Kronik hastalar grip aşısını yaptırmalı

Kış mevsimiyle birlikte havaların iyice soğuması grip, soğuk algınlığı, akciğer enfeksiyonu gibi birçok hastalığın ortaya çıkmasına yol açıyor.

Google Haberlere Abone ol
Kronik hastalar grip aşısını yaptırmalı

Kış mevsimiyle birlikte havaların iyice soğuması grip, soğuk algınlığı, akciğer enfeksiyonu gibi birçok hastalığın ortaya çıkmasına yol açıyor. Kış mevsimini sağlıklı geçirebilmek için bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi gerekiyor. Özellikle şeker hastaları, kalp yetmezliği, böbrek yetmezliği, kronik bronşit ve astımlı hastalar gibi kronik hastalığı olan hastalar kış mevsimi girmeden grip ve zatürre gibi aşıları yaptırmalarında büyük yarar var.

Soğuk havalarda kronik hastalığı olanların bağışıklık sistemini kuvvetlendirmek için neler yapması gerektiği ile ilgili açıklama yapan Acıbadem Kayseri Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Yalçın Ünlü, şunları söyledi: “Vücut direncini artırmak için en önemlisi yeterli ve dengeli beslenmektir. Soğuk havalarda bağışıklık sistemini güçlendirmek için A, B, C, D, E vitaminlerinin yeterli miktarda alınması önemlidir. A ve C vitaminlerinden zengin olan portakal, mandalina, greyfurt, maydanoz, ıspanak, lahana gibi besinler hastalıklara karşı korur. Yazın güneşten aldığımız D vitaminini kışın haftada 2-3 kez balık tüketerek telafi edebiliriz. Yine bağışıklık sistemini güçlendirmek için A vitamini, havuç, ıspanak, süt, yoğurttan; E vitaminini bitkisel sıvı yağlar, yeşil yapraklı sebzeler ve mısırdan elde edebiliriz. Günde 2-2.5 litre su alınması vücuttaki toksinlerin atılmasını sağlar. Grip ve soğuk algınlığından korunmak için eller sık sık yıkanmalıdır. Grip mikrobu taşıyan kişilerin kalabalık ortamlardan uzak durarak diğer insanlara bulaştırmamaları gerekir. Hastalık süresince bol sıvı, yeşillik ve meyve alarak istirahat etmeleri gerekir. Yaygın görülen kış hastalıklarında, kuşburnu, ıhlamur, zencefil, adaçayı, ekinezya, rezene, kekikotu gibi bitkisel çayların rahatlatıcı ve tedavi edici etkileri vardır.”

Dr. Yalçın Ünlü, grip viral bir hastalık olduğu için başlangıç döneminde kesinlikle antibiyotik kullanılmamasını önererek, “Ancak komplike olmuş enfeksiyonlarda doktor kontrolünde antibiyotik başlanabilir. Alınan bu tedbirlerle kronik hastalığı olanlar vücut direncini artırarak hastalanma riskini en aza indirebilirler.” dedi.
CİHAN

Yorumlar