat yaptı. Ekipler, senaryo gereği ormanlık alanda çıkarılan yangına havadan ve karadan müdahale etti. İhbar üzerine kontrol merkezinden hareket eden yangın söndürme helikopteri ve arazözler kısa sürede olay yerine ulaşarak alevlere köpük ve suyla müdahalede bulundu. Tatbikat, yangının söndürülmesiyle başarılı bir şekilde tamamlandı.

Orman Bölge Müdürü Mehmet Sabuncu, burada yaptığı açıklamada yaz aylarıyla birlikte olası orman yangınlarına karşı harekat tarzını belirlemek amacıyla tatbikat düzenlediklerini belirtti.

Orman yangınlarında, Haziran ayından itibaren ekim ayına kadar kritik günlerin içerisine girildiğini hatırlatan Sabuncu: “Orman yangınlarıyla ilgili özellikle 2014 yılındaki hava koşulları bizi daha hassasiyet gösterecek bir pozisyona soktu. Çok kurak bir kış dönemi geçirdik. Meteorolojiden gelen bilgiler ışığında bu sene yaz aylarının mevsim normallerinin yaklaşık 2 derce üzerinde seyredeceği belirtiliyor. Bizi 2014 yılı için orman yangınları konusunda daha hassa davranmaya itiyor.” diye konuştu.

Ormanlardaki yangınların yüzde 90’nın insan kaynaklı çıktığını ifade eden Sabuncu şöyle konuştu: “İnsan kaynaklı oluşan tek doğal afet sanırım orman yangınları. Yangınların yüzde 90’dan fazlası insan kaynaklı yangınlar. İnsanlarımızı bu süreçte ne kadar bilinçlendirirsek o kadar daha az yangın çıkar. Biz yangın söndürme konusunda çok ciddi masraflar yapıyoruz. Helikopterlerimiz, işçilerimiz, arazözlerimiz, yangınlara müdahale ediyor. Küçük bir ihmalin bedeli bize masraf olarak geri dönüyor.”

Yanan ormanlık alanlarla ilgili halk arasında yanlış bir algı olduğunu aktaran Sabuncu: “İnsanların ormanlık alanları yakarak oradan tarla, bahçe veya ev yeri açarız diye yanlış bir algı içerisine girip bu tür durumlara yeltenmemelerini istiyoruz. Çünkü yanan orman alanları hiçbir şekilde başka bir izne konu edilemez. Biz yanan alanları tekrar ağaçlandırıyoruz. Normal ormanlık arazilerde verilen izinler dahi bu alanlarda verilmiyor. Çok büyük cezaları var.” diyerek vatandaşlara uyarıda bulundu.

Tatbikat, basın mensuplarının yangına müdahale helikopteriyle şehir turu atılmasıyla sana erdi.

CİHAN

Yorumlar