Kosova’nın bağımsızlığının 6. yıl dönümü Bursa’da kutlandı

Kosova’nın bağımsızlığının 6. yıl dönümü Bursa’da coşkuyla kutlandı. Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, kardeş ülke Kosova’nın 6.

Google Haberlere Abone ol
Kosova’nın bağımsızlığının 6. yıl dönümü Bursa’da kutlandı

Kosova’nın bağımsızlığının 6. yıl dönümü Bursa’da coşkuyla kutlandı. Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, kardeş ülke Kosova’nın 6. kuruluş yıl dönümünü kutlayarak, “Kosova, bizim parçamız, dostumuz, kardeşimiz, akrabalarımızın yaşadığı bir ülke. Kosova, mutlu olursa biz mutlu oluruz, Kosova üzülürse biz üzülürüz. İnşallah Kosova, ilelebet mutlu ve huzurlu kalsın.” dedi.

Kosova Üsküp Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği tarafından düzenlenen ‘Kosova Cumhuriyeti’nin 6. Kuruluş Yıldönümü Kutlama Gecesi’, Atatürk Kongre Kültür Merkezi (Merinos AKKM) Yıldırım Bayezid Salonu’nda gerçekleştirildi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, bugünkü bağımsız Kosova’ya canları pahasına en büyük fedakarlığı yapanları anarak başladığı konuşmasında, “Türkiye, Kosova’nın en büyük dostu ve bunu her fırsatta da gösterdi, her zaman da Kosova’nın yanında oldu. Kosova’yı ilk tanıyan Türkiye oldu ve sonuna kadar da arkasında duran Türkiye olacak.” diye konuştu.

Başkan Altepe, Balkanların Türkiye ve Bursa için önemli olduğunu belirterek, “Kosova, bizim kardeş topraklarımız. Onlar tüm dünyanın gözünün olduğu stratejik bölgeler. Bizim tek hedefimiz, bu bölgenin gelişmesi ve kalkınması, burada huzur içinde yaşanması ve Türkiye’nin sonuna kadar da Kosova’nın yanında olmasıdır. Kosova, günden güne güçleniyor, dünya tarafından tanınıyor.” şeklinde konuştu.

Kosova’yı tanıyan ülke sayısının 101’i bulduğunu kaydeden Altepe, “Bursa, Kosova için önemli, Kosova için de Bursa önemli. Çünkü Kosova’da yaşayanların hemen hepsinin Bursa’da akrabaları var. Bursa da Balkan şehri. Kosova ile uzun yıllardır bağlantımız var. 625 yıldır Kosova ile kardeşiz.” diye ifade etti.

Altepe, 625 yıl önce Murad Hüdavendigar’ın bölgeye adaleti, kardeşliği, medeniyeti ve İslam’ı götürmek için Kosova meydanında savaştığını ve kendisini feda ettiğini hatırlattı. Altepe, “Bu yüzden Kosova bizim için anlamlı. Her anlamda Kosova bizim en büyük dostumuz ve en büyük ortağımız. Bursa da her zaman bu bilinçte oldu. 10. yılımızı doldurduğumuz belediye başkanlığımızda ilk yılda Kosova’ya gittik, o günden bugüne her yıl Kosova’ya gidiyoruz. Orada hem Murat Hüdavendigar’ı anıyoruz hem de oradaki insanların yanında olduğumuzu her fırsatta gösteriyoruz.” diye konuştu.

Bursa olarak Kosova’da yapılan faaliyetlerden örnekler veren Başkan Altepe, Kosova’daki insanlara, kültüre ve ecdad yadigarı eserlere sahip çıktıklarını sözlerine ekledi. Bursa’nın gücünün Kosova’da hissedildiğini vurgulayan Başkan Altepe, “Kosova’nın güçlü olmasını istiyoruz. Balkanlar güçlü olsun, kendi ayakları üzerinde dursun. Kosova üreten bir ülke olsun. Tarımda, ticarette, sanayide her alanda gelişmiş, kalkınmış bir Kosova olsun. Bursa ve Türkiye olarak Kosova’nın arkasındayız. Kosova bağımsız kalsın.” şeklinde konuştu.

Kosova Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı Behgjet Pacolli de Kosova’nın bağımsızlığına ve ülkeye her zaman destek veren Bursa ile Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’ye teşekkür etti. Pacolli, Kosova’da yaşanan zor dönemleri anlatarak, Bursa’nın kalbinin Kosova için attığını bildiklerini ve Türkiye’nin Kosova için çok önemli bir ülke olduğunu söyledi.

Bursa Vali Yardımcısı Ahmet Hamdi Usta da Türkiye ile Kosova arasındaki ilişkilerin tarihte önemli yer tuttuğunu belirterek, Kosova’da yapılan ve yapılacak olan çalışmaları anlattı. Kosova’nın Bursa Fahri Konsolosu Fahrettin Gülener ise Kosova başta olmak üzere tüm Balkanların iyi dileklerinin Bursa’dan dünyaya iletildiğini söyledi. Bağımsızlık kutlaması, halk oyunları ekiplerinin yöresel oyunlarıyla ve şarkılarla renklendi.



CİHAN

Yorumlar