Koruma kararının bittiği gün eşini öldürdü

İZMİR’in Buca İlçesi’nde V.A., 2 yaşındaki oğlu E.B.A.'yı görme bahanesiyle gittiği evde, 6 ay önce boşandığı Dokuz Eylül Üniversitesi’nde öğretim görevlisi eşi Serpil Erfındık’ı çıkan tartışmada bıçaklayarak öldürdü.

Google Haberlere Abone ol
Koruma kararının bittiği gün eşini öldürdü

Oğlunu da yanına alarak kaçan V.A. için Erfındık’ın aldırdığı koruma kararının süresinin cinayet günü sona erdiği ortaya çıktı.

Olay, dün öğle saatlerinde Buca’ya bağlı eski belde Kaynaklar’da meydana geldi. Dokuz Eylül Üniversitesi Alman Dili ve Edebiyatı Bölümü’nde öğretim görevlisi 38 yaşındaki Serpil Erfındık, üç yıl önce hayatını birleştirdiği 36 yaşındaki V.A.’dan geçen temmuz ayında, şiddet gördüğü gerekçesiyle boşandı. Ancak eşinin boşanmasına rağmen V.A., Serpil Erfındık’ı rahatsız etmeye devam etti. Bunun üzerine eski kocasına karşı koruma kararı aldıran Erfındık, evinin bulunduğu bölgede jandarma, Tınaztepe yerleşkesindeki okuluda ise polis ya da özel güvenlik görevlilerince korundu.

KORUMA KARARININ BİTTİĞİ GÜN GELİP DEHŞET SAÇTI

Eşini sürekli rahatsız eden V.A., koruma kararının bittiği gün oğlunu görmek için Serpil Erfındık’ın evine gitti. Erfındık da annesi Tülay Aksakal’ı arayıp, eski eşinin oğlunu görmek için geldiğini ve ne yapması gerektiğini sordu. Anne Aksakal, oğlunu görmesine izin vermesini söyleyince, Serpil Erfındık eski kocasını eve aldı.

Oğlunu görme bahanesiyle eve giren V.A., burada Erfındık’la tekrar tartışmaya başladı. V.A. tartışma sırasında, oğlunun gözleri önünde Serpil Erfındık’ı 6 yerinden bıçaklayarak öldürdü. V.A. daha sonra oğlunu alarak kaçtı. Aradan bir süre geçtikten sonra kızını arayanan anne Tülay Aksakal, telefona cevap vermemesi üzerine yakınlarıyla eve gidince korkunç manzarayla karşılaştı. Nöbetci savının incelemesinin ardından Serpil Erfındık’ın cesedi, otopsi için İzmir Adli Tıp Kurumu’na kaldırıldı. 

TEKRAR KORUMA İÇİN BAROYA BAŞVURMUŞ

Eski eşinin kurbanı olan Serpil Erfındık’ın, tekrar koruma kararı aldırmak ve eşinden kalan yüklü miktardaki borçları ödememek için geçen cuma günü, İzmir Barosu Kadın Hakları Danışma Merkezi’ne başvurduğu anlaşıldı. Anne Talay Aksakal, "Kızımın peşini bırakmadı. Onun parasını yemek istedi. Vermeyince de sürekli dövdü. Şimdi de onu öldürdü. Kızıma kaç kez söyledim bırak mesleğini, yanıma gel dedim ama yapmadı. Katilin bir an önce bulunmasını istiyorum" diye feryat etti. 

Oğlunu babasının evine bıraktığı belirlenen V.A.’nın yakalanması için soruşturmanın sürdüğü bildirildi. 

ÜNİVERSİTEDEN ŞİDDET TEPKİSİ

İzmir’in Buca ilçesinde, işsiz V.A.’nın 2 yaşındaki oğlu E.B.A.’nın gözleri önünde, Dokuz Eylül Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olan eski eşi Serpil Erfındık’ı bıçaklayarak öldürmesi, kadının meslektaşlarını isyan ettirdi. Dokuz Eylül Üniversitesi’nden, kadına yönelik şiddetin son bulması için yasal düzenleme yapılması istendi.

Dokuz Eylül Üniveritesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Füzün, acının kendi evlerine de düştüğünü, meslektaşlarını koca şiddetine kurban verdiklerini belirterek, şiddete karşı tedbir alınması çağrısı yaptı. Rektör Füzün’ün ardından açıklama yapan Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abbas Türnüklü de, "Şiddet artık hız kesmiyor. Artık gelişmiş bir kent olan İzmir’de, bir üniversitede görevli, iki dil bilen, akademik araştırmalar yapan bir kadını da buluyor. Biz arkadaşımızı kaybettik. Bu şiddet sarmalının son bulması için gerekli düzenlemelerin yapılmasını istiyoruz" dedi. 

Aynı toplantıda açıklama yapan Dokuz Eylül Üniversitesi Kadın Hakları ve Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi (DEKAUM) Müdürü Prof. Dr. Tülay Özüerman ise tepkisini şöyle dile getirdi:

"Kadına yönelik şiddete, akademik faaliyetlerle dur diyemeyeceğimizin farkındaydık. Duyarlılık yaratmak, toplumun dikkatini çekmek için gösterdiğimiz çabaların yeterli olmadığını, konunun sosyal, ekonomik, hukuki ve özellikle de kültürel boyutu olduğunu vurguluyorduk. Bu kez şiddet bizi de vurdu. Öğretim elemanı arkadaşımızı kaybettik. Devletten koruma isteyip korunamamış olduğunu, korunma talebinde bulunduğunda korunmayı gerektirecek durum istendiğini öğrendik. Bu vahim hata daha kaç Serpil’i aramızdan alıp götürecek. Türkiye’de her gün en az 5 kadın cinayetle yaşamını yitiriyor. Adeta bir cinsiyet kıyımı yaşanıyor. Toplumsal duyarlılığın, biran önce devletin tüm katmanlarında ciddiyetle ele alınmasını, tüm kurumların işbirliği ile kadınla erkek arasında giderek derinleşen eşitsizliğin kapatılması için, siyasal görüşü ne olursa olsun, üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmesini acilen talep ediyoruz." 

Prof. Dr. Özüerman ayrıca, İzmir’in de aile içi şiddette 5 bin 907 şikayet ile 17’inci sırada yer aldığını dile getirdi.

YAKIN KORUMA VERİLMEMİŞ

Yapılan açıklamada, Serpil Erfındık’a koruma kararının verilmediği yönündeki eleştirinin, yakın koruma isteğinden kaynaklandığı öğrenildi. Halen firarda olan ve çalışmadığı öğrenilen cinayet şüphelisi V.A.’nın, birkaç kez üniversiteye de gidip Serpil Erfındık’ı tehdit ettiği, bu nedenle yakın koruma kararı aldırmak istediği, ancak bunun kabul edilmeyip, çağırmalı koruma verildiği belirtildi. İzmir 16’ıncı Aile Mahkemesi’nin, Serpil Erfındık için verdiği koruma kararının, 15 Aralık 2013 tarihinde sona erdiği kaydedildi. 

Bu arada, İzmir Barosu Kadın Hakları Danışma Merkezi’nin savcılığa yeniden suç duyurusunda bulunduğu, tekrar koruma alınması yönündeki işlemlerin de bugün başlayacağı ortaya çıktı.

Yorumlar