Komutan konuştu: İki uçak aynı anda nasıl düştü?

Önceki gün Malatya'da düşen iki RF-4E eğitim uçağıyla ilgili Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Akın Öztürk'ten önemli izahatlar geldi:

Google Haberlere Abone ol
Komutan konuştu: İki uçak aynı anda nasıl düştü?

4 harp pilotu evladını kaybetmenin acısını yaşayan Hava Kuvvetleri Komutanı Org. Akın Öztürk, Murat Çelik'in talihsiz kaza hakkında sorularını cevapladı. Kazanın sebebinin henüz kati olmadığını söz eden Öztürk, “İlk bulgulara nazaran iki uçak bulut içerisinde kontrolü kaybedip dağa çarpmış olabilir” dedi.

Öztürk, “Havacılıkta ne yazık ki mevcut böyle acı olaylar. Üzüntümüz büyük. Hepimizin, ülkemizin başı sağ olsun. Şehitlerimizin ruhları şad olsun” biçiminde konuştu.
 
‘Araştırma sürüyor’
 
Kaza sonrası medyada yer piyasa gelişmeleri de değerlendiren Orgeneral Öztürk’ün Çelik'in sorularına verdiği yanıtlar şöyleydi:
 
- Daha erken olduğunu biliyorum fakat kaza sebebi belirlendi mi?
 
Henüz kati bir şey ifade etmek için erken. Çıkan haberlerden hiçbirine kati doğru diyemeyiz. Araştırma devam ediyor. Şu an için bildiğimiz, 2 uçak gece, kol uçuşundayken yaşanan bir kaza maalesef.
 
‘Rutin gece eğitimi’
 
- İlk izlenim ne yönde? Kaza kırım uzmanlarının tahmini hangi ihtimalin daha yüksek olabildiği yönünde?
 
Şu an için, dediğim bunun şeklinde kati bilgi değil fakat ilk bilgiler ışığında yapılan değerlendirme, gece uçuşu esnasında irtifayı kestirememe, bulut içerisinde kontrolsüz biçimde dağın tepesine vurma ki bu havacılıkta en zor şartlardan biri, biçiminde bulunduğu yönünde. Tekrar ediyorum bu şu anki bilgilerle, şu an için yapılan tahmin. 
 
- Kol uçuşu bulunduğu için iki uçak müşterek çarpmış olabilmektedir öyle değil mi? 
 
Tabii... Evet aynen öyle. Kolda uçtukları için tabii.
 
- Eğitim uçuşuydu değil mi?
 
Evet. Bizim rutin gece eğitim uçuşumuz.
 
- İki uçak içerisinde herhangi bir konuşma olup bulunmadığı belirgin mi?
 
Hayır, inceleniyor daha. Detayların ortaya çıkması süre alır.
 
"Uçakların yaşıyla hevesi yok"
 
Hava Kuvvetleri Komutanı Öztürk, kamuoyundaki uçakların yaşı hakkında soruya da yanıt verdi:
 
RF4-E’lerin bundan böyle ömürlerini tamamladığı, uçuştan çekilmesi gerektiği bunun şeklinde noktalar da tartışılıyor biliyorsunuz...

Bakın, doğruyu söylemek, kamuoyunu doğru bilgilendirmek bizim görevimiz. Bu kazanın uçakların yaşıyla hevesi yok. Uçakların İhtiyar olması ile uzaktan yakından bir hevesi yok, bunu hepimizin bilmesini istiyorum. Kaza hakkında şu etapta söylenebilecekleri söyledim. Kesin bilgiler araştırmanın sonunda belirgin olacak. Tekrar şehitlerimize rahmet, ülkemize kafa sağlığı diliyorum.

Kaynak: HABER7.COM

Yorumlar