"Kronik hastalıkları olanlar oruç öncesi doktora danışmalı"

Afyonkarahisar Sağlık Müdürü Necip Yemenici, Ramazan'a özel dikkat edilecek beslenme kurallarını hatırlattı. Hava tahminlerine göre Ramazan'ın ilk günlerinin aşırı sıcak olacağını da belirten Yemenici, "Oruç tutmak kronik rahatsızlığı...

Google Haberlere Abone ol
"Kronik hastalıkları olanlar oruç öncesi doktora danışmalı"

Afyonkarahisar Sağlık Müdürü Necip Yemenici, Ramazan'a özel dikkat edilecek beslenme kurallarını hatırlattı. Hava tahminlerine göre Ramazan'ın ilk günlerinin aşırı sıcak olacağını da belirten Yemenici, "Oruç tutmak kronik rahatsızlığı olmayan sağlıklı insanların metabolizmasında çok önemli değişikliklere yol açmıyor. Ama eğer ki şeker hastalığı, karaciğer yetmezliği gibi kronik hastalıklarımız ya da hamilelik ve emziklilik gibi özel durumlarımız varsa o zaman uzman hekime danışılmadan oruç tutulmamalıdır." dedi.

Yemenici, Ramazan ayında dengeli beslenmeye devam edilmesini önerdi. Yemenici, "Ramazan öncesinde hemen hepimiz 3 ana öğün yemek yiyoruz. Vücudumuz Ramazandaki 2 öğüne alışıncaya kadar 3 öğünü yine yerine getirelim. İftardan 1-1,5 saat sonra bir öğün daha yiyebiliriz." diye konuştu.

Sahurun önemli olduğunu ve yemek olarak kalsiyum içeren süt, yoğurt, peynir gibi gıdalarla desteklenmiş hafif bir kahvaltı yapılmasının öneren Yemenici, sahurda kesinlikle aşırı yağlı ve tuzlu, unlu yemeklerden uzak durulması gerektiğini anlattı. Ramazan'da günde 2-2,5 litre su içilmesi gerektiğini ifade eden Yemenici, ayran, meyve suyu, maden suyu gibi doğal sıvıların tercih edilebileceğini kaydetti.

Necip Yemenici, iftardan sonra fiziksel aktivitede bulunarak hem sindirim sistemine yardımcı olunması, hem de gün boyu yavaşlayan metabolizmanın normale dönmesini sağlamak gerektiğini belirtti.

CİHAN

Yorumlar