Korsanla mücadele görevindeki TCG Gökçeada firkateyni yuvaya döndü

Aden Körfezi ve Somali açıklarında korsanlarla mücadele eden "TCG Gökçeada" firkateyni, 3 ay 7 günlük görevini başarıyla tamamlayarak yurda döndü. Geminin 210 kişilik mürettebatı, aylardır kendilerini bekleyen aileleriyle hasret giderdi....

Google Haberlere Abone ol
Korsanla mücadele görevindeki TCG Gökçeada firkateyni yuvaya döndü

Aden Körfezi ve Somali açıklarında korsanlarla mücadele eden "TCG Gökçeada" firkateyni, 3 ay 7 günlük görevini başarıyla tamamlayarak yurda döndü. Geminin 210 kişilik mürettebatı, aylardır kendilerini bekleyen aileleriyle hasret giderdi. "Sizlerle gurur duyuyoruz" yazılı pankartlarla karşılanan denizcilerle çocuklarının buluşması duygulu anlara sahne oldu.

Marmaris Aksaz Deniz Üs Komutanlığı'nda heyecanlı bir bekleyiş vardı. Firkateyn, Aden Körfezi ve Somali açıkları, Arap Denizi ve çevresinde deniz haydutluğuyla mücadele görevinin ardından yurda döndü. Sabah saatlerinde ufukta görünen Gökçeada, körfeze girdiği anda Türk Donanması'na ait demirli diğer firkateynler sirenlerini çaldı. Törenle karşılanan Gökçeada'nın subay, astsubay, uzman erbaş, erbaş ve er olmak üzere 210 mürettebatını, Aksaz'da bekleyen aileleri de özlemle karşıladı. Firkateyn iskeleye yanaştıktan sonra Güney Görev Grup Komutanı Tuğamiral Ömer Bayram Çetin bir konuşma yaptı. Aden Körfezi'ndeki korsanlık faaliyetlerinin Türk Donanması'na ait güçlerin de katkısıyla dört yılda yok seviyesine çekildiğini belirten Çetin, şu bilgileri verdi: "Ticari gemilere yönelik 2009 yılında 124 saldırı ve 50 gemi kaçırma, 2010'da 121 saldırı ve 52 gemi kaçırma, 2011'de 123 saldırı ve 23 gemi kaçırma, 2012'de 16 saldırı ve 7 gemi kaçırma meydana geldi. Bu rakam 2013'te sadece bir saldırı olarak gerçekleşti. 2014'te ise bugüne kadar hiç saldırı ve gemi kaçırma olayı yaşanmadı. Deniz haydutluğu bugün yok olma noktasına gelmiştir. Deniz Kuvvetlerimiz de bu süreçte Türk milletinin tarihî barış misyonuna uygun bir şekilde görevini yerine getirmiştir."

Konuşmanın sona ermesiyle birlikte TCG Gökçeada, Aksaz Bandosu'nun çaldığı marşlar eşliğinde demir attı. Gemiden uygun adım koşarak inen subayların önünde yer alan Komutan Deniz Kurmay Yarbay Metin Pehlivan, Tuğamiral Çetin'e görev sonu raporunu verdi. Daha sonra da firkateynden inen bütün askerler aileleriyle buluştu. Kavuşma sırasında özellikle babalarla çocuklarının buluşması duygulu anlara sahne oldu. Kimi subaylar, görevdeyken dünyaya gelen çocuklarını ilk defa gördü. Astsubay Veli Can Güven'in, Aden Körfezi'nde korsanlarla mücadele ederken bir kızı doğdu. İki aylık Ela Begüm'ü ilk kez gören Astsubay Güven, sarılıp öptü. Güven, "3 ay 7 gündür Aden Körfezi'nde görevdeydik. Ben görevdeyken kızım dünyaya geldi. Kızım Ela Begüm'ü ilk defa gördüm. Çok mutlu ve heyecanlıyım." dedi.

Törenin ardından Gökçeada firkateyni, ailelerin ziyaretine açıldı. Gemiye çıkan ailelere, askerler tarafından çiçek verildi. TCG Gökçeada, Aden Körfezi'ndeki görevini 8 Haziran 2014 tarihinde TCG Gökova firkateynine devretmişti. Gökova, bölgede 3 ay kalacak. CİHAN

Yorumlar