Koroner kalp hastalığı erkeklerde daha sık görülüyor

Prof. Dr. Günsel Şurdum Avcı, insanın yaşam kalitesini bozan ve iş verimini azaltan koroner kalp hastalığının erkeklerde daha sık görüldüğünü söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Koroner kalp hastalığı erkeklerde daha sık görülüyor

Prof. Dr. Günsel Şurdum Avcı, insanın yaşam kalitesini bozan ve iş verimini azaltan koroner kalp hastalığının erkeklerde daha sık görüldüğünü söyledi. Avcı, “Koroner kalp hastalığına yol açan damar sertliğinin ilerlemesini önlemek için, öncelikle sağlıklı beslenmek, düzenli egzersiz yapmak, sigara kullanmamak, sağlıklı yaşam koşullarına uymaya özen göstermek ve aşırı stresten uzak kalmak gereklidir.” dedi.

Prof. Dr. Günsel Şurdum Avcı, gelişmiş ülkelerde olduğu gibi ülkemizde de yaygınlaşan koroner kalp hastalığının nedenleri ve korunma yöntemleri hakkında bilgi verdi. Türkiye’de 3,5 milyon kadar koroner kalp hastası olduğunu söyleyen Avcı, “Erkeklerde, özellikle 35-55 yaş aralığında daha yüksek oranda görülen bu hastalık, kalbi besleyen damar olan koroner damarların damar sertliği ya da ateroskleroz diye bilinen hastalıkla daralması veya tıkanması sonucu ortaya çıkar. Kalp krizlerine ve kalp yetersizliğine yol açar, ölüm nedenleri arasında da ilk sırada yer alır. Koroner kalp hastalığına yol açan damar sertliğinin ilerlemesini önlemek için, öncelikle sağlıklı beslenmek, düzenli egzersiz yapmak, sigara kullanmamak, sağlıklı yaşam koşullarına uymaya özen göstermek ve aşırı stresten uzak kalmak gereklidir. Şeker hastalığı, kan basıncı yüksekliği ve kan yağları yüksekliği gibi riskleri olanlar, doktor kontrolü altında verilen ilaçları aksatmadan kullanmalıdır.” ifadelerini kullandı.

Tıp dünyasında Enhanced External Counter Pulsation (EECP) ritmik masaj tedavisinin damar sertliğinin oluşumunu ve ilerlemesini önlediğini belirten Avcı, şöyle devam etti: “Bu tedavi sırasında, vücudun belden aşağısına yapılan kalp çalışmasıyla uyumlu ritmik masaj, vücutta kan dolaşımını canlandırır, hızlanmış kan akımı damarların iç yüzeyini damar sertliğinden korur. Ritmik masaj tedavisi ayrıca, kalp başta olmak üzere tüm organların damarlarını genişletir ve yeni kılcal damar oluşumunu uyararak damar ağını zenginleştirir. Böylece damarları daralmış bölgelere kan taşıyan doğal bypasslar oluşturur. EECP tedavisinin diğer önemli bir etkisi de doğal kök hücre sayısını ve aktivitesini arttırarak, harap olmuş doku ve hücrelerin yenilenmesini sağlar.”

Ritmik masaj tedavisinin damar sertliği için yüksek derecede riskleri olan koroner kalp hastalığına aday kimselerin korunması için gerekli bir tedavi olduğuna dikkat çeken Avcı, “Özellikle, yakın akrabalarında erken yaşlarda koroner kalp hastalığı olanların, şeker hastalığı, inatçı hipertansiyonu ve kolesterol yüksekliği olanların, stresli yaşantısı olan ve sigarayı bırakamayanların, düzenli egzersiz yapma alışkanlığı olmayan ya da aşırı şişmanlık ve eklem sorunları nedeniyle egzersiz yapamayanların, 1-2 yılda bir korunma amacıyla EECP kürleri alması gerekir.” diye konuştu.

CİHAN

Yorumlar