"Küçük yaşta evlilik, travmalar meydana getiriyor"

Psikolog Gamze Mercan Ağaoğlu, küçük yaşlarda yapılan evliliklerde travmalar meydana geldiğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol
"Küçük yaşta evlilik, travmalar meydana getiriyor"

Psikolog Gamze Mercan Ağaoğlu, küçük yaşlarda yapılan evliliklerde travmalar meydana geldiğini söyledi.

Türkiye’nin gündemine oturan Pervari ilçesinin Yapraktepe köyünde küçük gelin Kader Erten'in şüpheli ölümü ile ilgili konuşan Psikolog Gamze Mercan Ağaoğlu, küçük yaşlarda yapılan evliliklerinin toplumda kanayan bir yara olduğunu söyledi.

Mercan Ağaoğlu, yaptığı açıklamada, "Türkiye’yi meşgul eden konulardan biri de toplumumuzun kanayan bir yarası olup da fazla gündemde olmayan çocuk gelinlerdir. Siirt’in Pervari ilçesinde yaşanan hadise Türkiye’nin gündemine oturdu. Bu süreç aslında sosyolojik olarak Türkiye’nin içinde bulunduğu durumla veya gelenek görenekle ilgili çocuk gelin sorunun çok uzun zamandır ülkemizde var olduğunu tahmin etmek mümkündür. En önemli toplumsal sorunlardan bir tanesidir. Çünkü özellikle 13-14 yaşlarında ikinci veya üçüncü eş olma problemi özellikle ülkemizde önemli sorunlarından bir tanesi olduğundan, erken eş olma durumu genç annelerde ölü doğum özürlü doğum erken doğum ya da doğum esnasında oluşabilecek travmaları meydana getiriyor. Anne ölümleri gibi birçok sağlıksal problemlere de sebep olabiliyor. Zaten şehrimizde gerçekleşen olayda da annenin son çocuğunun doğum yaptıktan sonra ölümünün gerçekleştiğini biliyoruz. Ülkemizde bu tip evliliklerin oranlarına baktığımız zaman aslında medeni kanunla hem evlilik esnasında çocukların yaşı hem 2-3 eş olarak vermeyen kanunun düzenlendiğini görüyoruz. Boşanmalarda da bile birçok haklarının kadınlara verildiğini görüyoruz. Ancak pratikte ne yazık ki resmi nikah olmamasında rağmen bazı bölgelerde imam nihanın hocalarımız tarafından yapıldığını resmi nikah aranmadığını bu yüzden de vatandaşın kolaylıkla bu yaşlarda çocukları eş olarak kendilerine aldığını görüyoruz. Köylerde özellikle imam nikahıyla yaşama oranı yapılan araştırmalar yüzde 20’lerde Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu yöresinde bu oran yüzde 35’e kadar çıkabiliyor. Ne yazık ki bu oran güçlü bir oran bu oranlarla ne yapması gerektiğine baktığınızda aslında iş dönüp dolaşıp eğitime geliyor. Anne babaların eğitilmesi gerekiyor, çocukların okuma oranları artıkça tabi ki çocuk yaşta evlilik oranları da haliyle azalacaktır. Eğitime çok önem verilmesi gerekiyor. Sebeplerine bakıldığı zaman özellikle sosyal, ekonomi düzeyi düştükçe ailedeki kız çocuklarının evlendirme oranının yükseldiğini görmekteyiz. Gelenek ve göreneklerdeki yanlışlıklar ortaya çıkıyor. Küçük yaştaki çocuklar evlendirildikçe o aileye daha fazla bağlı kalır inancı içerisine gidiliyor, bunun önüne geçilmesi için aile sosyal ve kültürel noktada eğitilmesi gerekir." şeklinde konuştu.

Psikolog Mercan Ağaoğlu, bu konuda yerel ve ulusal bazda çeşitli toplumsal proje ve düzenlemelerin yapılması gerektiğin de kaydetti.
CİHAN

Yorumlar