Kozan'a Dioscorides heykeli

Kozan’da Atatürk Parkı’nda bitkilerle tedavinin kurucu babası olarak bilinen Anavarzalı botanik ve farmakognozi bilgini Dioscorides Pedanius'un heykeli dikildi.

Google Haberlere Abone ol
Kozan'a Dioscorides heykeli

Kozan’da Atatürk Parkı’nda bitkilerle tedavinin kurucu babası olarak bilinen Anavarzalı botanik ve farmakognozi bilgini Dioscorides Pedanius'un heykeli dikildi.

AK Parti İstanbul Milletvekili Mustafa Domaç'ın girişimiyle, Kültür ve Turizm Bakanlığından sağlanan ödenekle yaptırılan heykele Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türk Eczacılar Birliği, Tüm Eczacılar Kooperatifleri Birliği, Adana Eczacılar Odası ve Kozan Belediyesi'nin de katkıda bulunduğu öğrenildi.

Dioscorides heykelinin önünde Kozanlı eczacılar ve Belediye Başkanı Kazım Özgan’ın katılımıyla Eczacı Odası Kozan Temsilcisi Serdar Gezer bir basın açıklamasında bulundu. Gezer, "Kozan’da Bölgemizde yaşamış ünlü botanik bilimci Dioscorides’in tanıtımı için toplanmış bulunuyoruz. Pedanius Dioscorides MS I. yy da Anavarza’da ve bölgemizde yaşamış ünlü botanik bilginidir. Modern bitki biliminin kurucusu olarak bilinir. Ünlü eseri De Materia Medica (Tıbbi Maddeler) kitabı 1500 yıl boyunca Doğu ve Batı bilim dünyasında eczacılık ve tıp alanında kaynak kitap olarak kullanılmıştır. Türk- İslam medeniyetinin hakim olduğu coğrafyada da sıklıkla bu eserden tıp alanında faydalanılmıştır. Dioscorides Heykeli eski Türk Eczacıları Birliği Başkanı, şu anki milletvekili Türk Eczacıları Vakfı Kurucusu Sn. Mehmet Domaç’ın çabaları, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın, Adana Eczacı Odası’nın ve Kozan Belediyesi’nin katkılarıyla Kozan’a kazandırılmıştır.” Dedi. Gezer, “Bundan sonraki dönemde Türk Eczacıları Birliği aracılığıyla Kozan’da Dioscorides Günleri düzenlenecektir. Çeşitli bilimsel toplantılar düzenleyip bu sayede Türkiye’nin hatta Dünya’nın dikkatini bölgemize çekmeyi amaç ediniyoruz. Dışarıdan gelen davetlilere de bölgemizi tanıtma fırsatı bulacağımıza inanıyor Kozan’ımıza hayırlı olmasını diliyorum." diye konuştu.

Dioscorides’in Dünya için anlamlı bir isim olduğunu kaydeden Kozan Belediye Başkanı Kazım Özgan, "Modern bitki biliminin kurucusu olan Dioscorides’in bölgemizde yaşamış olması ilçemiz için de çok önemlidir. AK Parti İstanbul Milletvekili Mehmet Domaç’ın Adana Milletvekilimiz Ali Küçükaydın’a Dioscorides’ten bahsetmesi sonucu ile başlayan süreçte, turizm açısından da önemli olacağını düşünerek heykel için tarihi Roma Köprümüz yanındaki alana yer tahsis ettik." dedi.

Başkan Özgan, "Bu heykel Anavarza’ya yapılabilirdi ama Dioscorides’e ilgili olanlar mutlaka Kozan’a geleceğini de düşünerek ileriki yılarda turizm açısından da önemli bir alan olarak düşündüğümüz bu bölgede yapılmasının uygun olacağına karar verdik. Heykel ve seramikler Milletvekili Mehmet Domaç’ın katkıları ile yapıldı. Bizde zeminle beton kaideleri yaptık. Kozan’a hayırlı olsun." diye konuştu.

Eczacıların Dioskorides’i tanıtım açıklaması toplu anı fotoğrafı çektirilmesi ile son buldu.
CİHAN

Yorumlar