Köye dönüş yaptılar ama ne elektrik var ne öğretmen

Terör olayları nedeniyle Muş’ta 1990’lı yıllarda boşaltılan merkeze bağlı Sağlık köyüne geri dönüşler devam ederken, elektrik ve diğer eksiklikler köylüleri zor durumda bırakıyor. Köylüler, sosyal yardımlaşma kapısında dilenmek...

Google Haberlere Abone ol
Köye dönüş yaptılar ama ne elektrik var ne öğretmen

Terör olayları nedeniyle Muş’ta 1990’lı yıllarda boşaltılan merkeze bağlı Sağlık köyüne geri dönüşler devam ederken, elektrik ve diğer eksiklikler köylüleri zor durumda bırakıyor. Köylüler, sosyal yardımlaşma kapısında dilenmek yerine kendi emekleriyle köylerinde geçimlerini sağlamayı istediklerini söylediler.

Muş’ta köylere dönüşler devam ediyor. Muş merkeze bağlı Sağlık köyünde yaşayan vatandaşlar da 2013 yılında köylerine geri dönüş yapmaya başladı. Önce köyde bulunan arazilerinde ev yapan köylüler, o günden sonra yaşadıkları sıkıntıları aşamadılar. Sağlık köyüne dönen Meriç ailesi, Muş İl Özel İdaresi hariç hiçbir kurumdan yardım alamamaktan yakındı. Köye dönerken, köyde yol bile olmadığını belirten Aydın Meriç, İl Özel İdaresi’ne yaptıkları başvurular sonucu hem geçen yıl hem bu yıl çalışma yapıldığını hatırlatarak, Köye Dönüş ve Rehabilitasyon Projesi kapsamından dahi yararlanmadıklarını hatırlatıp, yetkililerden yardım beklediklerini söyledi.

Meriç, “Köyümüz 32 haneden oluşuyor, daha evvel ise 100 haneydi. 1993 yılında köylerimiz yıkıldıktan sonra herkes göç edip şehre gitti. Barış sürecinin başlamasıyla beraber Sayın Başbakanımızın çağrısı üzerine biz şu anda 32 hane olarak köyümüze geri döndük. Evlerimizi, yollarımızı yaptık ama elektrik ve su sorunumuz var. Bunlar biterse köyümüz huzur içerisine girer. Barış sürecinin başlamasıyla köyümüzde güzel bir huzur var. Elektriğimiz, suyumuz ve camimiz ve diğer eksikliklerimiz vardır ve devletin bize yardım etmesini bekliyoruz.” diye konuştu.

BU KÖYDE ELEKTRİK YOK

Köyde elektrik olmadığını belirten Aydın Meriç, “TEDAŞ özelleştiği için kimse bizimle ilgilenmiyor. Sorunlarımıza çözüm bulamıyoruz. Elektriğimiz yok. Biz devletimizden para ya da yardım istemiyoruz. Burada hayvancılık yapmak istiyorum. Kendi imkanlarımla borç-harç bir ev yaptım. Arazim de var. Birkaç tane de büyükbaş hayvan aldım. Ancak imkanlar olmadığı için çok zorlanıyoruz. Çoluk çocuk bu eksikliklerin sıkıntısını yaşıyoruz. TEDAŞ’a dilekçe verdik, fakat değil elektrik almak dilekçelerimize cevap bile alamadık. Bu konuda devletimizin bize yardımcı olmasını bekliyoruz.” ifadelerini kullandı.

“SIKINTILARI GÜÇLÜKLE AŞIYORUZ”

Meriç ailesinden İzzetin Meriç ise sıkıntıları aşamadıklarını belirterek, en küçük bir hizmeti alırken bile defalarca kurumlara gidip dilekçe yazdıklarını belirtti. Devletten maddi beklentilerinin olmadığını vurgulayan Meriç, “Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’nda kuyruğa girip devletin bize bakmasını istemiyoruz. Bizim tek derdimiz köyümüze hizmet getirilsin. Yaşadığımız yüzyılda Türkiye’nin hangi köyünde elektrik yok diye sormak istiyorum. Buyurun sizler de görün. Gece eski dönemlerde kullanılan piknik tüpünün ışığı ile aydınlanıyoruz. Devletimiz bizim bu durumumuzu görsün ve bu soruna çözüm bulsun.” diye konuştu.

“HER ŞEYDEN MAHRUM BIRAKILMIŞIZ”

Muş İl Özel İdaresi’nin, 2 yıldan beri yol ve içme suyu için çalışma yaptığını da belirten Meriç, “Genel sekreterimiz, bu konuya hassasiyet gösterip, sıkıntılarımızın giderilmesinde bize yardımcı oldu. Ancak yaşam sadece yol ve su ile olmuyor. Akşam saat 20.00’den sonra zifiri karanlıkla başbaşa kalıyoruz. Düşünün ki telefonların bile çekmediği köyümüzde bir ecza dolabı bile yok. Yani bu köyde ne cami, ne sağlık ocağı, ne imam, öğretmen ne de elektrik bulunmuyor. Her şeyden mahrum bırakılmışız.” dedi.

Köyde 6. sınıf öğrencisi olan Ümmügülsüm Meriç ise okulların tatil olduğunu vurgulayarak, gündüz tarlada ve bağda çalıştığını ifade etti. Gündüz boş olmadığını belirten Meriç, gece de elektrik olmadığı için ne kitap okuyabildiğini ne de ders çalışabildiğini sözlerine ekledi.

CİHAN

Yorumlar