Konak Belediyesi, Konak Tünelleri'nin yapılmaması için mücadele başlatıyor

İzmir’in Konak Belediyesi, Konak Tünelleri'nin yapımının durdurulması için mücadele başlatma kararı aldı. Bu kapsamda tünel inşaatı sebebiyle kamulaştırılaması gündemde olan tarihî Damlacık semti sakinleriyle bir toplantı düzenlendi....

Google Haberlere Abone ol
Konak Belediyesi, Konak Tünelleri'nin yapılmaması için mücadele başlatıyor

İzmir’in Konak Belediyesi, Konak Tünelleri'nin yapımının durdurulması için mücadele başlatma kararı aldı. Bu kapsamda tünel inşaatı sebebiyle kamulaştırılaması gündemde olan tarihî Damlacık semti sakinleriyle bir toplantı düzenlendi. Burada konuşan Damlacıklılar, evlerinden çıkmayacaklarını, gerekirse Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM)'ne kadar gideceklerini söyledi. Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş da, "Bu daha başlangıç. Atı alan Üsküdar’ı geçti diye bir şey yok. Gecikmiş de olsa bir yerden başlamak gerekiyordu. Bu başlangıcın sonuç doğurması için hep birlikte mücadele edelim." dedi.

Toplantıda alınan kararlara göre ilk adım olarak, Damlacık sakinlerinden oluşan bir dernek kurulacak. Hukuki mücadele için de Konak Belediyesi öncülüğünde bütün yetkili mercilere, tünel inşaatının durdurulması için şikayette bulunulacak. Başkan Pekdaş, yaptığı açıklamada, “Bu dernek aracılığıyla şikayetler yapılabilir, dava açılabilir ve maliyeti de paylaşılır. En kısa zamanda bir hazırlık yapacağız. Damlacık için bir birim oluşturacağız ve Karayolları'na ihtar göndereceğiz, çünkü kamu kurumları her işleminde hukuka uygun davranmak, insan haklarına uygun uygulama yapmak zorunda.” şeklinde konuştu. Konak Tünelleri sebebiyle bir mahallenin yok edilme riskiyle karşı karşıya kaldığını söyleyen Pekdaş, Damlacık’ın İzmir’in kalbi olduğunu savunarak, Konak’ın en gözde yerinin bir trafik kaosu içinde değersizleştirilip rant için el değiştirilmesinin istendiğini iddia etti. Kazının jeolojik etütler yapılmadan, ÇED raporu alınmadan, ihalesi bile olmadan başlatıldığını öne sürerek, “Konak Tünelleri’ne bütün sivil toplum kuruluşları, odalar ve belediyeler başından beri karşı çıkmıştı.” dedi.

Pekdaş’ın ardından söz alan Damlacık sakinleri de tünele tepkilerini dile getirdi. Naime Yazıcı, “Biz evlerimizi terketmiyoruz. Eğer çok istiyorlarsa onlar evlerini boşaltsınlar. Biz onlara kira ve taşınma yardımı da yaparız.” diye konuştu. 30 yıldır Damlacık’ta yaşayan Gülşen Türcan ise, “Biz apartmanda yaşamak nedir bilmeyiz. Biz burayı seviyoruz ve terketmeyeceğiz. Belediyemizin öncülüğünde hareket etmek istiyoruz.” dedi.

İnşaat çalışmaları Karayolları 2. Bölge Müdürlüğü’nce yürütülen, Konak Meydanı ile Yeşildere arasındaki Konak Tünelleri'nin çalışmaları sırasında, tarihî Damlacık semtindeki evlerin hasar gördüğü belirtilerek, mahalle sakinlerinden konutlarını terketmesi istenmişti. Başkan Sema Pekdaş öncülüğünde Damlacık Parkı’nda yapılan açıkhava toplantısına, mahalle sakinlerinin yanısıra Jeoloji, İnşaat, Şehir Plancıları ve Mimarlar odalarının da aralarında yer aldığı birçok sivil toplum kuruluşunun temsilcisi de katıldı. Toplantıda, Konak Belediyesi’nce hazırlanan, "Bi Damlacık İnsaf" adlı kısa film de gösterildi. CİHAN

Yorumlar