Kuraklık eylem planı görüşüldü

Batman Kuraklık İl Kriz Merkezi Komitesi, İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü kuraklıkla ilgili toplantı yaptı.

Google Haberlere Abone ol
Kuraklık eylem planı görüşüldü

Batman Kuraklık İl Kriz Merkezi Komitesi, İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü kuraklıkla ilgili toplantı yaptı. Toplantıda 2014 yılında meydana gelebilecek olası bir kuraklık durumunda, tarım sektörünün en az şekilde etkilenmesi için alınabilecek önlemler görüşüldü.

Vali Yardımcısı Zafer Coşkun başkanlığında yapılan toplantıya, İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ömer Tercan, şube müdürleri, Batman İl Özel İdaresi, Beşiri İl Özel İdaresi, DSİ 103 Bölge Müdürlüğü, Ziraat Mühendisleri Odası, BASKİ Müdürlüğü, Batman Sol Sahil Sulama Birliği temsilcileri katıldı. Açılış konuşmasını yapan Batman İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ömer Tercan, "Küresel ölçekte en büyük sorunlardan biri haline gelen kuraklık sorunu, tüm halkımızı ilgilendiren bir sorun halini almıştır. Bu yıl yeterince yağmur yağmadığı için kuraklık riski görülmektedir. Kuraklık büyük ölçekli bir yitim sorunudur ve kuraklığın vermiş olduğu zararlardan hem tarımsal ürünlerimiz, hem insanlarımız hem de hayvanlarımız etkilenecektir. Hem halk olarak hem de çiftçi olarak suyumuzu israf etmemeliyiz. Gerçek şu ki suya gereken önemi vermiyoruz, nasıl olsa su var diye bolca harcayıp israf ediyoruz. Boşa akıttığımız her damla su, hem kendi geleceğimizi, hem de çocuklarımızın geleceğini karartmak demektir; buna hakkımız yok. Çiftçilerimizle ilgili ‘Suyu İsraf Etmeden Kullanma’ bilgilendirmesi yanında okullarla ilgili 'Suyu Doğru Kullanma Semineri' vermek fayda sağlayabilir.” dedi.

"ÇİFTÇİMİZİ BASINÇLI SULAMA SİSTEMLERİNE YÖNLENDİRMELİYİZ"

Vali Yardımcısı Zafer Coşkun da yağmurların yağmaması durumunda alınabilecek önlemleri şimdiden konuşup harekete geçmek gerektiğini söyledi. Coşkun, şunları ifade etti: "Her köyde basınçlı sulama sistemleri ile ilgili bilgilendirme yapmalı, çiftçimizi basınçlı sulama sistemlerine yönlendirmeliyiz. Su israfı ile ilgili bilgilendirme toplantıları yapmalı, bu konuda her kesimden insanları su israfı konusunda bilinçlendirmeliyiz. Her köyde örnek sulama projelerini hayata geçirmeli, salma sulama yöntemini bıraktırmalıyız. Köylerde yaşayan her vatandaş su sayacı takmalıdır. Aslında Toprak Reformu yapılmalıdır, toplulaştırmaya hız verilmelidir. Miras yoluyla topraklar bölünmemelidir. Halkı toprak ve su konusunda bilinçlendirmeli ve daha bilinçli bir toplumla geleceğe yürümeliyiz. Avrupa'da toprak ve su diye bir sorun mevcut değildir, çünkü onlar bu sorunlarını 60-70 yıl önce halletmişler. Planlarını da bizim gibi yıllık değil, 10 yıllık 20 yıllık planlar yaparak sorunlarını çözmüşler. Şu ana kadar yapılan sulama metodları sonuç getirmedi."

Yapılan konuşmaların ardından, kuraklık olması halinde, kuraklığın etkilerinin daha az hissedilmesi için kurumlar, yapılacak olan çalışmaları bir rapor halinde aktardılar.
Toplantının sonunda 2014 yılında meydana gelebilecek olası bir kuraklık durumunda, tarım sektörünün en az şekilde etkilenmesi için alınabilecek önlemler, detaylı bir şekilde görüşülerek rapor haline getirilip imza altına alındı. CİHAN

Yorumlar