Köy okulu öğrencileri Marmaris’te çalıştay düzenledi

Muğla’nın Marmaris ilçesinde bulunan altı köy okulu “Sürdürülebilir Ulaşım” konulu bir çalıştay düzenledi.

Google Haberlere Abone ol
Köy okulu öğrencileri Marmaris’te çalıştay düzenledi

Muğla’nın Marmaris ilçesinde bulunan altı köy okulu “Sürdürülebilir Ulaşım” konulu bir çalıştay düzenledi. Orhaniye İnci Narin Yerlici Ortaokulu başkanlığındaki çalıştayda bisiklet fiyatlarının ve bisikletlerin vergi oranlarının düşürülmesi, deniz taşımacılığının yaygınlaştırılması, köylere kaldırım ve bisiklet yolu yapılması başta olmak üzere birçok konuda çözüm önerisi sunuldu.

"Çevre ve Yenilikçi Fikirler" projesi kapsamında sürdürülebilir ulaşım çalışmalarıyla adından söz ettiren söz konusu ortaokulun, aralarında Hisarönü, Bayır, Söğüt, Bozburun ve Selimiye'nin de bulunduğu altı köy okulundan toplam 45 öğrencinin katılımıyla düzenlediği çalıştayda öğrenciler, ulaşım konusunda köylerinde yaşadıkları sıkıntıları anlatıp çözüm önerileri üretti. Öğrencilerin hazırladığı, sürdürülebilir ulaşımı anlatan bilgisayar sunumlarıyla başlayan çalıştayda, farklı okulların öğrencilerden oluşturulan çalışma grupları, yaşadıkları köylerin sürdürülebilir ulaşım durumlarını tespit ettikleri formlar doldurdu. Orhaniye İnci Narin Yerlici Ortaokulu öğretmenlerinden Cihan Şen ve Ayşe Özge Çimen’in nezaretinde yapılan çalıştayın sonunda sunulan bazı çözüm önerileri şöyle: "Dolmuş fiyatlarının düşürülmesi. Bunun için belediyelerin toplu taşıma sağlayan araçlara, yakıtın bir bölümünü temin etmesi. Bisiklet fiyatlarının ve bisikletlerin vergi oranlarının düşürülmesi. Deniz taşımacılığının yaygınlaştırılması. İçmeler, Armutalan ve Aksaz’ı içine alan bir tren ya da tramvay yolu yapılması. Dolmuşların koltuk sayısının arttırılması, daha konforlu ve güvenli araçların kullanılması. Köylerde trafik işaretlerinin yapılması (yaya geçidi, yaya, bisikletli) ve belli yerlere kasis eklenmesi. Köylere yürüyüş için kaldırım ve bisiklet yolu yapılması. Köylere, okullara ve Marmaris’e bisiklet parkları yapılması. Dolmuşlara bisiklet taşıyıcılar takılması. İnsanlara sürdürülebilir ulaşım eğitimi verilmesi, bilinçlendirme çalışmaları yapılması. Toplu taşıma araçlarının hibrit ya da elektrikli olması. Marmaris’te çalışan bütün toplu taşıma araçlarının kalkış saatlerini içeren kitapçık hazırlanması. Bisiklet kasklarının zorunlu olması. Toplu taşımanın özendirilmesi. Çocukların, motosiklet yerine bisiklet kullanmaya özendirilmesi."

Her gruptaki öğrencilerin birbirinden ilginç çözüm önerileri sunduğu çalıştay, afiş yarışmasıyla sona erdi. En güzel afişin seçilmesi için yapılan oylamayı, turuncu masanın hazırladığı afiş kazandı. Bütün öğrencilere katılım belgesi verilerek hatıra fotoğrafı çektirildi. CİHAN

Yorumlar