Kreuzberg’de mültecilere oturum hakkı için yürüdüler

Almanya'nın başkenti Berlin’in Kreuzberg ilçesinde geçtiğimiz günlerde daha önce barındıkları eski okulu (GerhartHauptmannSchule) işgal eden ve sekiz gün süren işgalden sonra Kreuzberg Belediyesi ile anlaşan mültecilere oturma izni verilmesi...

Google Haberlere Abone ol
Kreuzberg’de mültecilere oturum hakkı için yürüdüler

Almanya'nın başkenti Berlin’in Kreuzberg ilçesinde geçtiğimiz günlerde daha önce barındıkları eski okulu (GerhartHauptmannSchule) işgal eden ve sekiz gün süren işgalden sonra Kreuzberg Belediyesi ile anlaşan mültecilere oturma izni verilmesi için gösteri yürüyüşü yapıldı.Mülteciler için çalışma, eğitim ve sağlıklı yaşama hakkının da talep edildiği yürüyüşe çoğunluğu Kreuzbergli olmak üzere 2 bin 300 Berlinli katıldı. Yürüyüşte göstericiler ile polis arasında küçük çaplı olaylar çıktı ancak gösteri genelde barışçıl bir hava içinde geçti.

Yürüyüş Neukölln İlçesi’ndeki Hermannplatz’da başladı, Oranienplatz’taki mitingden sonra devam ederek mültecilerin ikamet ettiği okulun bulunduğu Ohlauerstrasse’de son buldu. Gösteride 850 polis görev yaptı. Görevli polisler arasında diğer eyaletlerden getirilen polisler de yer aldı. Oranienplatz’da gerçekleştirilen miting esnasında göstericilerin bazıları meydanda bulunan ağaçlara tırmandı ancak polis göstericileri engelledi. Polis ile göstericiler arasındaki küçük çaplı olaylar da bu esnada yaşandı. Göstericiler polisin müdahalesi üzerine zorluk çıkarmadan ağaçlardan indi ve olaylar büyümeden kapandı.

Mitingde İstanbul’dan gelen bir grup müzik yaparak zıplayan sinirleri yumuşattı. Çoğu Afrikalı olmak üzere şu anda okulda ikamet eden 40 kadar mülteci ile okuldan ayrılan 170 mülteciye oturma hakkı tanınması amacıyla düzenlenen gösteri akşam saat yedi sıralarında sona erdi. Bu arada Kreuzberg Belediyesi Berlin İçişleri Bakanlığı’nın bir istisna yaparak mültecilere oturma hakkı tanımasını bir kez daha talep etti ancak İçişleri Bakanı Frank Henkel bu talebe hala sıcak bakmıyor.

Öte yandan okulda ikamet etmeye devam eden mültecilere maddi yardım konusu da tartışma başlattı. Berlin Sağlık Bakanlığı, Kreuzberg Belediyesi liemülteciler arasında varılan anlaşmada öngörülen mültecilere maddi yardım yapılmasına itiraz etti. Bakanlık, mülteciler ile geçen nisan ayında Senato adına görüşmeler yapan Berlin Uyum Bakanı Dilek Kolat’ın öncülüğünde imzalanan anlaşmada mültecilere maddi desteğin ancak GerhartHauptmann Okulu’nu terkettikleri takdirde yapılacağını bildirdi. Bakanlık sözcüsü ConstanceFrey, BerlinerZeitung’a verdiği demeçte “Senato ile varılan anlaşma okulda kalan mülteciler için geçerli değil. Onlar anlaşmaya uymadılar“ diye konuştu. CİHAN

Yorumlar