Konyalı çiftçiler kar yağışına hasret kaldı

Konya ve ilçelerinde çiftçiler, kuraklık ve yeterli kar yağışının gerçekleşmemesi sebebiyle zor durumda.

Google Haberlere Abone ol
Konyalı çiftçiler kar yağışına hasret kaldı

Konya ve ilçelerinde çiftçiler, kuraklık ve yeterli kar yağışının gerçekleşmemesi sebebiyle zor durumda.
Yağışın hububatta kaliteyi ve verimi artırdığını, bu yüzden çiftçilerin büyük bir özlem içinde kar yağışını beklediğini söyleyen Konya Meram Ziraat Odası Başkanı Ali Ataiyibiner, "Bilindiği gibi 2013 yılı itibariyle hububat üretimi açısından çiftçilerimiz ciddi manada sıkıntılı bir yıl geçirdi. 2013 yılının sonbaharında, daha doğrusu Kasım ayı ve Ekim aylarında beklenen yağışların yeterli seviyede olmayışı hububat tohumları açısından çimlenmenin gecikmesine sebep oldu." dedi.

Ataiyibiner şunları söyledi: "Geçtiğimiz yıl ve daha önceki yıllarda zaman zaman bu tür sıkıntılar yaşadık. Fakat bu yıl itibariyle özellikle hububat tohumlarının çimlenmesi ve çimlenmeden sonra gelişme katetmesi açısından çok önemli olan Ekim ve Kasım aylarındaki yağışlarla, toprak nemliliği istenilen seviyede değil. Bunun da hemen akabinde ciddi manada gerçekleşmiş olan soğuk ve kuru bir hava toprağın olumsuz yönde, dolayısıyla da bitki çimlenmesinin olumsuz yönde etkilenmesine neden oldu. Aralık ayını yağışsız bir şekilde geçiren özellikle Konya Bölgesi çiftçisi, geçtiğimiz günlerde alınan bir miktar yağışla azda olsa bir nefes aldı. Fakat gerek bitki çimlenmesi, gerek bitki gelişmesi açısından istenilen seviyeye henüz ulaşılamadı. Şu an itibariyle hububatların çıkışları tamamıyla sağlanmış değil."

KAR YAĞIŞI ÇİFTÇİYE İLAÇ OLUR

"Geçtiğimiz yıl ve özellikle de bu yıl bitkiler kar yağışından yeteri kadar istifade edemedi.” diyen Ataiyibiner, "Kar yağışı yorgan vazifesi görecek. Önümüzdeki günlerde yağacak karın ya da yağmurun Konya çiftçisini rahatlatacağını umut ediyoruz. Eğer yağış olmazsa ciddi manada endişelerimiz var. Çünkü bitki gelişimi sağlanmaz. Karasal iklim sebebiyle Nisan ve Mayıs aylarında alacağımız yağış bellidir. Periyodik bir yağış olmaz ise o zaman daha büyük tehlikeler bekliyor. 2012 yılında bunları yaşadık. Nisan ve Mayıs aylarındaki periyodik yağışları alamadığımızdan bitki gelişimi sağlanamadı." açıklamasında bulundu.

"GEÇEN YIL SAMAN, OT VE YONCA İTHALATI YAPTIK"

"Türkiye tarihinde saman ithal eder bir pozisyonla karşı karşıya geldik." diyen Ataiyibiner sözlerine şöyle devam etti: "Türkiye tarihinde ilk kez 2012 yılında saman, ot, yonca, balya ithalatı yaptık. İnşallah bu durumlarla karşılaşmayız. Fakat şu an endişeliyiz. Bunların inşallah önümüzdeki aylar içerisinde Ocak, Şubat, Mart aylarında gerek kar yağışı gerekse Nisan, Mayıs aylarında bahar yağışı dediğimiz bitki gelişimi açısından önemli yağışların alınmasıyla bertaraf edeceğini umut ediyoruz. Çiftçinin şu an itibariyle ciddi endişeleri ve sıkıntıları var."

Konya Meram Ziraat Odası Başkan Yardımcısı Hüdaver Sağlam, "Şu anda ekinlerin boyunun 4-5 cm olması lazımdı. Biliyorsunuz geçen aylarda 10 santimetre kalınlığında kar yağdı. Onun akabinden hemen don oldu. Şimdi geçen günlerdeki yağan yağmurdan bir parça olsun ekin büyüdü. İnşallah bundan sonra bu aylarda kar yağarsa toprak beslenir. Yoksa yeraltı suları da çekilir, yer üstü suları da çekilir. İnşallah bahar iyi gelirse çiftçinin yüzü güler. Aksi takdirde şu durumda çiftçi zor durumda.” dedi.
Çiftçilikle uğraşan Mevlüt Çalık, “Bu sene beklediğimiz yağış olmadı. İnşallah bundan sonra olur. Tarladaki ekinler şu ana kadar kurak. Sonbahar aylarında yağmur yağmadı. Ekinlerimiz çimlenmedi. Tek dileğimiz Cenab-ı Allah'tan bol rahmetin olması." diye konuştu.

"YAĞMUR YAĞMAYINCA SULAMA YAPTIK"

Çiftçi Yahya Çalık, "Güz mevsimine doğru, sonbahar aylarında ekinler çıkmayınca sulama yapan arkadaşlarımız çok oldu. Biz de yaptık. Sulama yaparken korkuyorduk, buğdayın bozulmasından. Peynirleşme olayı olacak diye. Havada don baya vardı. Geçen hafta yağan yağmurla ve donun erimesiyle ekin yürümeye başladı. Sulama yapınca masraflarımızda artıyor. Elektriğin pahalı olması gibi sebepler bize büyük bir külfet oluyor. Sulamayı yapamayan, imkanı olmayan çiftçiler de çok var. Kendim de bir kısmını sulayabildim. Bir kısmını hiç sulayamadım. İmkanımız el vermiyor. Bu yüzden sıkıntılarımız var. Şu andaki ekinler eski tabirle ‘keklik saklanması’ boyunda olması gerekirken, ekinler şu anda daha yeni çıkmaya başladı. Kar yağması lazım şu anda. 4 parmak bir yağmur etkisi var. Karın toprağı örtmesi lazım. Toprağı beslemesi lazım. O yüzden bugün bir güneş açsa, toprağın 4 parmak üstündeki nemi de kurutur. Bu sebeple iyi bir rahmet, iyi bir kar bekliyoruz. Eğer bu dönemde kar toprağı örtmezse don tehlikesi var. Çok fazla don olursa, daha fazla zarar görebiliriz." ifadelerini kullandı.
CİHAN

Yorumlar