Köşkte Gambiya Cumhurbaşkanı Jammeh onuruna akşam yemeği

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Gambiya Cumhurbaşkanı Yahya Jammeh onuruna Çankaya Köşkü’nde resmi akşam yemeği verdi.

Google Haberlere Abone ol
Köşkte Gambiya Cumhurbaşkanı Jammeh onuruna akşam yemeği

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Gambiya Cumhurbaşkanı Yahya Jammeh onuruna Çankaya Köşkü’nde resmi akşam yemeği verdi. Yemekte iki ülke arasındaki dostluk mesajları verildi.

Yemeğine bakanlar Ömer Çelik, Mehmet Şimşek ve Mehmet Müezzinoğlu, Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez’in yanı sıra Türkiye’den ve Gambiya’dan çok sayıda işadamı ile Türkiye’de okuyan Gambiyalı askeri okul öğrencileri katıldı. Gambiya Cumhurbaşkanı Jammeh’in kabul töreninde konukları yanından ayırmadığı tespihi, asası ve Kuran-ı Kerim’le karşılaması dikkat çekti.

Cumhurbaşkanı Gül, yaptığı konuşmada, 17 yıl aradan sonra Türkiye’yi ikinci kez ziyaret eden Gambiya Cumhurbaşkanı Jammeh ve heyetini ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti ifade etti. Bu ziyaretin, Gambiya’nın Türkiye ve Türk halkına duyduğu muhabbet ve yakınlığın müşahhas bir nişanesi olduğunu belirten Gül, “Bu dostane hissiyat şüphesiz karşılıklıdır. Bizim için de Gambiya, dost ve kardeş bir ülkedir. Bu anlayışla, 1965 yılında bağımsızlığını kazanmasının hemen ardından Gambiya’yı tanıyarak, diplomatik ilişki tesis ettik. Günümüzde de Gambiya, Afrika’da coğrafi bakımdan stratejik konuma ve verimli topraklara sahip, serbest piyasa ilkelerini benimsemiş önemli bir ortağımızdır” dedi.

"AFRİKA’YA BAKIŞIMIZIN TEMELİNDE DOSTLUK VE KARDEŞLİK VAR"

Türk halkının, tarih boyunca Afrika ülkeleri ve halklarıyla dostane ilişkiler kurduğunu, bu ilişkilerin temelinde Türk milletinin Afrika halklarına olan samimi ve karşılıklı muhabbetinin yer aldığını belirten Cumhurbaşkanı Gül, sözlerine şöyle devam etti: “Bugün de Afrika kıtasını ilgilendiren konulara büyük ilgi gösteriyor, Afrika’daki sorunların çözümüne katkıda bulunmaya çalışıyoruz. Geçmişte olduğu gibi, günümüzde de, Afrika’ya bakışımızın temelinde dostluk, kardeşlik, eşitlik ve iş birliği temelinde yoğun ilişkiler geliştirme vizyonu bulunmaktadır. Bu düşünceden hareketle, Afrikalı kardeşlerimiz ve dostlarımızın katkıları sayesinde, Afrika ile ilişkilerimizi stratejik ortaklık düzeyine yükseltmiş bulunuyoruz. Zat-ı Devletleri’nin liderliğinde Gambiya’nın, Afrika Ortaklığı politikamıza verdiği destek takdire şayandır. Bu geniş vizyon temelinde, ikili düzeyde de Gambiya’nın kalkınma hamlesine katkıda bulunarak, iş birliğimizi her alanda güçlendirmek istiyoruz.”

Gambiya Cumhurbaşkanı Jammeh’in İstanbul’da Türk iş çevrelerinin önde gelen temsilcileriyle İş Forumu’nda bir araya geleceğini bildiren Cumhurbaşkanı Gül, buradaki temasların, ekonomik ve ticari ilişkilerin geliştirilmesi için güçlü bir sinerji oluşturacağına inandığını vurguladı.

GAMBİYA CUMHURBAŞKANI: TÜRKİYE BÖLGESİNDE KİLİT ROL OYNUYOR

Gambiya Cumhurbaşkanı Jammeh ise yaptığı konuşmada ülkesindeki Silahlı Kuvvetlere Türkiye’nin eğitim alanında yardımcı olmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Konuk Cumhurbaşkanı, "Gambiya hükümeti ve halkı önemli bir kalkınma ortağı olarak Türkiye Cumhuriyeti’ne büyük değer vermektedir.’’ derken, bölgesel düzeyde Türkiye’nin Ortadoğu ve Asya’daki ihtilafların barışçı yollardan çözülmesinde kilit bir rol oynamaya devam ettiğini vurguladı. Suriye konusunda BM reformunun gerekliliğine dikkat çeken Jammeh, Türkiye ile Gambiya arasındaki dostluk ve işbirliğin artırılmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
CİHAN

Yorumlar