"Koşulsuz çifte vatandaşlık istiyorsanız mektup kampanyasına katılın"

Almanya'da Yeşiller Kuzey Ren-Vestfalya Göç Çalışma Grubu, vatandaşlıkta opsiyon modelinin koşulsuz kaldırılması ve koşulsuz çifte vatandaşlık için mektup kampanyası başlattı. Başbakan Angela Merkel ve hükümet ortağı SPD lideri Sigmar...

Google Haberlere Abone ol
"Koşulsuz çifte vatandaşlık istiyorsanız mektup kampanyasına katılın"

Almanya'da Yeşiller Kuzey Ren-Vestfalya Göç Çalışma Grubu, vatandaşlıkta opsiyon modelinin koşulsuz kaldırılması ve koşulsuz çifte vatandaşlık için mektup kampanyası başlattı.

Başbakan Angela Merkel ve hükümet ortağı SPD lideri Sigmar Gabriel olmak üzere üst düzey siyasi isimlere mektup gönderme suretiyle gerçekleştirilen kampanyaya Yeşiller’in federal yönetiminin yanı sıra çok sayıda sivil toplum kuruluşu da (STK) destek veriyor. Federal hükümetin hazırladığı yasa tasarısında opsiyon modelinin kaldırılması ve opsiyonlu gençlere çifte vatandaşlığın verilmesi çok sayıda koşula bağlanıyor.

KRV Göç Çalışma Grubu Eşsözcüsü ve KRV milletvekili Arif Ünal (Yeşiller), özellikle Avrupa Parlamentosu (AP) seçimleri öncesi hükümet partilerinin vatandaştan gelecek sivil toplum baskısını dikkate alacağı hatırlatmasında bulundu. Ünal, “Opsiyon modelinin koşulsuz kaldırılmasını, koşulsuz çifte vatandaşlığı isteyen herkes, başta Başbakan Merkel ve Sigmar Gabriel olmak üzere yetkilileri mektup bombardımanına tutmalı. Tüm gençleri, STK’ları bu kampanyaya katılmaya davet ediyoruz.” dedi.

"YASA TASARISI BİZİM İHTİYAÇLARIMIZA CEVAP VERMİYOR"

Federal koalisyon hükümetinin hazırladığı yasa tasarısında opsiyon modelinin kaldırılması ve çifte vatandaşlık için şartlar koşulduğunu hatırlatan Ünal şöyle konuştu: "Bu kabul edilebilir değil. Kampanyayı bunun için başlattık. Partimizin yanı sıra tüm sivil toplum kuruluşlarını bu işin içine katmaya çalıştık. Herkes kendi alanında çalışmalar yapabilecek, STK’lar mektupları kendileri dağıtabilecek. Şu anda hükümetin yapmak istediği şey bizim ihtiyacımıza cevap vermiyor. Bunu kabul etmediğimizi göstermek, göçmenlerin sesini duyurmak istiyoruz. Hükümet böyle istiyor diye bunu bir kadermiş gibi kabul etmemeli."

"KIZIP ŞİKAYET ETME YERİNE İNİSİYATİF KULLANMAK GEREK"

Tasarı konusunda yasal sürecin devam ettiğini, bu aşamada STK baskısı oluşturmak istediklerini bildiren Ünal, “Kişiler, STK’lar olarak bu sürece şimdi müdahale etme şansımız var.Kızıp şikayet etmektense bir şeyler yapmak, inisiyatif kullanmak lazım. Bunun en güzel yolu da, duygularını, düşüncelerini, bunun bizim ihtiyaçlarımıza cevap vermediğini hükümet ortaklarına anlatan mektuplar yazmak” şeklinde konuştu. Bunun demokrasinin tanıdığı en doğal haklardan biri olduğunun altını çizen siyasi, “Tüm STK’lara, gençlere ve herkese çağrıda bulunuyoruz.” diye konuştu.

KRV Yeşiller yönetim kuruluyla tasarıyı görüşen KRV Eşsbaşkanı Monika Düker, “CDU/CSU ve SPD tarafından uzlaşılarak planlanan yeni yasa yeterli değil. Bu yasa ile mevcut uygulama iddia edildiği gibi kaldırılmıyor, yeni bir bürokratik uygulama getiriliyor.” açıklamasını yaptı.Bu durumda eski uygulamanın aslında devam ettiğini bildiren Düker, “Çifte vatandaşlığın çeşitli yasalara, şartlara, engellere bağlanmasını reddediyoruz. 2018‘den sonra opsiyon modeline göre tercih yapmak zorunda kalan gençlerin sayısı her yıl 40 bin artacaktır.” hatırlatmasında bulundu.

Kampanyada Başbakan Merkel ve Gabriel’in yanı sıra İçişleri, Adalet Bakanları ve CDU, CSU, SPD yönetimlerine söz konusu mektup gönderilebiliyor. CİHAN

Yorumlar