KRV çok dilliliği anaokulu eğitimine taşıyor

Bir milyona yakın Türk’ün yaşadığı Kuzey Ren-Vestfalya(KRV), bazı kentlerde yüzde 50’leri aşan göçmen ailelere mensup çocuk oranını dikkate alarak anaokullarda çok dilli eğitime start veriyor. KRV Aile, Çocuk ve Gençlik Bakanı Ute...

Google Haberlere Abone ol
KRV çok dilliliği anaokulu eğitimine taşıyor

Bir milyona yakın Türk’ün yaşadığı Kuzey Ren-Vestfalya(KRV), bazı kentlerde yüzde 50’leri aşan göçmen ailelere mensup çocuk oranını dikkate alarak anaokullarda çok dilli eğitime start veriyor. KRV Aile, Çocuk ve Gençlik Bakanı Ute Schäfer, anaokullarında çok dilli ve çok kültürlü eğitim için KiBiZ yasasında reforma gittiklerini açıkladı. Bakan, erken yaşta çok kültürlü eğitimle ırkçılık ve ayrımcılığın da önüne geçmiş olacaklarını vurguladı.

Almanya nüfusunun dörtte birini barındıran Kuzey Ren-Vestfalya (KRV) eyaletinde altı yaşın altındakilerin yüzde 40’ını da göçmenler oluşturuyor. Köln’de bu oran yüzde 50’yi, bazı semtlerde ise yüzde 80’leri buluyor. KRV Aile, Çocuk ve Gençlik Bakanı Ute Schäfer (SPD), eyalet hükümetinin demografik durumu dikkate alarak anaokullarında reforma gittiğini açıkladı. Çocuk Eğitim Yasası’nda (KiBiz) değişiklik yasa tasarısının hazırlandığını bildiren bakan, “Anaokullarında çok dilliğin desteklenmesi, çok dilli eğitimi ilk kez KiBiz yasasına aldık.

Bu KRV eyaletinde bir ilktir. Anaokullarında reform için 100 milyonluk kaynak ayırdık. Eğitmenleri çok dil ve kültürlülük konusunda meslek içi eğitime tabi tutacağız” dedi. Bakan Ute Schäfer, Köln Uyum Meclisi’nin, Köln Büyükşehir Belediyesi tarihi binasında düzenlediği, ‘Anaokullarında çok dillilik görüşmeleri’ konulu panele katılarak bir konuşma yaptı. Köln Çok Dillilik ve Entegrasyon Merkezi‘nin (ZMI) de partnerlik yaptığı panelde ilk konuşmayı, Köln Belediyesi İkinci Başkanı Elfi Scho-Anwerpes yaptı.

HEDEF ERKEN YAŞTA ÇOK KÜLTÜRLÜ EĞİTİMLE IRKÇILIĞIN ÖNÜNE GEÇMEK

Bakan Schäfer, Anwerpes’in Köln’de altı yaşın altındaki çocukların yüzde 50’sinin göçmen ailelere mensup olduğunu söylemesine atıfta bulunarak, eyalet genelinde bu oranın yüzde 40’a ulaştığını hatırlattı. Çok kültürlü birlikte yaşamı aktif şekilde şekillendirmenin herkesin görevi olduğunu söyleyen bakan şöyle konuştu: “Bu noktada anaokulu çalışmaları merkezi bir rol oynuyor.

Eğer erken yaşta, çok kültürlülük yetkinliği olan, ırkçılık ve ayrımcılık karşıtı pedagojik programla çocukları eğitebilirsek, çok kültürlü birlikte yaşam için kalıcı bir temel oluşturmuş oluruz. Eyalet olarak hedefimiz; çok kültürlü eğitimin entegre edildiği çocuk bakım yerleri.” Bakan, çok kültürlü ve çok dilli kreş eğitiminin çocukların kendini evlerinde hissetmelerini de sağladığına dikkat çekti.

4 YAŞINDA ÇOCUKLARA DELFİN DİL TESTİ YERSİZ, KALDIRIYORUZ

Kreşlerde çok kültürlü eğitim konusunda şimdiden birçok şey yapıldığını hatırlatan bakan, çok dilli selamlamalar ve şarkıların çocukların büyük ilgisini çektiğini aktardı. “Gelecekte çocukların test edilmesi değil, desteklenip geliştirilmesi ön planda olacak” diyen Bakan, CDU-FDP hükümeti döneminde getirilmiş olan dört yaşındaki çocuklara Delfin Dil Testi’ni bu yıl son kez yaptıklarını ve kaldıracaklarını açıkladı. Okullarda ise anadil derslerinin öğleden sonra verildiğini hatırlatan Bakan, özellikle küçük çocukların bunun için başka okula taşınmalarının önüne geçeceklerini bildirdi.

CİHAN

Yorumlar