KSÜ'de kemoterapi ilaçları el değmeden hazırlanıyor

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Tıp Fakültesi Hastanesinde, kanser hastalarının tedavisinde kullanılan kemoterapi ilaçları Robotik Kemoterapi Hazırlama Ünitesiyle el değmeden hazırlanıyor. KSÜ Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji...

Google Haberlere Abone ol
KSÜ'de kemoterapi ilaçları el değmeden hazırlanıyor

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Tıp Fakültesi Hastanesinde, kanser hastalarının tedavisinde kullanılan kemoterapi ilaçları Robotik Kemoterapi Hazırlama Ünitesiyle el değmeden hazırlanıyor.

KSÜ Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji Kemoterapi Ünitesi'nde tedavi olan hastalar için ilaçlar, robotik ilaç hazırlama ünitesinde el değmeden hazırlanıyor. Kemoterapi tedavisine önemli kolaylıklar sağladığı belirtilen ünite, poliklinik içerisinde özel tasarlanan bir odaya kurularak hizmet vermeye başladı. Oda, kemoterapi ilaçlarının hazırlanmasında sağlık çalışanlarına tam güvenlikli bir ortamda çalışma imkanı sunuyor. Ayrıca hastalar için hassas doz ayarının otomatik olarak hesaplana bildiği odada ilaçtan ve zamandan da tasarruf sağlanıyor.

KSÜ Tıp Fakültesi Onkoloji Bilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ozan Balakan, günde ortalama 50 hastaya poliklinikte hizmet verdiklerini belirtti. Bu hastalardan 15’nin günlük kemoterapi tedavisi gördüğünü kaydeden Balakan, kanser hastalarına daha iyi hizmet verebilmek amacıyla kemoterapi ilaçlarının hazırlanmasında robotik döneme geçtiklerini anlattı.

Robotik sistemin Türkiye’nin belirli hastanelerinde kullanıldığını ifadeden Balakan: “Bu robot sayesinde daha önce elle hazırladığımız kemoterapi ilaçlarını çok daha hesaplı, bilimsel bir şekilde hastalarımıza verme imkanı bulduk. Robotlar bizim yazmış olduğumuz dozlardaki ilaçları hazırlayarak hastaların kullanımına sunuyor. Bu sayede hem zamandan kazanmış hem de hastalarımıza daha güvenilir ilaçlar sunmuş oluyoruz." dedi.

Balakan, sistemin özelliklerini ise şöyle anlattı: “Robotik Kemoterapi Hazırlama Ünitesi 2 odadan oluşuyor. Ünitede kullanılan tüm tıbbi cihaz ve sarf malzemeler hasta güvenliği kriterlerine uygundur. Hastaya özel etiketleme ile hazırlanan ilaçlar barkod sistemi kullanılarak doğrulanır. Sisteme girilen hekim direktifinin doğru hastaya, doğru ilacın, reçete edilen dozlarda hazırlanması sağlanıyor. Robotik sistemle hazırlanan ilaç karışımlarında yüzde 95’in üzerinde doz doğruluğu sağlanır. Kemoterapi ilaçları hazırlanırken bir yere dökülürse hem çevreyi hem de çalışan personelin hayatını tehdit eden bir şey. İmhası zor olan ilaçlar. Etrafa döküldüğü zaman özel setlerle oranın temizliği yapılıyor. Aynı zamanda içeriden dışarıya, dışarıdan da içeriye hava geçişi olmadığı için ilaçlar içeride hapsoluyor. İlaçları hazırlarken çalışanların zarara görmememsi için özel flakonlarla hazırlıyoruz. Normal bir antibiyotik gibi şırıngayla çekip serumun içine sıkmıyoruz. Uzun vadede böyle bir ünitede çalışan kişilerde bu durum kanserojen etki yapabilir. İş güvenliği ve çevre güvenliği açısından bu oda önemli.”

Tıp Fakültesi Hastanesinin yeni hizmet binasına taşınmasıyla eski polikliniğin 10 katı büyüklüğünde bir alanda hastalara hizmet verdiklerini hatırlatan Balakan: “Böyle bir ortamda vatandaşımıza hizmet vermek bizim hayalimizdi. Eski hastanemizde olumsuz koşullarda hizmet vermeye çalışıyorduk. Burada, eski hastanemizin 10 katı fazla bir alana kavuştuk. İlaç hazırlama bölümü ve kemoterapi ünitesi olarak eski hastanemizin en az 10 katı büyüklüğünde bir alanda hizmet veriyoruz. Görsellik ve işleyişi itibariyle Türkiye’de çok az onkoloji kliniğinde bulunan seviyedeyiz.” diye konuştu.

“RADYOTERAPİ EKSİĞİMİZ VAR”

Hastanede Radyasyon Onkolojisi bölümünün kurulduğunu ancak, radyoterapi cihazının ihalenin iptal edilmesi nedeniyle kurulamadığını söyleyen Balakan, bu durumun hastaları mağdur ettiğini dile getirdi. Radyoterapi cihazlarının ihaleye itiraz nedeniyle kurulamadığını aktaran Balakan, 10 aydır bölümdeki öğretim üyelerinin hiçbir iş yapamadığını kaydetti.

Yaşanan olumsuzları ‘şehrin talihsizliği’ olarak yorumlayan Balakan şunları söyledi: “Ancak radyoterapi eksiğimiz var. Radyasyon onkolojisi bölümü bizim burada kuruldu. Yaklaşık 10 ay oldu. 10 aydır bölümdeki hekim arkadaşlarımız, öğretim üyesi arkadaşlarımız tabiri caizse hiçbir iş yapmadan oturuyorlar. Cihaz kurulmasını bekliyorlar. Cihazın kurulması içinde ihale süreci başladı, ancak ihaleye itirazlar sebebiyle cihazı bir türlü kuramadık. Bu durum şehrimizin bir talihsizliği oldu. Hastalar kemoterapi tedavisi için başka şehirlere gitmek zorunda değiller. Ancak radyoterapi için hastalar Gaziantep, Adana, Kayseri ve Malatya gibi şehirlere gitmek zorundalar. Bu durumda hastalarımız için hem maddi bir külfet oluşturuyor hem de çok yorucu. Bu süreç uzarsa hastanemiz 6 ay ile bir yıl içinde radyoterapi hizmeti veremeyecek.”

HASTA YAKINLKARI: “MAĞDUR OLUYORUZ”

Eşinin bağırsak kanseri olduğunu söyleyen Nurettin Suzan, Kahramanmaraş’ta radyoterapi bölümünün olmadığı için 2 ay boyunca Gaziantep’e gittiğini belirtti. Bu durumun hem eşini hem de kendini mağdur ettiğini vurgulayan Suzan: “Biz Göksun’da oturuyoruz. Eşim bağırsak kanser. Gaziantep’e ışın tedavisi için gittik. 2 ay boyunca her gün tedavi oldu. Bizde çareyi orada ev kiralamakta bulduk. Ev kirasına 1,5 milyar para ödedik. İlimizde böyle bir cihaz olsa hastalarda, yakınları da çok rahat eder. Bu ünitenin bir an önce kurulmasını bekliyoruz.” şeklinde konuştu.

CİHAN

Yorumlar