Kubilay'ı anma törenlerine yuhalamalar damga vurdu

Asteğmen Mustafa Fehmi Kubilay ile bekçiler Hasan ve Şevki, şehit edilişlerinin 83.yılında, İzmir'in Menemen ilçesi Yıldıztepe'deki Kubilay Anıtı'nda törenle anıldı.

Google Haberlere Abone ol
Kubilay'ı anma törenlerine yuhalamalar damga vurdu

Asteğmen Mustafa Fehmi Kubilay ile bekçiler Hasan ve Şevki, şehit edilişlerinin 83.yılında, İzmir'in Menemen ilçesi Yıldıztepe'deki Kubilay Anıtı'nda törenle anıldı. Törene yuhalamalar damga vurdu. TBMM Başkanı Cemil Çiçek ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel'in mesajları okunurken şehitliği dolduran gruplardan yuhalama sesleri yükseldi, "Hükümet istifa" sloganları atıldı.

Anma töreni, saat 09.30'da Menemen Tren Garı'nda toplanan grupların Yıldıztepe'ye doğru yaptığı "Demokrasi ve Laiklik" yürüyüşüyle başladı. Menemen Belediye Bandosu'nun marşlarıyla eşlik ettiği yürüyüşe CHP İzmir milletvekilleri Erdal Aksünger, Musa Çam ve Mustafa Moroğlu, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, HEPAR Genel Başkanı Osman Pamukoğlu, CHP İzmir İl Başkanı Ali Engin, İP, TGB ve ADD üyeleri katıldı.

Yıldıztepe'deki resmî tören İzmir Vali Yardımcısı İbrahim Ballı, Menemen Kaymakamı Mustafa Gürdal, Ege Ordusu ve Garnizon Komutanı Orgeneral Abdullah Atay ile Kubilay'ın torunlarının gelişiyle başladı. Kaymakamlık, belediye başkanlığı, garnizon komutanlığı ve Kubilay ailesinin anıta çelenk koymasının ardından saygı duruşu ve atışı yapıldı, İstiklâl Marşı okundu. TBMM Başkanı Çiçek ve Genelkurmay Başkanı Özel'in mesajları okunurken şehitliği dolduran gruplardan yuhalama sesleri yükseldi, "Hükümet istifa" sloganları atıldı. Menemen İlçe Milli Eğitim Müdürü Oğuz Sezgin, yaptığı konuşmada Türkiye Cumhuriyeti'nin demokratik ve laik bir hukuk devleti olduğunu belirterek, 83 yıl önceki hadiseyi unutmadıklarını ve unutmayacaklarını söyledi. CHP'li Başkan Şahin ise konuşmasında hükümeti eleştirdi. 83 yıl önce 23 Aralık 1930'da Menemen'de Kubilay ile bekçiler Hasan ve Şevki'nin şehit olduğunu hatırlatan Şahin, Kubilay'ın bir simge olduğunu söyledi. Son günlerde ayakkabı kutularında çıkanları ibretle izlediklerini ifade eden Şahin, "Kirli çamaşırlar uluorta, çarşaf çarşaf sergileniyor. Hiçbir diktatörlük ve güç sonsuz değildir." dedi. Topçu Binbaşı Emre Karahan da günün anlam ve önemiyle ilgili konuşmasında, "Onlar cumhuriyeti yaşatmak için hayatlarını feda etmişlerdir. Türkiye Cumhuriyeti için canlarını feda etmekten çekinmeyen başta Kubilay ve tüm şehitlerimizin ruhları şâd olsun." diye konuştu.

Tören, Kubilay İlkokulu 4. sınıf öğrencisi Ayça Tunç'in, "Kubilay Destanı" isimli şiiri okumasının ardından İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından Kubilay adına düzenlenen Cumhuriyet Şehitleri Ulusal Koşusu'nda dereceye girenlere ödüllerinin verilmesiyle devam etti. Daha sonra Kaymakam Gürdal, anıt şeref defteri imzalandı. Tören, Kubilay ailesiyle birlikte hatıra fotoğrafı çekilmesiyle son buldu. Daha sonra protokol üyeleri, Kubilay Şehitliği'ndeki şehit askerlerin mezarlarına karanfil koydu. Buradaki tören boyunca, "Türkiye laiktir, laik kalacak", "Mustafa Kemal'in askerleriyiz", "Hükümet istifa" şeklinde sloganlar atıldı. Bir grup da, "Kızlı erkekli Kubilay olmaya geldik" yazılı pankart açtı. CİHAN

Yorumlar