Kuduz vakaları yaz mevsiminde artıyor, en çok erkeklerde görülüyor

Bursa Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen bir araştırmaya göre, kuduz vakaları yaz aylarında daha sık görülüyor. Halk Sağlığı Müdürlüğü’ne bağlı Yıldırım Toplum Sağlığı Merkezi tarafından yürütülen...

Google Haberlere Abone ol
Kuduz vakaları yaz mevsiminde artıyor, en çok erkeklerde görülüyor

Bursa Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen bir araştırmaya göre, kuduz vakaları yaz aylarında daha sık görülüyor.

Halk Sağlığı Müdürlüğü’ne bağlı Yıldırım Toplum Sağlığı Merkezi tarafından yürütülen “Bursa Yıldırım İlçesinde Kuduz Riskli Temas Bildirimlerinin Değerlendirilmesi” çalışması tamamlandı. Prof. Dr. Mustafa Karadağ, Binali Çatak, Sevi Baştürk ve Şirin Elmas tarafından gerçekleştirilen çalışmada, toplum sağlığı merkezlerine 2011–2012 yıllarında bildirimi yapılan kuduz riskli vakalar ele alındı.

Bu yıllarda meydana gelen 648 kuduz riskli temas bildirimi verilerini değerlendiren ekip, kuduz vakalarının yüzde 39,8’inin yaz aylarında meydana geldiğini belirledi. En az vaka ise yüzde16,5 ile kış aylarında görülüyor. Temas edilen hayvanların yüzde 75,9’unu sahipsiz köpekler oluştururken, köpeklerin yüzde 27,6’sının aşısız olduğu tespit edildi. Araştırmaya göre, vakaların yüzde 71,3’ü erkek, yüzde 50,1’i 0-19 yaş, yüzde 29,3’ü 40 yaş ve üzeri grupta görülüyor.

“KUDUZ RİSKİNİN NEDENİ SAHİPSİZ KÖPEKLER”

Vakaların yüzde 70,7’sinin köpekler tarafından ısırılma sonucu meydana geldiğinin ifade edildiği araştırmada, şu uyarılarda bulunuldu: “Önemli bir halk sağlığı sorunu olan kuduz riskli temasın en sık nedeni sahipsiz köpeklerdir. Halka yönelik eğitim çalışmaları, sahipsiz hayvan kontrolüne yönelik çalışmalar, riskli temas vakalarının kayıtlarının düzenli tutulması, bildirimlerin doğru, eksiksiz yönetmeliklere uygun yapılması ve ilgili personelin eğitim eksikliklerinin giderilmesi kuduz riskli temasın azaltılması yönünde faydalı olabilir.”

“ERKEKLER KADINLARDAN ÜÇ KAT DAHA FAZLA KUDUZ OLUYOR”

Dr. Mustafa Karadağ, dünyada yaklaşık 10 milyon insanın şüpheli hayvanla temas nedeniyle tedavi gördüğünü belirtti. Bu hayvanlar içerisinde köpeklerin ilk sırada yer aldığını dile getiren Karadağ, araştırmanın önemine dikkat çekti. Türkiye'de son yıllarda kuduz vakalarının azaldığını ancak istenilen düzeye inmediğini vurgulayan Karadağ, Yıldırım ilçesinde erkeklerin kadınlardan üç kat daha fazla kuduz riskli temasa maruz kaldığını, bunun nedeninin ise erkeklerin sokakta daha fazla vakit geçirmeleri olduğunu kaydetti. Karadağ, vakaların yaklaşık yarısının 19 yaş ve altı grupta görüldüğüne dikkat çekti.

CİHAN

Yorumlar