Küçükbaş hayvan yetiştiricilerinin sorunları anketle tespit edildi

Malatya İli Damızlık Koyun, Keçi Yetiştiricileri Birliği'nin küçükbaş hayvan üreticilerinin sorunlarının tespit etmek amacıyla yaptığı anketten, yetiştiricilerin en önemli sorununun; hayvan hastalıklarıyla mücadelede yetersizlik, kene ile pire gibi haşer.

Google Haberlere Abone ol
Küçükbaş hayvan yetiştiricilerinin sorunları anketle tespit edildi

Malatya İli Damızlık Koyun, Keçi Yetiştiricileri Birliği'nin küçükbaş hayvan üreticilerinin sorunlarının tespit etmek amacıyla yaptığı anketten, yetiştiricilerin en önemli sorununun; hayvan hastalıklarıyla mücadelede yetersizlik, kene ile pire gibi haşereleri temizleyememe, yem bitkisi üretememe, yaylalarda tuvalet ve süt ile et ürünlerini pazarlayamama olduğu ortaya çıktı.

Malatya ili Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı İhsan Akın, yaptığı açıklamada, kendi imkanları doğrultusunda tespit ve anket çalışması yaptıklarını bildirdi. Çalışmanın küçükbaş hayvancılığın geleceği için önemli olduğunu vurgulayan Akın, çalışma çerçevesinde Malatya ve ilçelerdeki bin 200 yetiştiriciye anket uyguladıklarını anlattı.
Çalışmanın Yeşilyurt ilçesi Yalın Kaya Gevrek mezraasında başlatıldığını kaydeden İhsan Akın, ''Yetiştiricileri birebir ziyaret ederek hem problemlerini yerinde tespit ettik, hem de desteklemelerden en iyi şekilde faydalanmalarını sağladık. Çalışmanın yetiştiricilerimize çok fayda sağladığını gördük. Bölgesel sorunların tespiti konusunda önemli bir adım atarak sorunların tespiti için önemli bir çalışmaya imza attık kanaatindeyim. 22 sorunun bulunduğu anketimizde yetiştiricilerin sorunlarının genel olarak 5 başlıkta toplandığını gözlemledik. Buna göre küçükbaş hayvan üreticilerinin öne çıkan sorunlarından ilki şap, brusella gibi hastalıklarla mücadele konusunda yetersiz kalmasıdır. İkinci sorun ise ahır ve işletmelerde bit, pire ve kene gibi haşerelerin sorun oluşturmaktadır. Üçüncü olarak yetiştiricilerin büyük bir bölümü, kendi ekim alanları olmadığı için yem bitkilerini satın alarak üretim yapmaktadır. Biz üreticilerimizi yem bitkilerini kendileri yetiştirmeleri ve böylece girdi maliyetlerini düşürmeleri konusunda sürekli uyarıyoruz. Yetiştiriciler bahar ve yaz aylarında çıktıkları yaylalarda tuvalet, su ve elektrik sorunları yaşamaktadırlar. Son olarak en önemli sorunlardan biri de hayvansal üretimde pazarlama sorunu yaşanmaktadır. Yetiştiriciler ürettikleri et ve sütü satma ve kazançlı çıkma konusunda sıkıntı yaşamaktadırlar” diye konuştu.

Akın, anket çalışmasıyla tespit edilen sorunları rapor haline dönüştürerek ilgili kurumlara ilettiklerini ifade etti. CİHAN

Yorumlar