Küçük gelin Kader'in ölümüyle ilgili suç duyurusunda bulundular

Aralarında Siirt Barosu Kadın, Kadın Hakları Komisyonu üyelerinin de bulunduğu bölge illerinin baroları, Siirt’in Pervari ilçesi Yapraktepe köyünde evinde ölü bulunan 14 yaşındaki bir çocuk annesi Kader Erten'in annesi, babası, resmi nikahsız birlikte ya.

Google Haberlere Abone ol
Küçük gelin Kader'in ölümüyle ilgili suç duyurusunda bulundular

Aralarında Siirt Barosu Kadın, Kadın Hakları Komisyonu üyelerinin de bulunduğu bölge illerinin baroları, Siirt’in Pervari ilçesi Yapraktepe köyünde evinde ölü bulunan 14 yaşındaki bir çocuk annesi Kader Erten'in annesi, babası, resmi nikahsız birlikte yaşadığı Mehmet Atak ve köy muhtarı hakkında suç duyurusunda bulundu.

Siirt, Adana, Batman, Van Kadın Hakları ile Diyarbakır Çocuk Hakları komisyon üyelerinden oluşan bir grup avukat Siirt Adliyesi önünde basın açıklaması yaptı. Grup adına açıklama yapan Van Barosu Avukatı Müjde Tozbey Erden, küçük gelinlerin Türkiye’nin kanayan bir yarası olduğunu söyledi.
Av. Tozbey Erden, "Türkiye’de 181 bin çocuk gelin var. Bu konuda Barolar ve Sivil Toplum Örgütleri’yle defalarca önlem alınması talebinde bulunmamıza rağmen önlem alınamıyor. Bu Türkiye’nin en büyük utancıdır. Aralık 2013 tarihinde yapılan kemik yaşında Kader’in 16 yaşında olduğu göz önünde bulundurulduğunda bile bunun bir çocuk gelin olduğu ortadadır. Aslında Türk Ceza Kanunu'na göre resmi belge olmadan dini nikah kıymanın suç olduğu kesin olmasına rağmen bunların nikahını kıyan ve göz yumanlar da suçludur. Bu konuda bölge illerinin baroları kadın ve çocuk komisyon üyeleri olarak Siirt Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulunuyoruz. Bu konunun takipçisi olacağımızı da buradan ifade ediyoruz." dedi.

"KADER'İN ANNESİ DE BABABASINDAN 30 YAŞ KÜÇÜK"

Yaşam Kadın Çevre Kültür ve İşletme Kooperatifi (Yaka-Koop) Başkanı Gülmay Gümüşhan ise "Yaşanan olay sonrası Van’ın Çatak ilçesine gidip aile ile görüştük. İşin gerçeği aile çok fazla bilgi vermiyor bunun nedenini de berdel bir ilişki olduğu için sesiz kalmış olabilirler. Ancak yaptığımız araştırmada ölen küçük gelin Kader Erten'in annesinin de çocuk gelin olduğu ve ikinci evliliğini yaptığıdır. Baba ile anne arasında yaklaşık 30 yaş farkı var." dedi.

Açıklama sonrası grup, Siirt Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulundu.
CİHAN

Yorumlar