Konsolosa tepki gösterip iftar çadırını dağıttılar

Diyarbakır'da aralarında Memur-Sen ve bileşenlerinin de bulunduğu 72 sivil toplum kuruluşunun başkan ve üyelerinin öncülük ettiği grup, ABD'nin Adana Konsolosluğunun Diyarbakır'da iftar vereceği çadırı bastı. Her gün yüzlerce yoksulun...

Google Haberlere Abone ol
Konsolosa tepki gösterip iftar çadırını dağıttılar

Diyarbakır'da aralarında Memur-Sen ve bileşenlerinin de bulunduğu 72 sivil toplum kuruluşunun başkan ve üyelerinin öncülük ettiği grup, ABD'nin Adana Konsolosluğunun Diyarbakır'da iftar vereceği çadırı bastı. Her gün yüzlerce yoksulun iftarını açtığı Dağkapı Meydanı'ndaki çadır, iftara yarım saat kala dağıtıldı. Yemekleri döken, çadırın bezlerini yırtan grup, iftar için hazırlanan masaları ters çevirdi, sandalyeleri kırdı. Yemekleri de döken grubu, çadıra 30 metre uzaklıkta bulunan polisin izlemekle yetinmesi dikkat çekti.

Diyarbakır Sur Belediyesi ile ABD Adana Konsolosluğu, geçtiğimiz yıllarda düzenlediği iftar programını tekrar yapmak istedi. Diyarbakır'a gelen ABD'nin Adana Konsolosu John Espinoza bir dizi temaslarda bulundu, akşam da Sur Belediyesi ile birlikte vereceği iftara katılacaktı. Konsolosluğun Diyarbakır'a iftar vereceğini duyan aralarında Memur-Sen, Özgür-Der, Mustazaflar'n de bulunduğu 72 sivil toplum kuruluşu basın bildirisi yayınlayarak vatandaşları iftar saatinde programın düzenlediği Dağkapı Meydanı'na çağırdı. STK'ların bu çağrısına Diyarbakır'daki bazı AK Parti yöneticileri de sosyal medya üzerinden destek verdi.

72 STK adına yapılan açıklamada, ABD'ye Diyarbakır'da iftar programı yaptırılmayacağı belirtildi ve saat 19'da Dağkapı Meydanı'nda toplanma çağrısı yapıldı. Belirtilen saatte iftar çadırının olduğu meydana gelen yaklaşık 300 kişilik grup, sloganlar atarak çadıra yürüdü. Çadıra giren grup masaları devirdi, yemekleri döktü. Çadırın etrafındaki korkulukları söken grubu polis uzun süre izledi. Bazı vatandaşların çadırı dağıtanlara tepki göstermesi üzerine gerginlik çıktıktan sonra polis bölgeye girdi. Grubu çadırdan çıkartan polis bölgede önlem aldı.

İFTAR İÇİN GELENLER KURU EKMEK ALIP DÖNDÜ

Bu sırada iftarını açmak için çadıra gelen bazı vatandaşlar yerle bir edilmiş çadırı görünce şoke oldu. Sur ilçesinde ikamet eden 80 yaşındaki Mehmet Gürbüz, devrilmiş yemek kazanlarının arasında bulunan iki parça ekmeği alarak iftar için bölgeden uzaklaştı. Bir kadın ise evde çocukların aç olduğunu belirterek, devrilen yemek kazanından tenceresine yemek aktardı.

KAVGA ÇIKTI TARAFLAR YARALANDI POLİS YETERSİZ KALDI

Öte yandan yaşananlara tepki gösteren vatandaşlar ile STK temsilci ve üyeleri arasında kavga çıktı. Yaşanan kavgada polisin yine yetersiz kalması dikkat çekti. Tarafları ayıramayan polis, iftar saatini bekleyen vatandaşların üzerine biber gazı sıktı. Lokantalar ve duraklarda bekleyen vatandaşlar gazdan etkilendi. Bazı yaşlılar gazın etkisiyle iftar çadırının bölgesinde yere yığıldı. Çıkan kavgalarda 5 kişi yaralanırken iftar çadırındaki program iptal edildi. İftar için çadıra gelen yoksullar çadıra uzun süre baktıktan sonra evlerine döndü. CİHAN

Yorumlar