Kozan’ın 94. gurur yıl dönümü

Adana’nın Kozan ilçesinin düşman işgalinden kurtuluşunun 94. yıl dönümü çeşitli etkinliklerle kutlandı. 2 Haziran Kurtuluş Bayramı sabahın erken saatlerinde 7 pare top atışı ile başladı. Adana Büyükşehir Belediye Bandosu'nun konserini...

Google Haberlere Abone ol
Kozan’ın 94. gurur yıl dönümü

Adana’nın Kozan ilçesinin düşman işgalinden kurtuluşunun 94. yıl dönümü çeşitli etkinliklerle kutlandı. 2 Haziran Kurtuluş Bayramı sabahın erken saatlerinde 7 pare top atışı ile başladı.

Adana Büyükşehir Belediye Bandosu'nun konserini müteakip, temsili milis kuvvetleri Camii Kebir Caddesi’nden şehre giriş yaparak, Hoşkadem Camii önüne geldi. İşgalin kara günlerini temsil eden siyah örtülere sarılmış, eli zincirle bağlı, gelin kıyafeti içindeki temsili 'Hürriyet Kızı' esir olduğu camiden, okunan ezan eşliğinde milis kuvvetleri tarafından kurtarıldı. İşgalin kara günlerini simgeleyen siyah bayrak ile cami kapısındaki düşman bayrağı kaldırılarak, minareye Türk bayrağı çekildi. Hoşkadem Camii İmam Hatibi Abdurrahman Yılmaz, günün anlamı ile ilgili kısa bir konuşma yaptı.

Belediye Başkanı Musa Öztürk ve milis kuvvetleri tarafından cami önündeki Kurtuluş anıtına çelenk konmasının ardından, aziz şehitler anısına saygı duruşu yapıldı ve Büyükşehir Belediye Bandosu eşliğinde İstiklal Marşı okundu. Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı yapan Belediye Başkanı Musa Öztürk, “Bugün burada Kozanımızın düşman işgalinden kurtuluşunun 94. yılını büyük bir coşkuyla kutluyor, özgürlüğümüz için kanının son damlasına kadar mücadele eden şehitlerimizi, gazilerimizi minnet-şükran ve rahmetle anıyoruz. Bir daha dönmemek üzere gidenleri, tarihin yazdığı en gerçek, en şerefli kahramanları, yarınlarımız için canlarını feda eden şehitlerimizi yad ediyoruz. Çukurova’yı işgal eden Fransızların en büyük destekçileri Ermeniler olmuştur. Önce Adana, sonra 8 Mart 1919’da Kozan işgal edilmiş ve Kozan'ın acı dolu günleri başlamıştır. Kozan halkı, Milli Mücadele ateşini yakan, toprağını, namusunu ve bayrağını savunmak için muhteşem bir direnişle destan yazan bir halktır.” dedi.

Öztürk, 2 Haziran 1920 günü Türk milis kuvvelerinin Kozan'a girmesiyle Türk’ün sönmez ateşi olarak yanmaya devam ettiğini ifade ederek, "Kozanımızın düşman işgalinden kurtuluşunun 94. yıl dönümününü kutlarken, büyük önder Atatürk ve silah arkadaşlarının, vatan topraklarını canları pahasına müdafaa eden kahraman Türk askerlerinin ve tüm şehitlerimizin aziz ruhları önünde minnet ve şükran duygularımla eğiliyor, kendilerine yüce Allah'tan bir kez daha rahmet diliyorum.” diye konuştu.

Turnuvalarda dereceye girenlerin ödül töreni ardından, Adana Büyükşehir Belediyesi Bando Takımı eşliğinde Kozan Şehitliği'ne Kurtuluş Yürüyüşü yapıldı ve kurtuluş komutanlarından Saim Bey’in de mezarı ziyaret edildi. Burada Türk Silahlı Kuvvetleri'ne sevgi, saygı ve şükran duygularının ifadesinde bulunuldu.

Kurtuluş törenlerine; AK Parti Adana Milletvekili Ali Küçükaydın, MHP Adana Milletvekili Ali Halaman, Kozan Kaymakamı Avni Oral, Garnizon Komutanı Yarbay Bülent Siper, Cumhuriyet Başsavcısı Adnan Tosun, İlçe J. Bölük Komutanı Binbaşı Timur Konuk, Emniyet Müdürü Serkan Üzülmez, Kozan İşletme Fakültesi Dekan V. Volkan Yurdadoğ, Kozan MYO Müdürü Faruk Toklu, siyasi parti temsilcileri, belediye meclis üyeleri, STK’lar, daire amirleri, çeşitli il ve ilçelerden gelen milis kuvvetleri ve vatandaşlar katıldı.

CİHAN

Yorumlar