Kozan kitabeleri bir araya toplanacak

Yüzüncü Yıl Üniversitesi İslam Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ali Hatalmış, Kozan kitabelerini bir arada bir arada toplanması gerektiğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Kozan kitabeleri bir araya toplanacak

Yüzüncü Yıl Üniversitesi İslam Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ali Hatalmış, Kozan kitabelerini bir arada bir arada toplanması gerektiğini söyledi.

Kozan kitabelerinin bir arada toplanması çağrısında bulunan Hatalmış, Memluklu Sultanı Seyfeddin Çakmak’ın fermanıyla mimar Abdullah Hoşkadem tarafından 1448’de yaptırılan tarihi Hoşkadem Camii’nin önemli dini ve kültürel miras olduğunu söyledi. Caminin mihrabındaki kitabenin okunamadığını aktaran Hatalmış, “Mihrap kitabesi Kozan ile camiin tarihi hakkında önemli bilgiler içerdiği, yazılanların kısmen okunmasından da anlaşılmaktadır. Kültür Bakanlığı tarafından basılan 01 Adana Tarih ve Kültür Envanteri kitabında bu kitabeye ilişkin olarak, ‘Ayetel-Kürsi’ yazılıdır kaydı düşülmüştür. Belki de dikkatsizlikten veya kolaycılıktan olsa gerek bu kayıt doğru değildir.” dedi.

Kozan’ın tarihi envanterinin çıkarılıp yayınlanması ve doğru şekilde gelecek nesillere aktarılması gerektiğini vurgulayan Ali Hatalmış, “Kaybolan değerlerimizin ortaya çıkarılması ve tanıtılması bakımından bu konuyu önemsiyoruz. Kozan kalesi kitabesinde okuyabildiğimiz kadarıyla, bu gün toplumumuzun en fazla ihtiyaç duyduğu birlik, adalet, insanlık ve barış mesajları kaydedilmiştir. Ama bu kitabe 15-20 yıl öncesinde parçalanmış, giriş kapısı önünde yığılmıştır. Bu taşların nerede olduğunu bilenler haber verirlerse bahtiyar oluruz.” diye konuştu.

Yüzüncü Yıl Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İslam Tarihi ve Sanatları Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Edip Yılmaz ile birlikte yarıyıl tatilinde bu kitabelerin okunması için bir çalışma yapmayı planladıklarını aktaran Hatalmış, bu bilgiler ışığında kitabeleri fotoğraflayıp Kozan Kültür ve Tarih Envanteri olarak yayınlamayı istediklerini kaydetti.
CİHAN

Yorumlar