Kozadan Kumaşa Bursa 2. Koza ve İpek Festivali başladı

Bursa İpekçiliğini Geliştirme Derneği ve Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından ortaklaşa gerçekleştirilen Kozadan Kumaşa Bursa 2. Koza ve İpek Festivali renkli görüntülere sahne oldu. Bursa’da tarihten bu güne kozanın merkezi olan Koza...

Google Haberlere Abone ol
Kozadan Kumaşa Bursa 2. Koza ve İpek Festivali başladı

Bursa İpekçiliğini Geliştirme Derneği ve Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından ortaklaşa gerçekleştirilen Kozadan Kumaşa Bursa 2. Koza ve İpek Festivali renkli görüntülere sahne oldu.

Bursa’da tarihten bu güne kozanın merkezi olan Koza Han’ın yanındaki Osmangazi Parkı'nda düzenlenen festivalde, ipek böceğinin anlatımı, mahsulün ilk kozası, temsili koza alımı, tepme mancınık ipek çekimi, devdah ham ipeğin bükümü, el tezgahı ipek halı dokuması, el tezgahı Bursa kumaşı dokuması, ipek oya sanatı ve kumaş sergisi, kozadan tablo ve çiçek yapımı, ipek ve keçe ile 'ilk ipek böceğim eğitim seti' tanıtımı gibi bir dizi etkinlikle ipek böcekçiliği tanıtımı yapılacak. 3 gün sürecek festivalin gece bölümlerinde ise mehter takımı konseri, kılıç kalkan gösterisi, Karagöz-Hacivat gösterisi gibi etkinlikler düzenlenecek.

30 YILDIR NEREDEYSE YERLİ İPEK ÜRETİLMEDİ

Bursa İpekçiliğini Geliştirme Derneği (BİGDER) Başkanı Mehmet Ünal, 15 asırdır Bursa’da var olan ama kaybolmaya yüz tutmuş ipekçilik kültürünün yeniden gelişmesi ve hak ettiği değeri bulması için Bursa Büyükşehir Belediyesi himayesinde dernek olarak festivalin ikincisini düzenlediklerini söyledi.

Cumhuriyet tarihinde son 30 yıldır neredeyse yerli ipek üretilmediğinin altını çizen Ünal, “Önümüzdeki genç nesle aktarmazsak korkarım ki bu kültür ebediyen bu topraklardan kaybolacak ve telafisi olmayan bir hata yapmış olacağız.” dedi. Mehmet Ünal, Bursa’nın kaybolmaya yüz tutmuş bir kültürünün daha elinden tutup tarihin karanlık sayfalarına gömülmesine engel olmak istediklerini ifade etti.

Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Abdulkadir Karlık ise tarihi İpekyolu'nun Bursa’da son bulduğu bu merkezde düzenlenen festivalin önemine dikkat çekerek, büyükşehir olarak kendilerinin de bu kültürün yanında olacaklarını söyledi.

Vali Yardımcısı Samet Ercoşkun da Türk kültürü için çok önemli olan ipekçiliğin yaşatılması için devlet politikası ve hazırlanacak eylem planı ile ipekçiliğin harekete geçirilmesi gerektiğini söyledi. Konuşmaların ardından ipekçilik festivali gezildi. CİHAN

Yorumlar