Kudunoğlu: Dershane tasarısı kamuoyunu aldatmaya dönük

Sokrates Eğitim Danışmanlık Kurucusu Ferda Kudunoğlu, dershanelerin kapatılmasıyla ilgili kanun tasarısı ile gerekçesinin eksik, yanlış ve kamuoyunu aldatmaya dönük olduğunu söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Kudunoğlu: Dershane tasarısı kamuoyunu aldatmaya dönük

Sokrates Eğitim Danışmanlık Kurucusu Ferda Kudunoğlu, dershanelerin kapatılmasıyla ilgili kanun tasarısı ile gerekçesinin eksik, yanlış ve kamuoyunu aldatmaya dönük olduğunu söyledi.

Kudunoğlu, Trabzon Gazeteciler Cemiyeti’nde düzenlediği basın toplantısında, Bakanlar Kurulu tarafından TBMM Başkanlığı’na sevkine karar verilen 'Milli Eğitim Temel Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nın; dershaneleri kapatan ve dönüştüren maddelerinin, özel dershanelerin kurucuları, etüt eğitim merkezi kurucuları, veliler, öğrenciler ve tüm paydaşlar için eğitsel, sosyal, kültürel ve ekonomik sorunlar oluşturacak içerikte olduğunu belirtti. Kanun tasarısının, hedef kitlelerden sadece dershane kurucuları ve dershane öğretmenlerini esas aldığını, dershaneler ve etüt eğitim merkezlerinin veli, öğrenci ve diğer paydaşları için çözümler üretmediğini savunan Kudunoğlu, tasarı ile gerekçesinin eksik, yanlış, kamuoyunu aldatmaya dönük olduğunu ifade etti.

Kanun tasarısı ile Milli Eğitim Bakanlığı’nın dershanecileri ve etüt eğitim merkezlerini tehdit ettiğini vurgulayan Kudunoğlu, şu uyarılarda bulundu: “Milli Eğitim Bakanlığı, 2013-2014 eğitim öğretim yılında çalışanları da bakanlık kadrolarına almalı, sözlü sınav ve yazılı sınav koşulundan vazgeçilmelidir. Tasarıda yapılan değişiklikle kapanacak dershanelerde en az 6 yıl çalışan öğretmenler içinden KPSS’siz olarak MEB bünyesine alınacaklar, ayrıldıkları dershaneden kıdem ve ihbar tazminatı talep edemeyecek. Kıdem ve ihbar tazminatına hak kazanmış dershane öğretmenlerinin bu hakkını gasp etmek Anayasa'ya ve insan haklarına aykırıdır. Bu koşul tasarıdan çıkarılmalıdır. Belirlenen hizmet bölge ve hizmet alanlarında koşulundan vazgeçilmelidir. Mağdur edilen dershane öğretmenleri için kendi illerinde veya en yakın illerde görev alacak şekilde düzenleme yapılmalıdır. Kanun tasarısındaki ilgili nedenleri karşılayacak usul ve esasları belirleyen yönetmelik taslağının bir an önce hazırlanması, hazırlanmışsa kamuoyu ile paylaşılmalıdır.”

Kudunoğlu, etüt eğitim merkezlerine öğrenci kaydına 12 yaş sınırlaması getirilmesinin de güçlükle öğrenci bulan bu kurumları kapatmak anlamına geleceğine söyledi. Dönüşüm için harcama yapmak zorunda bırakılan dershaneci ve etüt eğitim merkezi kurucularının nasıl geçineceklerini sorununa Kudunoğlu, “Hükümet ve MEB, bu sorun karşısında hangi önlemleri alacak ve destekleri sağlayacaklardır. Hükümet, çözümleri bir an önce kamuoyu ile paylaşmalıdır.” dedi.

Kudunoğlu, herkes açısından büyük sorunlar doğuracak kanun tasarısının geri çekilmesi, dershaneler ve etüt eğitim merkezleri konusunun aceleye getirilmemesi için hükümete çağrı yaptı.

CİHAN

Yorumlar