Koruyucu oldukları çocukları görebilmek için oturma eylemi yapıyorlar

Balıkesir’de 6 yıldır koruyucu oldukları biri engelli iki çocuğun ellerinden alındığı aile, 80 gündür görüşemedikleri çocukları öpüp koklamak istiyor. Bir elektronik posta şikayeti üzerine çocuklarından ayrı kalan Murat-İlknur Demir...

Google Haberlere Abone ol
Koruyucu oldukları çocukları görebilmek için oturma eylemi yapıyorlar

Balıkesir’de 6 yıldır koruyucu oldukları biri engelli iki çocuğun ellerinden alındığı aile, 80 gündür görüşemedikleri çocukları öpüp koklamak istiyor. Bir elektronik posta şikayeti üzerine çocuklarından ayrı kalan Murat-İlknur Demir çifti, çocuklarını görmek için dün geldikleri Bursa’da sabaha kadar Bursa Valiliği Sırameşeler Kız Yetiştirme Yurdu ve Çocuk Yuvası (Sevgi Evleri) Müdürlüğü önünde bekledi. Çocukları görünceye kadar yurdun önünden ayrılmayacaklarını belirten Demir çifti, mahkeme kararının uygulanmasını istiyor.

Balıkesir’de esnaflık yapan 43 yaşındaki Murat Demir ile muhasebeci İlknur Demir (36) 10 yıl önce evlendi. Çocukları olmayan çift, evlat hasretini bir nebze dindirmek için 6 yıl önce, Balıkesir Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü’ne müracaat ederek 8 yaşındaki S.A. ve zihinsel engelli 9 yaşındaki A.K.'yi 'koruyucu aile' olarak yanlarına aldı.

Evlat hasretini bu yolla sonlandıran çift, Mayıs 2012’de Balıkesir Emniyet Müdürlüğü'ne gönderilen imzasız e-mail şikayetiyle koruyucu aile oldukları iki çocuktan ayrılmak zorunda kaldı. Polis ekipleri, iddiaya göre Murat Demir’in işyerinde bazı bilgisayarlarda uygunsuz filmler bulundu. Demir hakkında Balıkesir 3. Asliye Ceza Mahkemesi'nde dava açıldı. Balıkesir Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü, dava sürecinde, Koruyucu Aile Yönetmeliği'nin 22'nci maddesi kapsamında Demir çiftinin 'koruyucu aile' statüsünün kaldırılmasına karar verdi. Yaklaşık 6 yıldır Demir çiftiyle kalan iki çocuk, aileden alındı. Bilgisayarlardaki görüntülerin bir müşterisine ait olduğu ortaya çıkan Murat Demir davadan beraat etti.

Beraat kararının ardından Demir çifti, koruyucu oldukları çocuklara yeniden kavuşmak için Balıkesir İdare Mahkemesi'ne dava açtı. Çocukların Demir çiftine iadesine hükmeden mahkeme kararı geçtiğimiz 28 Şubat tarihinde Balıkesir Aile ve Sosyal Politikalar Müdürlüğü'ne tebliğ edildi. Ancak mahkeme kararı uygulanmadı.

Bursa Sırameşeler Kız Yetiştirme Yurdu ve Çocuk Yuvası (Sevgi Evleri) Müdürlüğü’nde kalan S.A. ve A.K.’yi görmek için dün Bursa’ya gelen Demir çifti, yetkililerin görüşmeye izin vermemesi üzerine kurum kapısı önünde oturma eylemi başlattı. Geceyi kurum önünde geçiren Demir çifti, çocuklarıyla görüşünceye kadar eylemlerini sürdüreceklerini dile getirdi.

Tek amacının çocukları öpüp, koklamak olduğunu belirten İlknur Demir, şunları kaydetti: "Bizim biyolojik çocuğumuz olmadı. İki çocuğumuza 6 yıl boyunca koruyucu ailelik yapıyorduk. Atılan isimsiz, imzasız bir maille çocuklarımız elimizden alındı. Mahkemede aklanmamıza rağmen çocuklarımızı geri alamıyoruz. İdare mahkemesine konuyu taşıdık. Davayı kazandık, 80 günden beri mahkeme kararını ne Bursa ne de Balıkesir Valiliği uyguluyor? Dün Anneler Günü münasebetiyle il müdürlüğü yetkilileri çocuklarımızı görebileceğimizi söyledi. Bunun üzerine Balıkesir’den çıktık geldik 26 saattir buradayız ama bu kapılar bize açılmadı. Kapının açılmasını bekliyoruz. Çocuklarımızı 10 dakika görüp, öpmekti. Bu kapılar bize açılmayınca burada oturma eylemi başlattık. 80 gündür çocuklarımı göremiyorum."

MAHKEME KARARINA NEDEN UYULMUYOR?

26 saattir yetiştirme yurdu önünde beklediklerini anlatan Murat Demir ise şunları söyledi: "Dün Bursa Valisi'nin emriyle çocuklarla görüşebileceğimizi öğrendik. Büyük bir sevinçle geldik. Çocuklarımızın ikisi de minibüse bindirilip kaçırıldı. Biz buradayız diye çocuklarımızı bahçeye top oynamaya bile çıkarmıyorlar. Kimse benimle muhatap olmuyor. Sayın Bursa Valisi'ne seslenmek istiyorum. Hukukun üstünlüğüne inanıyorsanız biz neden burada bekliyoruz? Neden mahkeme kararını uygulamıyorsunuz? Biz 10 aydan beri düzenli olarak her pazar Bursa’ya geldik, gezdirdik, mahkeme kararının kuruma ulaştığı 28 Şubat 2014’ten bu yana çocuklarımızı göremiyoruz. Mahkeme iade-i itibar yaptı, ancak çocuklar bize verilmiyor. 80 gün oldu, halen prosedürden bahsediyorlar. Ne prosedürü? Kendi aralarında tutukları evrakları kullanıyorlar, mahkeme kararlarını hükümsüz kılmak için ellerinden geleni yapıyorlar. Fakat bilmiyorlar ki bunlar boş. Mahkemenin hükmünü azaltmak için tutulan raporlar geçersiz. Şu an çocuklar benim. Benim olan çocuklarımı göstermiyorlar. Biz buradayız diye çocukları dışarı bile çıkarmıyorlar. 80 gündür yasak olduğu için telefonla bile görüşemiyoruz. Hukuksuzluk diz boyu hukuku kimse tanımıyor."

CİHAN

Yorumlar