Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan arkeolojik sit kararları

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın bazı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu kararları Resmi Gazete’nin bugün ki sayısında yayımlandı.İzmir II Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu 13.06.2014 tarihli toplantısında;...

Google Haberlere Abone ol
Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan arkeolojik sit kararları

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın bazı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu kararları Resmi Gazete’nin bugün ki sayısında yayımlandı.

İzmir II Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu 13.06.2014 tarihli toplantısında; Manisa ili, Selendi ilçesi, Terstepe Mevkiinde bulunan alanın kararımız eki 1/5000 ölçekli kadastral pafta üzerinde işaretlendiği şekli ve “Terstepe Höyüğü,” adı ile I (birinci) Derece Arkeolojik sit olarak tescil edilmesine ve tescil fişinin uygun olduğuna, karar verdi.

Kurul aynı gün ki toplantıda; Manisa ili, Salihli ilçesi, Eminbey ve Kelli Mahalleleri sınırları içerisinde yer alan arkeolojik alanın (nekropol) kararımız eki 1/5000 ölçekli pafta üzerinde sınırları gösterildiği biçimde I. (Birinci) Derece Arkeolojik Sit olarak tescil edilmesine ve tescil fişinin uygun olduğuna karar verdi. Manisa ili, Demirci ilçesi, Marmaracık mahallesi Bozyer Mevkiinde bulunan alanın kararımız eki 1/2000 ölçekli kadastral pafta üzerinde işaretlendiği şekli ve “Bozyerçiftliği Höyüğü,” adı ile I (birinci) Derece Arkeolojik sit olarak tescil edilmesine ve tescil fişinin uygun olduğuna, karar verildi. 14.06.2014 tarihli toplantıda ise; Manisa ili, Kula ilçesi, Merkez Mücavir sınırlarında bulunan alanın kararımız eki 1/2500 ölçekli kadastral pafta üzerinde işaretlendiği şekli ve “Tijentepe Höyüğü” adı ile I (birinci) Derece Arkeolojik sit olarak tescil edilmesine ve tescil fişinin uygun olduğuna, karar verildi. Aynı günü yine; Manisa ili, Kula ilçesi, Merkez Mücavir sınırlarında bulunan alanın kararımız eki 1/2500 ölçekli kadastral pafta üzerinde işaretlendiği şekli ve “Yelliktepe Nekropolü ve kutsal alanı,” adı ile I (birinci) Derece Arkeolojik sit olarak tescil edilmesine ve tescil fişinin uygun olduğuna, karar verildi.

ADANA KÜLTÜR VARLIKLARINI KORUMA BÖLGE KURULU KARARI

Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü Adana Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun 26.06.2014 tarihli toplantısında Hatay ili, Samandağ ilçesi, Vakıflı mahallesi, 45 parselde Hatay Müze Müdürlüğü uzmanlarınca tespit edilen iki adet kaya mezarının 2863 sayılı yasa kapsamında korunması gerekli taşınmaz kültür varlığı özellikleri taşıdıkları anlaşıldığından tesciline(OLUMLU), tespit ekibince hazırlanan karar ilgili haritadaki koruma alanı sınırlarının uygun olduğuna karar verildi.

ESKİŞEHİR KÜLTÜR VARLIKLARINI KORUMA BÖLGE KURULU KARARLARI

Eskişehir Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun 23.06.2014 tarihli toplantısında; Eskişehir İli, Karaalan Mahallesi’nde yer alan Eskişehir Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun 27.01.2007 tarih, 1699 sayılı Kararı ile tescilli Kayaüstü Höyük’e ilişkin güncellenen 1/3000 ölçekli koordinatlı sit paftası ve sit sınırlarının aktarıldığı kadastral paftanın uygun olduğuna; Müze Müdürlüğü uzmanlarınca güncel bilgilere göre yeniden hazırlanacak tescil fişinin Kurulumuza iletilmesine, söz konusu alanda Kültür Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu’nun Arkeolojik Sitler, Koruma ve Kullanma Koşulları’na ilişkin 05.11.1999 gün, 658 sayılı İlke Kararı’ndaki I. (Bir) Derece Arkeolojik Sitlerle ilgili hükümlerin geçiş dönemi koruma esasları ve kullanma koşulları olarak belirlenmesine ve Kurulumuzdan izinsiz herhangi bir fiziki ve inşai müdahalede bulunulmamasına karar verildi.

Yine aynı gün ki toplantıda; Afyonkarahisar İli, Merkez İlçesi, Olucak Köyü, Taşlıseki Tepe Mevkii’nde tespit edilen Taşlıseki Tepe Mevkii Örenyeri’nin 2863 sayılı Kanun kapsamında I. (Bir) ve III. (Üç) Derece Arkeolojik Sit olarak tesciline; hazırlanan tescil fişi, 1/10.000 ölçekli koordinatlı sit sınırı paftası ve sit sınırlarının aktarıldığı kadastral paftanın uygun olduğuna; III. (Üç) Derece Arkeolojik Sit sınırlarına ilişkin geçiş dönemi koruma ve kullanma koşullarına ilişkin önerilerin hazırlanarak Kurulumuza iletilmesine; söz konusu alanda Kültür Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu’nun 05.11.1999 gün, 658 sayılı İlke Kararı’nın ilgili hükümlerinin geçerli olduğuna ve Kurulumuzdan izinsiz herhangi bir fiziki ve inşai müdahalede bulunulmamasına karar verildi.

Bir diğer toplantıda ; Afyonkarahisar İli, İhsaniye İlçesi, Üçler Kayası Köyü’nde tespit edilen Nallıkaya Nekropolü’nün 2863 sayılı Kanun kapsamında I. (Bir) Derece Arkeolojik Sit olarak tesciline; hazırlanan tescil fişi, 1/5.000 ölçekli koordinatlı sit sınırı paftası ve sit sınırlarının aktarıldığı kadastral paftanın uygun olduğuna; söz konusu alanda Kültür Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu’nun Arkeolojik Sitler, Koruma ve Kullanma Koşulları’na ilişkin 05.11.1999 gün, 658 sayılı İlke Kararı’ndaki I. (Bir) Derece Arkeolojik Sitlerle ilgili hükümlerin geçiş dönemi koruma esasları ve kullanma koşulları olarak belirlenmesine; sit sınırları içerisinde Kurulumuzdan izinsiz herhangi bir fiziki ve inşai müdahalede bulunulmamasına karar verildi.

Aynı gün yine; Afyonkarahisar İli, Bolvadin İlçesi, Nusratlı Köyü, Tilkideliği Mevkii’nde ve tapunun K26A-18D pafta, 127 ada, 37 ve 34 parsellerinde tespit edilen Milli Mücadele Döneminden kalma siperin kararımız eki 1/5000 ölçekli harita ve 1/5000 ölçekli kadastral pafta doğrultusunda “Tarihi Sit” olarak tescilinin ve hazırlanan tescil fişinin uygun olduğuna; söz konusu alanda Kurulumuzdan izinsiz herhangi bir fiziki ve inşai müdahalede bulunulmamasına; ayrıca bahsi geçen kalan alanın Çevre ve Orman Bakanlığına tahsis edilmesinde, yukarıda bahsi geçen siper ile 30.01.2013 gün ve 1190 sayılı Kararımız ile tarihi sit olarak tescilli, 127 ada, 22 ve 37 parsellerde yer alan Milli Mücadele Dönemi siperlerinin en az ellişer metre uzağında ağaçlandırma yapmak şartıyla 2863 sayılı Kanun kapsamında sakınca bulunmadığına karar verildi.

Eskişehir İli, Odunpazarı İlçesi Uluçayır ve Karaalan Mahalleleri’nde yer alan Konya Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun 21.10.1988 tarih, 306 sayılı Kararı ile tescilli Çatalkaya ve Sivrikaya Anıtları ve Çatalkaya Mevkii Arkeolojik Siti’ne ilişkin “Çatalkaya (Keskaya)- Sivrikaya Anıtı ve Arkeolojik Yerleşimi” olarak güncellenen tescil fişi, 1/7500 ölçekli koordinatlı sit paftası ve sit sınırlarının aktarıldığı kadastral paftanın uygun olduğuna; söz konusu alanda Kültür Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu’nun Arkeolojik Sitler, Koruma ve Kullanma Koşulları’na ilişkin 05.11.1999 gün, 658 sayılı İlke Kararı’ndaki I. (Bir) Derece Arkeolojik Sitlerle ilgili hükümlerin geçiş dönemi koruma esasları ve kullanma koşulları olarak belirlenmesine ve Kurulumuzdan izinsiz herhangi bir fiziki ve inşai müdahalede bulunulmamasına karar verildi.

CİHAN

Yorumlar