Kredi çektiği 5 bankadan dosya masrafını geri aldı

İstanbul'da bir kamu kurumunda memur olarak çalışan Güngör Sabuncu, kredi çektiği 5 ayrı bankadan dosya masrafı adı altında alınan parayı, dava açarak geri aldı.

Google Haberlere Abone ol
Kredi çektiği 5 bankadan dosya masrafını geri aldı

İstanbul'da bir kamu kurumunda memur olarak çalışan Güngör Sabuncu, kredi çektiği 5 ayrı bankadan dosya masrafı adı altında alınan parayı, dava açarak geri aldı. Sabuncu, yaklaşık 5 bin liranın kendisine iade edildiğini ve ilgili bankaların mahkeme masraflarını da karşıladığını söyledi. Sabuncu, bankalardan kredi çeken vatandaşlara seslenerek, “Vatandaşlar uğraşırız diye korkmasınlar. Yasal olmayan yollardan alınan bu paraları bankalar ödemek zorunda.” dedi.

Güngör Sabuncu, 2009 yılında bir bankadan konut kredisi çekti. Daha sonra da muhtelif zamanlar da 4 ayrı bankadan ihtiyaç kredisi aldı. 2012 yılında, kendisinden dosya masrafı adı altında kesilen parayı geriyi alabileceğini öğrendi. Bunun üzerine Körfez Kaymakamlığı Tüketici Sorunları Hakem Heyeti Başkanlığı’na şikayette bulundu. Banka parayı ödemeyince, daha sonra da Kocaeli 1. Asliye Hukuk Mahkemesi’ne dava açtı. Dava 2013 yılının sonunda sonuçladı. Mahkeme, Sabuncu’yu haklı bularak paranın iade edilmesini istedi. Ancak söz konusu bankalardan biri duruma itiraz etti. Kararı temyize gönderdi. Yargıtay’da yerel mahkemenin verdiği kararı onadı.

Yargıtay’ın onama kararında “Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle yasaya uygun gerektirici nedenlere ve özellikle delillerin takdirinde bir isabetsizlik bulunmamasına göre yerinde olmayan bütün temyiz itirazlarının reddi ile usul ve yasaya uygun olan hükmen onanmasına…” denildi. Yargıtay temyiz giderlerinin de ilgili bankaca ödenmesine hükmetti.

'5 BANKADAN 5 BİN LİRA ALDIM'

Yaşadıklarını anlatan Güngör Sabuncu, "2009 yılında ev aldım konut kredisi ile. Dosya masrafı adı altında para aldılar. Daha sonra yapılandırma yaptım, bunda da para istediler. Ama yasa öyle demiyor. Bunlar yasaya uygun değilmiş. Daha sonra Tüketici Sorunları Hakem Heyeti Başkanlığı’na müracaat ettim. Banka paranın iadesine itiraz etti. ‘Bu bizim kuralımız’ dedi. Ben de mahkemeye başvurdum. Mahkeme benim lehimde karar verdi. Banka yine parayı ödemeyip temyize gitti. Yargıtay’da yerel mahkemenin kararını onadı. Paramı faizi ile birlikte aldım." diye konuştu.

Diğer bankalardan da küçük meblalar çektiğini buralardan da dosya masraflarını aldığını anlatan Sabuncu, "Vatandaş bu durumu bilmiyor. Bankalara değil, Tüketici Sorunları Hakem Heyeti Başkanlığı’na başvurmaları gerekiyor. Şu an 5 bankadan da paramı aldım. Yaklaşık 5 bi lira civarında para aldım. Vatandaşlar hiç çekinmesin bu paralarını alabilirler. Bin liradan az olanlar için Tüketici Sorunları Hakem Heyeti Başkanlığı’na gitsinler. Fazla olanlar için de valiliklere gitsinler. Orada bir form veriyorlar. Bu formu doldurmaları gerekiyor. Ondan sonra vatandaş hiçbir şeye karışmıyor, onlar ilgileniyor." ifadelerini kullandı.

CİHAN

Yorumlar