Kullanımı yasak olan bonzai şişeleri nargile dükkanlarında serbestçe satılıyor

Son günlerde bonzai ve uyuşturucu madde kullanımı nedeniyle ölümlerin artması üzerine Halkların Demokratik Partisi(HDP) grubu, uyuşturucu kullanımının önlenmesine dair Meclis’e bir araştırması önergesi verdi. Ancak verilen önerge AK Parti'nin...

Google Haberlere Abone ol
Kullanımı yasak olan bonzai şişeleri nargile dükkanlarında serbestçe satılıyor

Son günlerde bonzai ve uyuşturucu madde kullanımı nedeniyle ölümlerin artması üzerine Halkların Demokratik Partisi(HDP) grubu, uyuşturucu kullanımının önlenmesine dair Meclis’e bir araştırması önergesi verdi. Ancak verilen önerge AK Parti'nin oylarıyla reddedildi. Bu kapsamda Meclis’in uyuşturucu maddeler nedeniyle araştırma yapmasının da önüne geçildi. Ancak, özellikle sokaklarda ve halkın sık kullandığı yerlerde uyuşturucu madde ve kullanma malzemelerinin satışına devam ediliyor. Uyuşturucu kullanmak için satılan malzemeler de nargile dükkanlarının vitrinlerinde yer alıyor. Özellikle, esrar ve bonzai maddesinin tüketimi için kullanılan ve bong şişesi olarak adlandırılan malzemeler, nargile kılıfıyla satılıyor. Güvenlik güçlerinin bong şişesi kullananlara yasal işlem uygularken, şişelerin satışı konusunda herhangi bir yaptırım bulunmuyor. Ankara’nın genç potansiyelinin en yoğun olduğu Kızılay ve çevresinde nargile dükkanları söz konusu şişeleri vitrinlerde satışa sunuyor. Ayrıca, yurt dışından ülkeye girişi yasak olmasına rağmen bu şişeler internet üzerinden de sipariş verilebiliyor.

Bonzai olarak adlandırılan öldürücü sentetik madde nedeniyle birçok genç hayatını kaybetti. Konunun araştırılması için HDP tarafından Meclis’e verilen önerge, AK Parti milletvekilleri tarafından reddedildi. HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken gençlerin bir ölüm girdabının içerisine saplandığını söyledi. Baluken, "Bununla ilgili gerekli tedbirleri almazsak, erişilebilirlik noktasında ya da bu joker uyuşturucu durumuyla ilgili duruma müdahale etmezsek korkarız ki önümüzde ciddi ölümcül madde bağımlılığının ölüm salgınlarıyla karşılaşabiliriz. O nedenle ben bu konuda bütün Meclis'in duyarlı olması gerektiğini ifade etmek istiyorum." ifadelerini kullandı.

Emniyet Genel Müdürlüğü Türkiye Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı Merkezi tarafından hazırlanan raporda, uyuşturucu madde kullanımı yaşının 10’a kadar düştüğü ortaya çıktı. Özellikle büyükşehirlerdeki gençlerin yoğun olarak kullandığı uyuşturucu, güvenlik güçleri tarafından da sıkı denetlenmesine rağmen yayılmaya devam ediyor. Türkiye genelinde 83 bin uyuşturucu olayı yaşanırken, 130 bin şüpheli yakalanarak haklarında idari işlem uygulandı. Buna rağmen, uyuşturucu ticaretinin önüne geçilemiyor. Özellikle uyuşturucu madde almaya yarayan malzemelerin satışının serbest olması, gençlerin bu alışkanlığa sürüklenmesinde önemli bir etken oluyor.

Bu malzemelerden bong şişesi denilen ve esrar ve bonzai uyuşturucu maddesi içmeye yarayan malzeme özellikle nargile satışı yapılan dükkanlarda ve internet sitelerinde hiçbir yaptırımı olmadan satılıyor. Halk arasında 'kova' olarak bilinen bong şişeleri, nargileye benzemesi nedeniyle satıcılar tarafından bu şekilde satılıyor. Ancak, şişeleri alanlar esrar içmek için kullandığı ifade ediliyor. Esrar dumanının bong şişesine doldurulup, birden çekilmesi uzun süreli tekrarlanmada akciğer için oldukça tehlikeli olduğu ve ani kalp krizi ile beyin kanaması gibi risklerinin bulunduğu belirtiliyor.

Bong şişeleri, yurt dışından ülkeye sokulması yasak olmasına rağmen, özellikle nargile ve kaçak tütün satılan dükkanlarda vitrinlerde sergileniyor. Ayrıca, internetten de satışının yapıldığı bong şişeleri, 15-70 TL arasında satışa sunuluyor. Yapıldıkları hammaddeye göre özellikleri değişen söz konusu şişeler, değişik tasarımlarla gençler için cazip hale getiriliyor. Ankara’da özellikle gençlerin yoğun olarak kullandığı Kızılay, Karanfil Sokak ve Yüksel Caddesi’nde bulunan pasajlarda satılan bong şişeleri, gençlerin daha rahat ulaşması için dükkan önüne kurulan stantlarda satılıyor.

"BU TÜR MALZEMELER GENÇLER TARAFINDAN, KENDİNİ İSPAT ETME GİBİ ALINIP KULLANILIYOR"

Yeşilay Ankara Şube Başkanı Şemsettin Toprak, nargile olarak satıldığı için bir yasal engelinin olmadığını ancak uyuşturucuya başlamada bong şişelerinin önemli bir etken olduğunu ifade etti. "Bu tür malzemeler gençler tarafından, bir gösteriş meselesi, kendini ispat etme gibi alınıp kullanılıyor. Birkaç denemeden sonra da bağımlı hale getiriliyor." diyen Toprak, konuyla ilgili girişimlerde bulunacaklarını kaydetti. Toprak şöyle dedi: “Uyuşturucu maddelerinin özendirilmemesi için bu tür malzemelerinin satışının yasak olması gerekiyor. Bu şişeler esrar içmek için kullanılıyor ve gençlerin gittiği mekanların yanında satılıyor. Konu ile ilgili çalışmamızı başlattık. En kısa zamanda il uyuşturucu kurullarına bununla ilgili raporumuzu sunacağız.” CİHAN

Yorumlar