Konya Valiliği Başbakan'ın hedefindeki Şefkat Tepe'yi yasakladı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Samanyolu Televizyonu'nun reyting şampiyonu dizisi Şefkat Tepe'yi bir haftadır giderek artan dozda eleştirdi.

Google Haberlere Abone ol
Konya Valiliği Başbakan'ın hedefindeki Şefkat Tepe'yi yasakladı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Samanyolu Televizyonu'nun reyting şampiyonu dizisi Şefkat Tepe'yi bir haftadır giderek artan dozda eleştirdi. AK Parti'nin havuz medyasının da hedefi haline gelen diziyle ilgili yasaklama kararı sabah itibarıyla dizinin yapımcısı Ser Film AŞ yönetimine faks yoluyla tebliğ edildi. Konya Valiliği'nden Ser Film AŞ Yetkilisi Salih Asan'a gönderilen faksta, Konya ve ilçelerinde dizi çekimi için verilen onayın Konya Valiliği'nce 19 Şubat 2014 tarih ve 682 sayılı onayı ile iptal edildiği belirtildi. Ser Film AŞ Yöneticisi Salih Asan, Samanyolu Televizyonu ve Ser Film AŞ hukukçularının söz konusu durdurma kararına karşı yargı nezdinde itiraz edeceğini, itirazları yerinde görülürse çekimlere Konya'da devam edeceklerini, aksi halde diziyi çekebilecek başka yerler arayacaklarını söyledi.

AK Parti'nin sosyal medyada daha etkili propaganda yapabilmek amacıyla kurduğu Twitter ekibi, 10 gün öncesinden Samanyolu Televizyonu'nda yayınlanan Şefkat Tepe dizisindeki bir rüya sahnesinden dolayı diziyle ilgili karalama kampanyası başlatmıştı. Geçen haftadan bu yana katıldığı her programda konuşmalarında Şefkat Tepe dizisine de yer veren Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ise diziyi 'ahlaksızlık'la suçlamıştı. Bu eleştiriler üzerine harekete geçen Konya Valiliği, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nün, "Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Konunu kapsamına giren mekanlarda yapılan çekimlerin Müze Müdürlüğü'ne önceden bilgi verilmemesi, ilgili mekanlarda temizlik ve tamirat gibi çalışmaların müze uzmanı denetiminde yapılmaması ve dizide 25 Ocak'ta yayınlanan bölümde Hz. Muhammed (SAV)'e ilişkin görüntülerin yazılı ve görsel basında tepkilere neden olduğu gerekçeleriyle; çekim izni onayının iptal edilmesi ve çekimlerin durdurulması"nı isteyen yazısıyla izin onayını iptal etti. Şefkat Tepe dizisinin yapımcı şirketi Ser Film AŞ'ye iptal kararını faks yoluyla bildiren Konya Valiliği, il genelinde devam eden dizi çekimlerinin durdurulmasını istedi.

Konya Valisi Muammer Erol imzalı izin onay iptali ve çekimlerin durdurulmasını isteyen yazıyla ilgili açıklama yapan Ser Film AŞ yöneticisi yapımcı Salih Asan, 2007'den bu yana Konya ve ilçelerinde dizi çekimi yaptıklarını belirterek, "İki hafta öncesine kadar, bu bölgede çekim yaptığımız 7 yıl boyunca hiç böyle bir durumla karşılaşmadık. Burada 4 yıl Tek Türkiye dizisini, takip eden 3 yıl da Şefkat Tepe dizisini çektik. Çekim izin onayının iptali ve çekimi durdurma kararına sebep olacak hiçbir olumsuzluk yaşamadık. İlk defa böyle bir durumla karşılaşıyoruz. Samanyolu Televizyonu ve Ser Film AŞ'nin hukukçuları bu yeni durum üzerine yasal yollardan itiraz etmeye hazırlanıyorlar. İtirazımızı yapacağız. Hukuk, adalet itirazımızı yerinde görürse çekimlere Konya'da devam edeceğiz. İtirazımız kabul edilmezse, diziyi çekebileceğimiz başka yerler arayacağız. Adaletin kestiği parmak acımaz, hukuk ne derse ona tabiyiz." dedi.

Şefkat Tepe dizisinin yapımcısı ve Ser Film AŞ'nin yöneticisi Salih Asan, çekim izni onayının iptali ve çekim durdurma kararında sıralanan gerekçelerin çok da isabetli olmadığını vurguladı ve şöyle devam etti: "Biz çekim alanını pisliyormuşuz. Her sahne 50-200 kadar insanın çalışmasıyla çekiliyor Bu kadar insanın olduğu yerde çekim boyunca elbet belirli oranda bir çöp oluşur. Bu insanlar yemek yiyor, su-çay içiyor. Kullandıkları malzemeler var. Ancak biz çekim bittiğinde çalıştığımız yeri temzliyoruz. Sonuçta orada bir sonraki bölüm için yine biz çalışacağız. Temiz bulmak istiyorsak elbette temiz bırakmak zorundayız. Hem daha dizinin çekimleri bitmedi, biz Konya'yı terk etmedik ki çekim yaptığımız yerleri pis bıraktığımıza hükmediliyor. Ayrıca çekimleri yaptığımız tarihi ve kültürel mirasımız mekanların değerini biliyoruz. Buralara zarar vermemiz kesinlikle söz konusu değildir. Bu konuda 29 Haziran 2011'de Kültür ve Turizm Müdürlüğü'ne bağlı Müze Müdürlüğü'nün verdiği 'tarihi mekanlarda tahribat söz konusu değildir' raporu haklılığımızın en kesin delilidir."

"Özü Türkiye'nin birliğine, bütünlüğüne yönelik tuzaklarla, terörü kullanan iç ve dış düşmanların saldırganlığıyla mücadele etmek olan Şefkat Tepe dizisi, izleyici tarafından beğenildi. Dizi milletimizin teveccühü ile yayınlandığı gün televizyonların reyting şampiyonu oldu." diyen Salih Asan, dizinin asıl misyonunun dağa çıkmayı düşünen veya hayatını elinde silahla dağda geçiren bir tane bile olsa bir genci vazgeçirmek olduğunun altını çizdi. "7 yıllık süreçte bunu başarabildiysek ne mutlu bize." diyen Salih Asan, şöyle devam etti: "Gerek Tek Türkiye, gerekse Şefkat Tepe dizisinin çekimleri Konya ve çevresinde senaryoya en uygun yerler neredeyse oralarda yapıldı. Biz Ser Film AŞ olarak çekim yaptığımız yerlerin hem tanıtımına, hem de ekonomisine büyük katkılar yaptık, yapıyoruz. Özellikle çekim yaptığımız yerlerde yaşayan insanlara dizi setinde kamera arkası destek hizmetlerinde, kamera önünde figürasyon hizmetlerinde iş veriyoruz. Haftanın 5 günü devam eden bölüm çekimleri esnasında Konya ekonomisine haftalık 100 bin liralık katma değer sağlıyoruz. Dizi, çekim yaptığımız mekanların tanıtımına büyük katkı sağlıyor ve Konya turizmine destek veriyor. İnanın Konya'nın tarihi beldesi Sille, pazar günleri dizinin setini ziyaret etmek isteyen insanlarla dolup taşıyor. Şefkat Tepe'nin, bir yandan Türkiye'nin terörle mücadelesine, çözüm sürecine destek verip muhtemel tehlikelere dikkat çekerken, öbür yandan Konya ekonomisine, turizmine büyük katkılar sunarken, böylesine çirkin bir karalama kampanyasının hedefi olması gerçekten üzücü."

Konya Valisi Muammer Erol, dizinin çekim izni onayının iptal edilmesi ve çekimlerin durdurulması kararıyla ilgili sorulara, "Yapımcı şirketin aldığı çekim izni onayını inceledik ve gördük ki ucu açık bir izin söz konusu. Bu izin onayını iptal ettik." şeklinde cevap verdi. Vali Erol, "Bundan sonra Konya il sınırları dahilinde dizi çekimi yapmak isteyen kim olursa olsun her sahne, her yer ve her saat için izin başvurusu yapması gerekiyor. Biz başvuruları değerlendireceğiz, uygun bulursak izin vereceğiz, bulmazsak vermeyeceğiz." açıklamasını yaptı. CİHAN

Yorumlar