"Kör farelerin neden kanser olmadığı bulunursa, sorun çözülecek"

Aksaray Üniversitesi (ASÜ) Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İbrahim Demirkan, kelime anlamı “yengeç” olan kanserin milattan önce 3000 yılından beri bilinen bir hastalık olduğunu; çevre koşulları, tüketilen gıdalar ve kalıtsal unsurların...

Google Haberlere Abone ol
"Kör farelerin neden kanser olmadığı bulunursa, sorun çözülecek"

Aksaray Üniversitesi (ASÜ) Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İbrahim Demirkan, kelime anlamı “yengeç” olan kanserin milattan önce 3000 yılından beri bilinen bir hastalık olduğunu; çevre koşulları, tüketilen gıdalar ve kalıtsal unsurların kanser oluşumunda etkili olduğunun altını çizdi. Demirkan, dünyada kansere yakalanmayan tek canlının kör fareler olduğunu, bilim dünyasının bunu araştırdığını söyledi.

Güzelyurt Kaymakamlığı, Güzelyurt Belediyesi ve Güzelyurt Meslek Yüksekokulu’nun işbirliği ile “Kim Korkar Hain Kanserden” başlıklı bir konferans düzenlendi.

Konferansa konuşmacı olarak Prof. Dr. İbrahim Demirkan katıldı. Özellikle sigara, alkol ve fast food gibi yiyeceklerin kansere yatkınlığı artırdığını vurgulayan Demirkan, “İnsanlığın yaşam süresini uzatma gayretleri, kanseri bulunduğu delikten çıkarmıştır. Kanserli hastalarda uygulanan tedavi yöntemleri her zaman başarılı olmamakta, hastaların bir kısmı kemoterapiden olumsuz etkilenmektedir. Bugün yeryüzünde 25 milyon kanser hastası var. Her yıl 7 milyon insan kanserden ölüyor. Ülkemizde geçen sene kanserden dolayı 79 bin kişi hayatını kaybetti." dedi.

Dünyada bilinen kanser olmayan tek canlının kör fare olduğu bilgisini paylaşan Dekan Demirkan, “Bilim insanları kör farelerin neden kanser olmadığını araştırıyor. Belki de çok yakında kansere deva, kör fare modelinden bulunacak” dedi ve şöyle devam etti: “Kanser bilimsel bir hastalık olmaktan çıktı ve siyasi bir hastalık haline geldi. Kanser tedavisi için artık ülkelerin ortak tavır alması gerekiyor. Günümüzde nanoteknolojik ilaç uygulamaları sayesinde bazı kanserler çok başarılı bir şekilde yok edilmektedir. 21’nci yüzyıl bilgi çağıdır ve kanser bilgi ile bertaraf edilecektir.” diye konuştu.

CİHAN

Yorumlar