Köyde ve inşaatlarda yazdığı şiirleri web sitesinde sesli yayınlıyor

40 yıllık inşaat ustası Dursun Demiray, ilkokul yıllarında merak saldığı halk şiirinden hiç kopmadı.

Google Haberlere Abone ol
Köyde ve inşaatlarda yazdığı şiirleri web sitesinde sesli yayınlıyor

40 yıllık inşaat ustası Dursun Demiray, ilkokul yıllarında merak saldığı halk şiirinden hiç kopmadı. İlk şiirlerini köyünde çobanlık yaparken yazmaya başlayan Demiray, daha sonra geldiği Ankara’da da inşaatlarda çalıştığı sırada şiir yazmaya devam etti. Oğlunun yardımıyla kurduğu internet sitesinde şiirlerini paylaşarak kısa zamanda babasının lakabı olan ‘Çekiçoğlu’ mahlasını insanlara duyurmaya başardı. Demiray, daha sonra öğrendiği seslendirme ve fonlama ile şiirlerini sesli olarak aktardı. Ayrıca, internet üzerinden kurdukları radyoda şiir programları yapmaya başladı. Bu zamana kadar 300’ün üzerinde şiir yazan ve seslendirme yapan Demiray, arkadaşları ile birlikte kurduğu Şairtürk isimli internet sitesinde şiirlerini paylaşmaya devam ediyor.

İlkokula gitmeden okuma yazma öğrenen Dursun Demiray, köyde yaşayan bir komşusunun evinde gördüğü halk hikayesi kitaplarını okumak için istedi. Hergün bir kitabı alarak çobanlık yaptığı sırada okuyan Demiray, Türk Halk şiirinin en önemli ozanlarını ve aşk hikâyelerini ezberledi. Bir süre sonra okuduğu türden şiirleri kendi de yazmaya başladı. İlk şiirlerini bulduğu düz kayalara ve ağaç kabuklarına yazan Demiray, okuldan ayrılarak 14 yaşında köyünden geldiği Ankara’da inşaatlarda çalışmaya başladı. Ancak Demiray, şiirden hiç kopmadı.

Yıllar içerisinde yazdıkları tüm şiirleri oğlunun yardımıyla kurduğu internet sitesinde yayınlamaya başladı. Babasını lakabı olan 'Çekiçoğlu’nu şiirlerine mahlas olarak kullandı. Kısa zamanda insanlar tarafından büyük beğeni toplayan şiirlerini seslendirmeye karar verdi. Bunun için aylarca aldığı eğitim sonucunda evinde bir seslendirme stüdyosu kurdu. Ses kayıt cihazına okuduğu şiirleri bilgisayar ortamında verdiği fonlarla internette paylaştı. Daha sonra arkadaşlarıyla birlikte kurduğu www.sairturk.com isimli internet sitesinde de seslendirme yaptığı şiirleri insanların beğenisine sundu. Ayrıca, sitede kurdukları internet radyosunda da şiir üzerine radyo programları yapmaya başladı. Demiray, hem seslendirdiği şiirleriyle hem de radyo programlarıyla büyük beğeni topladı.

“Şuana kadar yayınlanmış ve herkesin bildiği şiirim var. Yine 300 kadar seslendirme yaptım. Birçok şiirimi başka dostlar okudu. Günümüz teknolojisini kullanarak şiirlerimizi duyurmaya, paylaşmaya devam ediyoruz.” diyen Demiray, şiirlerin sesli olarak okunduğunda daha çok hafızalarda kaldığını ifade etti. İnternet sitesinde yaptıkları seslendirme ve şiir programlarının, Türk şiiri için önemli olduğunu da ifade eden Demiray, “Genel olarak okumayan bir toplumuz. Biz bunu düşünerek bu şiirleri seslendirerek insanlara görsel olarak da sunmaya çalıştık. Bu da başarılı oldu. Şuanda Şairtürk radyosunun haftalık 35 yayıncısı var. Şairtürk.com sitesinin 5 bin şair üyesi var. Bunun içinde en az 500 kişi seslendirme ve montaj yapıyor. Kendilerinin haricindeki şiirleri de duyurmaya çalışıyor. Bu da Türk şiiri adına güzel bir gelişme.” diye konuştu. CİHAN

Yorumlar