Kullanılan parfüm ve gıdaların neden olduğu cilt alerjilerine dikkat

Cilt alerjisine karşı uyarıda bulunan Medical Park Samsun Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Dr.

Google Haberlere Abone ol
Kullanılan parfüm ve gıdaların neden olduğu cilt alerjilerine dikkat

Cilt alerjisine karşı uyarıda bulunan Medical Park Samsun Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Dr. Yüksel Oltulu, cilt alerjileri içinde en çok görünenlerin kontak dermatit ve kurdeşen olduğunu söyledi.

Cilt hastalıklarının önlenmesinde alerjik fonksiyonların uyarı mahiyetinde dikkate alınması gerektiğini belirten Uzm. Dr. Yüksel Oltulu, “Cildimiz vücudumuzun en büyük organıdır ve dışarıdan gelen tehlikelere karşı koruyucu görevi üstlenmiştir. Devamlı surette dışarıdan gelen ataklara karşı koyar ve hemen hepsini başarıyla defeder. Ancak bazen alerjenler cilde sızar ve reaksiyon gösterir. Cilt alerjilerinin belli başlı belirtileri kaşıntı, döküntü, kurdeşen, şişkinlik ve ciltte çatlaklar olarak görülebilir. Dış etkenlere en çok maruz kalan ellerimiz, kollarımız, boynumuz ve yüzümüzdür ve en çok buralarda alerjik reaksiyonlar görünmektedir. Cilt alerjileri içinde en çok görünenler kontak dermatit ve kurdeşendir.” diye konuştu.

Kontak dermatit hakkında bilgi veren Dr. Yüksel Oltulu, “Dışarıdan gelen etken maddelerin ciltte yarattığı alerjik reaksiyondur. Belirtisi, ciltteki döküntü halidir. İnsan cildi farklı maddelere reaksiyon gösterir, bunlar kimyasal maddeler, kozmetik ürünler, parfüm, metaller ve hatta bazı yiyecekler bile olabilir. Bazı zehirli bitkilerle temastan sonra da görülen dermatit aşırı derecede kaşıntı da yaratır. Dermatit belirtisi atopik dermatit yani egzema gibi görünse de bazen aslında sadece yabancı madde ile cildin temas ettiği yerde görülür. En çok rastlanılan bölge yüzümüz, göz kapaklarımız, boyun, el ve ayaklarımızdır. Mücevher, fermuar, düğme ve buna benzer metal maddeler alerji kaynağıdır. En iyi tedavi cildin hangi maddelere alerjisi olduğu tespit edilip, bu maddelerden uzak durmaktır. Alerjen maddelerin tespit edilmesi için patch (yama) testi yapılmaktadır.” şeklinde ifade etti.

En çok rastlanan cilt hastalıklarından biri olan ve halk arasında kurdeşen olarak bilinen Ürtiker’in alerjik kaşıntılı döküntü olduğunu hatırlatan Dr. Oltulu, “Herhangi bir yaşta meydana gelebilir. Genellikle kırmızımsı şişlikler ve çeşitli büyüklüklerde olabilen bu alerji birkaç dakika sürebildiği gibi uzun saatlere kadar sürebilir. Ürtikere neden olan alerjenleri tespit etmede prick testi yapılmaktadır. Genellikle antihistaminik ile tedavi edilen Ürtiker hastalığı daha inatçı olduğu durumlarda mide ilacı da verilebilmektedir. Cilt alerjisi olduğunuz zaman veya bu belirtileri gördüğünüz zaman mutlaka bir dermatologa tedavi olup, doktorunuzun verdiği ilaçlar ve kremler dışında hiçbir ürün kullanılmamalıdır.” dedi.
CİHAN

Yorumlar