Kültür Şöleni'nde halk salona sığmadı

Dünyanın dört bir yanındaki fedakar öğretmenlerin eserlerinden biri olan kültür şölenine halk büyük ilgi gösterdi.

Google Haberlere Abone ol
Kültür Şöleni'nde halk salona sığmadı

Dünyanın dört bir yanındaki fedakar öğretmenlerin eserlerinden biri olan kültür şölenine halk büyük ilgi gösterdi. Bu yıl Güneydoğu'daki şölenler dizisinin ilki Diyarbakır'ın Bismil ilçesinde yapıldı. Mezopotamya ve Anadolu Kardeş Kültürler Şenliği adıyla Boztepe Sosyal Tesisleri'nde yapılan ikinci kültür şöleni kapsamında Diyarbakır'a gelen Iraklı çocuklar, şarkı ve türküleriyle kardeşlik mesajı verdi. Bismil ilçesinde düzenlenen ve binlerce kişinin izlediği şenlikte dostluk ve barış için halaylar çekildi.

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nde faaliyet gösteren Fezalar Eğitim Kurumları, Fezalar Sosyal ve Kültürel Organizasyonları çerçevesinde, Türkiye'de kültür şenlikleri düzenleyerek dostluk ve kardeşlik mesajı vermeye devam ediyor. Irak'ın Erbil, Süleymaniye, Duhok, Soran, Halepçe, Musul, Ramadi ve Kerkük şehirlerinden gelen öğrenci ve öğretmenlerinin katıldığı ekip, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki birçok ilde etkinlik yapacak. Etkinliğin Diyarbakır ayağı Bismil'de başladı.

Bismil Genç İşadamları Derneği (BİGİAD) ve Bismil Eğitimciler Derneği (BEĞİDER) ortak organizasyonuyla yapılan şölen Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nden gelen öğrencilerin halaylarıyla başladı. Öğrencilerin seslendirdiği türkü ve şiirlerle salondakiler hem eğlendi hem duygu dolu anlar yaşadı. Halkın Türkçe Olimpiyatları'ndan tanıdığı Geylan Tahir alkışlarla sahneye geldi. Tahir, Kürt edebiyatçı ve alim Feqîyê Teyran'ın Ey Dilberê isimli eserini seslendirdi. Ardından sahneyi Fincanın Etrafı eseriyle Warvan Şirzat aldı. Şölendeki coşku Erbil yöresinin foklor gösterisiyle devam etti. Bunların ardından Sozyar Muhammed ve Gülnur Hassesoğlu'nun seslendirdiği Annem şiiri salondakileri duygulandırdı. İki genç kız eserin sonunda dakikalarca alkışlandı. Program öğrencilerin Türkçe ve Kürtçe türküler ve skeç gösteriyle devam etti.

Programda konuşan Bismil Eğitimciler Derneği (BEĞİDER) Başkanı Kadir Kaya, Anadolu insanının fedakarlığı sayesinde dünyanın dört bir yanında meşalelerin yakıldığını ve kardeşlik türkülerinin artık söylenir olduğunu vurguladı. Kaya, bu fedakar öğretmenleri yetiştiren anne ve babalara şükran borçlu olduklarını dile getirdi.

BİGİAD Başkanı Mahsun Altay ise öğrencilerin Türkçe, Kürtçe ve Arapça dillerinde ortaya koydukları eserlere hep bir ağızdan eşlik ettiklerini belirterek, "Bugün tüm insanlığa farklı etnik ve kültürel değerlere sahip halkların binlerce yıl birlik ve beraberlik içinde yaşadığı bu coğrafyadan barış adına türküler söyleme vaktidir. Bugün bunu Bismil'de haykırdık, Allah emeği geçen herkesten razı olsun.” diye konuştu. Programa Bismil'deki sivil toplum kuruluşlarının başkanlarının yanı sıra iş ve siyaset dünyasından çok sayıda kişi katıldı. CİHAN

Yorumlar