Köyler Popüler Kültüre Teslim

Bursa Araştırmaları Merkezi tarafından 3 yıl süren çalışmayla 17 ilçede 130 köyün tek tek taranmasıyla hazırlanan kitap yayımlandı.

Google Haberlere Abone ol
Köyler Popüler Kültüre Teslim

Halk Kültürü Araştırmacısı Özer Güleç, bu çalışmayı yaparken, köy kültürünün nasıl bozulduğunu, popüler kültürün kendi değerlerini nasıl ortadan kaldırdığını üzülerek gördüğünü ifade etti.

Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin somut olmayan kültürel mirası gelecek kuşaklara aktarmak amacıyla Bursa genelinde 3 yılda 130 köyde yaptığı araştırmalar sonucu hazırlanan 8 ayrı kitapla köylerde kültürel yaşam kayıt altına alındı. Bursa Araştırmaları Merkezi tarafından 3 yıl süren çalışmayla 17 ilçede 130 köyün tek tek taranmasıyla hazırlanan ve köylerde kültürel yaşamı konu alan 8 ayrı kitap, Gölpark’ta düzenlenen basın toplantısı ile kamuoyuna katıldı. Bursa Kent Konseyi Başkanı Mehmet Semih Pala’nın da katıldığı basın toplantısında konuşan Büyükşehir Belediyesi Tarihi Miras Projeler Koordinatörü Aziz Elbas, ansiklopedik olarak ilk kez böyle bir çalışmanın yapıldığını söyledi. Bursa ilk olarak kültürel miras çalışmalarını 2004 yılında Osmangazi’yi Anma ve Fetih Şenlikleri ile başlattıklarını hatırlatan Elbas, "2010 yılından itibaren Bursa Araştırmaları Merkezi 3 yıl süren bir çalışmayla 130 köydeki kültürel yaşamı kayıt altına aldı. Bu çalışma birçok kente ve UNESCO’ya örnek olacak. Kırsaldaki yaşam kültürü araştırmasına 100’ü aşkın gönüllü destek verdi. Kültürel hafızayı yarına taşırken, kırsaldaki benlik duygusunu ortaya koyacak bir çalışma oldu. Bugüne kadar 150 Bursa kitabı üretildi. Bu çalışmamız Tarihi Kentler Birliği vasıtasıyla 420 belediyeye de örnek olacak." dedi.

KÖY KÜLTÜRÜ YERİNE POPÜLER KÜLTÜR GELMİŞ
Büyükşehir Belediye Başkanı Kültür Sanat Danışmanı Ahmet Erdönmez de kitaba yansıtılan kültürel miras bilgilerinin önümüzdeki dönemde potpori ile sahneye de aktarılacağını kaydetti. Halk Kültürü Araştırmacısı Özer Güleç ise bu çalışmayı yaparken, köy kültürünün nasıl bozulduğunu, popüler kültürün kendi değerlerini nasıl ortadan kaldırdığını üzülerek gördüğünü ifade ederek, "Gittiğimiz köylerde çok iyi karşılandık. İlgi gördük. Dedelerimiz ve ninelerimiz geçmiş dönemi anlatırken özlem ve mutluluk duyuyorlar. Bizlere, 'Kültürümüz bozuldu. Biz de bozulduk. Bereketimiz dirliğimiz düzenliğimiz ortadan kalktı” diyerek üzüntülerini dile getiriyorlardı. Ama ‘Bizlerin ayağımıza kadar gelip kültürümüze sahip çıkanlar var' diyerek teşekkür ettiler." diye konuştu.

Yaklaşık 3 yıl süren hummalı çalışmanın ardından ‘Bursa köylerinde gelenek ve görenekler’, ‘Bursa köylerinde halk hekimliği, uygulama örnekleri ve inanışları’, ‘Bursa köylerinde ninniler, maniler, ağıtlar, türküler giyim kuşam ve halk oyunları’, ‘Bursa köylerinde ekimden hasata, hasattan sofraya yemek ve mutfak kültürü’, ‘Bursa köylerinde geleneksel mimari ve arkeoloji’ ile ‘Bursa köylerinde sözlü anlatımlar’ adlı eserler Bursa belgeliğindeki yerini almış oldu.

Yorumlar