Konut satışlarında yüzde 7,5 oranında düşüş oldu

Manavgat Ticaret ve Sanayi Odası(MATSO) Başkanı Ahmet Boztaş, ülke genelinde geçen yılın ilk 4 ayına göre konut satışlarında yüzde 7,5 oranında düşüş olduğunu bildirdi. Antalya bölgesinde ise bu düşüşün yüzde 4,7 seviyesinde olduğu...

Google Haberlere Abone ol
Konut satışlarında yüzde 7,5 oranında düşüş oldu

Manavgat Ticaret ve Sanayi Odası(MATSO) Başkanı Ahmet Boztaş, ülke genelinde geçen yılın ilk 4 ayına göre konut satışlarında yüzde 7,5 oranında düşüş olduğunu bildirdi.

Antalya bölgesinde ise bu düşüşün yüzde 4,7 seviyesinde olduğu belirtildi. Boztaş, MATSO'da haziran ayı Meclis Toplantısı'nda yaptığı açıklamada, yüzde 7,5 düşüşün sektörde daralmaya neden olduğunu bir an önce tedbir alınması gerektiğini söyledi. İnşaat sektöründeki durgunluğun diğer iş kollarını da olumsuz etkileyebileceğini vurgulayan Boztaş, son yıllardaki ekonominin taşıyıcı gücü olan inşaat sektöründe işlerin eskisi kadar iyi gitmediğini, sektörde konut satışlarında yavaşlama sinyalleri vermeye başladığını hatırlattı.

Sektörün son yılların gözle görünür bir durgunluk yaşandığına dikkat çeken Boztaş, ülkede konut satışlarının 2014 yılının ilk 4 ayında geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 7,5, bu seneki nisan ayında ise yüzde 12'lik düşüş olduğunu kaydetti.

Geçtiğimiz yıllara oranla borçlanma maliyetlerinin yükselmesi, faizlerdeki yükseliş ve kurdaki dalgalanma nedeniyle sektörde yüzde 15-20'lere varan daralma beklendiğini altını çizen Boztaş,

"Geçen yılık ilk 4 ayında ülkemizde 369 bin300 konut satışı gerçekleşirken bu rakam 2014 yılının aynı döneminde yaklaşık yüzde 7,5 düşerek 341 bin 463 konut satışı gerçekleşmiştir. Geçen yıl ülkemizdeki konut satış rakamlarına göre 234 bin 789 adet konut satışı ile İstanbul ilk sırada, 137 bin 773 konut satışı ile Ankara ikinci ve 59 bin 478 konut satışı ile Antalya üçüncü sırada yer almıştır. 138 konut satışı ile Hakkâri en son sırada yer aldı." diye konuştu.

YABANCILARA MÜLK SATIŞINDA ANTALYA İLK SIRADA

Başkan Boztaş, yabancılara mülk satımında Antalya'nın birinci sırada olduğunu söyledi.

Ülkede geçen yılın ilk 4 ayında yabancılara mülk satışında ilk sırayı bin 886 konut satışı ile Antalya'nın ikinciliği ise bin 511 konut satışı ile İstanbul'un aldığını kaydeden belirten Boztaş, "Mütekabiliyet yasası çıktığında yabancının talep edeceği özellikte evler henüz üretilmemişti. Bunu fark eden sektör taleplere uygun evler üretince satışlar arttı." ifadesini kullandı.

ANTALYA'DA KONUT SATIŞLARINDA YÜZDE 4,7 DÜŞÜŞ OLDU

Yabancılara konut satışında Antalya ilk sırada olsa da geçen yılın ilk 4 ayına göre yüzde 4,7 düşüşün olduğunu belirten Boztaş, geçen yıl ilk 4 ayda Antalya'da 20 bin 042 konut satışı gerçekleştiğini kaydetti. Boztaş, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu rakam 2014 yılının aynı döneminde yaklaşık yüzde 4,7 düşerek 19 bin 107 olarak gerçekleşti. Burada sevindirici olan ülkemizde konut satış oranı yüzde 7, 5 düşerken Antalya'da bu rakam yüzde 4,7 olarak gerçekleşmesidir."

İki yıl önce Manavgat Belediyesi ve belde belediyelerince 942 yapı ruhsatı verilirken, bu rakam geçen sene yaklaşık yüzde 14,2 düşerek 809 olduğunu vurgulayan Boztaş, 2 yıl öncesi Manavgat Belediyesi ve beldelerinde 2 bin 016 yapı kullanma izin belgesi verilirken, bu rakam 2013 yılında yaklaşık yüzde 3,5 artarak 2 bin 085 olduğunu ifade etti. .

Sektörün yüzde 10 kâr marjıyla çalıştığına dikkat çeken Boztaş, yüzde 18 KDV, yüzde 4 alım satım vergisi, yüzde 1,5 noter ve yüzde 1,5 damga vergisi olduğunu toplamda sektörün vergi yükünün yüzde 25'i bulduğunu sözlerine ekledi.

CİHAN

Yorumlar